VIDEO/ Tragedie pe muntele Elbrus: Cinci alpiniști au murit, iar 14 au fost salvați în condiții meteo extreme

24 septembrie 2021, 11:26 Rusia 121
Alpiniști salvați de pe muntele Elbrus.  Sursa: Serviciul de presă al Ministerului Sănătății rus

Cinci alpiniști au murit de frig pe muntele Elbrus, iar alții 14 au fost găsiți în stare gravă și cu degerături severe, după ce au fost prinși de o furtună și temperaturi de -20 de grade Celsius. Grupul de alpiniști au cerut ajutor în seara de joi, 23 septembrie, iar misiunea de salvare a fost îngreunată de condițiile meteo extreme, dar și de faptul că grupul s-a dispersat, informează agenția de presă TASS.

Ministerul Sănătății din Republica Kabardino-Balcanică, Federația Rusă, informează că salvatorii au lucrat în cele mai dificile condiții: precipitații abundente sub formă de lapoviță, rafale de vânt de până la 70 m/s, temperaturi ale aerului până la -20°C și vizibilitate de un metru.

11 alpiniști au fost duși la spitalul Nalcik cu leziuni de grave, unul dintre care este internat la terapie intensivă cu fractura oaselor tibiei.

Șeful departamentului principal al Ministerului Situațiilor de Urgență al Federației Ruse pentru Kabardino-Balkaria, Mihail Nadejin, a declarat că cinci membri din grupul de 19 alpiniști care au urcat pe muntele Elbrus au decedat.

„Salvatorii au avut o mare speranță că vor putea salva doi oameni, <...> dar, din păcate, până la sosirea lor, aceștia nu mai dădeau semne de viață. La stația Gara-Bashi, la o altitudine de 3.900 m, medicii de dezastre au pronunțat moartea”, a adăugat Nadejin.

În același timp, în timpul operațiunilor de căutare și salvare, au fost găsiți alți 14 alpiniști, care au fost preluați cu ambulanțele la spitalele din apropiere.

„Dintre aceștia, 11 au fost duși la Spitalul Clinic Republican din orașul Nalcik. Trei persoane au refuzat spitalizarea”, a relatat Nadejin.

Grupulul era format din alpiniști care au venit să urce pe Elbrus din 11 regiuni ale Rusiei. O sursă Interfax a precizat că toți alpiniștii au „peste 30 de ani, majoritatea fără experiență”. Aceștia se aflau la o altitudine de aproximativ 5 400 de metri.

Căutările au fost îngreunate și de faptul că grupul s-a dispersat, a declarat Nadejin.

Tot el a spus că la operațiunea de salvare au participat aproximativ 70 de salvatori și 16 echipaje de salvare.


Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media