ULTIMA ORĂ! Consiliul Superior al Procurorilor a admis sesizarea deputatului PAS prin care a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo

5 octombrie 2021, 13:25 Justiție 717
Ședința CSP.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit marți, 5 octombrie, în ședință. Pe ordinea se află un singur subiect - cel cu privire la adresarea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, privind pretinse acțiuni ilegale comise de Alexandr Stoianoglo, procurorul General al Republicii Moldova.

13.45. După mai multe ore de dezbateri, Consiliul Superior al Procurorilor a admis sesizarea deputatului PAS prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Totodată, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz. Acesta va examina sesizarea deputatului PAS, Lilian Carp.



12.55. Membrii CSP au intrat în deliberări.

12.37. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că „este inadmisibilă prezența lui Stoianoglo în cadrul ședinței CSP. Faceți presiune asupra membrilor CSP. Ați venit complet neregulamentar. Ați venit aici și ați dat din deget către membrii CSP”.

12.35. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a prezentat la ședința CSP. „Am venit să-mi prezint poziția”, a spus Stoianoglo.

12.30. Patru membri CSP au votat pentru audierea procurorului General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul ședinței.

12.20. Ministrul Justiției susține că „Această sesizare trebuie examinată de către Consiliu. Nu văd nicio necesitate de invita procurorul general”.


12.15. Președinta CSP cere audierea procurorului General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul ședinței „asupra acestei proceduri administrative. Este persoana vizată în această sesizare”.

11.30. Potrivit deputatului PAS, Lilian Carp, în anul 2011, pe când Alexandr Stoianoglo era președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, ar fi implicat și facilitat adoptarea unor modificări la o lege, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești.

10.33. CSP analizează unicul subiect de pe ordinea de zi - cel cu privire la adresarea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, privind pretinse acțiuni ilegale comise de Alexandr Stoianoglo, procurorul General al Republicii Moldova.

10.30. După o discuție de o jumătate de oră, membrii Consiliului au permis lui Dorel Musteață să rămână la ședință.

10.20. Membrii CSP propun excluderea din ședință a președintelui interimar al CSP, Dorel Musteață. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a catalogat situația respectivă drept una „caraghioasă”.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, susține că a devenit „prima, principala și unica țintă” în războiul contra corupției inițiat de noua conducere a țării și că este victima unei campanii de denigrare a sa, pusă la cale de actuala guvernare, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, „unele grupări criminale și politicieni” printr-o rețea de ONG-uri și experți „independenți. Declarațiile au fost făcute luni, 4 octombrie, într-un briefing de presă.

Procurorul General a criticat studiile dedicate activității Procuraturii și a Procurorului General realizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova, freedom House și Juriștii pentru Drepturile Omului. În opinia sa, studiile asumate de către experți „nu au valoare”.


Deputații au aprobat, în a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Prin modificările propuse se introduce un mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și se dispune revocarea acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „nesatisfăcător” urmare a efectuării evaluării performanțelor.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o dată în an.

În cea de-a doua lectură, au fost acceptate unele amendamente care vizează interimatul funcției de Procuror General. Noua redacție este necesară pentru a clarifica situația privind instituirea interimatului, Procurorul General interimar urmând a fi numit prin decret al Președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, menționează autorii amendamentului.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, în lectura a doua, a fost aprobat cu 56 de voturi ale deputaților din majoritate. Opoziția s-a abținut de la vot.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media