Noi învinuiri în Dosarul fostei Direcții 5: Cum a fost înscenat un dosar de transportare ilegală a armelor și munițiilor unui activist al Platformei DA

22 octombrie 2021, 13:52 Justiție 209
Mașina unui activist PPDA, prins cu muniții la vama ucraineana.  Sursa: Colaj/PCCOCS

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță vineri, 22 octombrie, că a formulat și prezentat învinuirea în privința unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații al MAI, într-un episod de participare la înscenarea infracțiunii de păstrare și transportare ilegală a munițiilor. Este vorba despre cazul activistului Platformei Demnitate și Adevăr, Ruslan Verbițchi, care a fost prins în august 2018, la vama ucraineană, cu muniții pentru arme de luptă ascunse în mașină.

Potrivit serviciului de presă al PCCOCS, procurorii și ofițerii SIS au desfășurat percheziții care au consolidat probatoriul pe caz, înainte de înaintarea învinuirii.

Investigațiile au scos la iveală faptul că în vara lui 2018, învinuiții au regizat plasarea într-un ascunziș al mașinii unui cetățean moldovean zeci de cartușe pentru pistolul-mitralieră „Kalașnikov”, înainte ca acesta să traverseze hotarul spre Ucraina.

În rezultat, Verbițchi s-a ales cu un dosar penal care a avut un impact considerabil asupra asupra arealului politic național, așa cum acesta deținea în acea perioadă președinția organizației teritoriale din Chișinău a unui partid politic.

Totodată, au fost încălcate grav dreptul la proprietate privată, accesul la justiție și dreptul la un proces echitabil, dar și la respectarea vieții private și de familie, acesta fiind cercetat pentru fapte pe care nu le-a săvârșit.

Totodată, procurorii și SIS au audiat un nou figurant pe dosar, care și-a recunoscut implicarea în activitatea ilicită. În legătură cu căința sinceră și activă a acestuia, bănuitului nu i s-au aplicat măsuri de constrângere privative de libertate.

Cazul a avut loc în luna august 2018, grănicerii ucraineni de la punctul de trecere al frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe au găsit în bamperul mașinii activistului PPDA 60 de cartușe de calibrul 7,62 de mm pentru pistol-mitralieră de tip Kalașnikov.

În acest context, PCCOCS invită persoanele care pot oferi informații să se prezinte în audiență la procurori, pentru ca să contribuie la avansarea investigațiilor acestui caz de rezonanță.

Așa cum acest dosar, cât și cel de investigare a cazului Petic implică fapte similare și multe persoane care au participat în ambele cauze investigate, procurorii PCCOCS au hotărât să le conexeze într-un sigur dosar.

În dimineața zilei de 5 octombrie anul curent, șase foști și actuali angajați ai MAI, inclusiv fostul șef adjunct al SPIA, Vadim Mînzărari, au fost reținuți în urma unor percheziții, fiind suspectați de fabricarea dosarului de viol în care a figurat fostul angajat al Poliției de Frontieră, Gheorghe Petic.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media