Gheorghe Petic explică de ce imaginile „violului fals” au apărut în spațiul public, la trei ani de la fabricarea dosarului: În urma perchezițiilor în „dosarul fostei Direcții 5” s-au găsit mai multe probe privind nevinovăția mea

6 octombrie 2021, 13:32 Justiție 3937
Gheorghe Petic.  Sursa: newsmaker.md

Fostul angajat al Poliției de Frontieră, Gheorghe Petic, a explicat de ce probele video care demonstrează nevinovăția acestuia în dosarul în care a fost acuzat de viol au apărut abia acum în spațiul public, la trei ani de la fabricarea dosarului pe numele său, menționând că acestea au fost descoperite „în ultima perioadă, în urma perchezițiilor în dosarul fostei Direcții 5”, în care sunt implicați fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, președintele FEA Dorin Damir și fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5, Valeriu Cojocaru, au fost găsite aceste probe care demonstrează nevinovăția sa.

„Deci, ca sa nu apară speculații și suspecții pe structurile PCCCOS și SIS de ce tocmai după trei ani au apărut probele ce le-ai văzut,care confirmă cum a fost fabricat dosarul, o să încerc să vă spun ceea ce nu am putut spune în ultimii doi ani. Investigația propriu-zisă a pornit chiar a doua zi după ce am ieșit din închisoare. În detalii nu intru. A trebuit să tac pentru că făptașii împreuna cu cea „violată” să nu ia drumul lui Cavcaliuc, adică fugari. În urma unor percheziții făcute în ultima perioadă la anumiți angajați din fosta Direcție nr.5, inclusiv la fostul șef al Direcției nr.5, Cojocari și la finul său de cununie, tot Cojocari, dar și la Dorin Damir, finul lui Plahotniuc, la fel și la Pînzari, s-au găsit mai multe probe care descriu cum urma să mi se fabrice mai multe dosare mie și altor cetățeni, inclusiv jurnaliști, activiști civici incomozi regimului criminal Plahotniuc și Jizdan. Toți cei menționați au fost reținuți cu câteva luni în urmă, iar dosarul de ,„viol” a lui Petic este doar o mica parte din crimele comise de Direcția nr. 5, angajații căreia, din păcate, mai activează în MAI”, povestește Gheorghe Petic.

Gheroghe Petic a ținut să mulțumească persoanelor care au crezut în nevinovăția acestuia și structurilor de drept care au făcut lumină în privința dosar.

„Vreau să le mulțumesc angajaților procuraturii PCCOCS, în persoana procurorului de caz Dumitru Raileanu, pentru obiectivitate, echidistanță și înaltul profesionalism de care a dat dovadă în investigarea acestui dosar mizerabil la comanda lui Plahotniuc, Jizdan, Cavcaliuc, Gherasimov, Direcției 5 MAI. Vreau să mulțumesc, la fel, angajaților SIS( Serviciul de Informații și Securitate care la fel au intervenit profesionist și obiectiv pe linia lor specifică, pentru a elucida adevărul. Să știți că dosarul a fost atât de bine fabricat „ювелирная работа” (n.r. muncă de giuvaiergiu) că doar înaltul profesionalism a celor menționați a putut să pornească descâlcirea ghemului”, a scris Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic roagă să nu fie „învinuite Procuratura și SIS pentru că cumva au ținut probele la murat.”

„Am tăcut cu durere, contrariul celor toți cei 6 polițiști mizerabili arestați ieri, plus „violata” Gherman Veronica, Cavcaliuc special pentru ei în Anglia a deschis și o firma. Cu alte detalii revin în curând”, a mai spus Petic.


Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a publicat, marți, 5 octombrie, imagini video despre cum era instruită „pretinsa victimă a violului” din cazul lui Gheorghe Petic. Din secvența publicată, se aude cum un ofițer de poliție o învață pe femeie cum să-l sedeze pe fostul angajat al Poliției de Frontieră, care devenise în acea perioadă foarte vocal în lupta cu contrabanda de la frontieră.

Potrivit PCCOCS, faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când Alexandru Pînzari, șeful din acea perioadă al IGP și Valeriu Cojocaru, șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații (la moment – șef suspendat al IP Bălți), dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA, Dorin Damir, (o persoană din aturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care controla partidul de la guvernare), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI.

Prin aceasta, i-au oferit acestuia garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată).

Pentru a-și atinge scopul infracțional, cei doi șefi de rang înalt din cadrul Poliției, Pînzari și Cojocaru, inițial, contrar prevederilor legislației în vigoare la acel moment, au adoptat un ordin secret, prin care a fost aprobat un regulament privind organizarea și funcționarea Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, arogând acestei subdiviziuni unele competențe improprii activității polițienești (verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor diplomatice, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători). Prin același act, s-au redus semnificativ din criteriile de angajare a personalului în Secție, astfel încât au făcut posibilă angajarea ilegală a persoanelor necalificate în această structură, inclusiv a lui Damir, care fiind o persoană salarizată la privat, era în incompatibilitate cu această funcție ocupată în sfera publică.

În acest mod, în perioada de timp cuprinsă între iulie 2017 – septembrie 2019, președintele asociației FEA, fără a exercita în fapt nicio activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a încasat sume necuvenite de bani, fraudând astfel bugetul public în sumă de 170.294,75 MDL, ceea ce constituie proporții mari.

Mai mult, Pînzari și Cojocaru, peste doar două luni de la angajare, urmărind crearea unei aparențe a activității președintelui asociației FEA în Poliție, prin abuz de serviciu, au dispus stimularea acestuia, cu acordarea înainte de termen a gradului special – „inspector-principal”, iar în februarie 2019 (prin aceleași metode ilegale) au dispus, ilegal acordarea următorului grad special de „comisar”.

Totodată, fără a exercita activități polițienești, lui Damir i-au fost acordate prin stimulări un șir de distincții departamentale, precum: premiu bănesc, grade înainte de termen, inclusiv distincțiile – Crucea „Meritul polițienesc clasa II”, Medalia „Pentru merite în combaterea criminalității clasa II” și altele.

PCCOCS menționează că prin decorarea neîntemeiată și ușuratică a lui Damir cu aceste distincții departamentale excepționale, care se conferă celor care dau dovadă de rezultate înalte în prevenirea şi combaterea criminalităţii, au fost neglijate principiile devotamentului și integrității profesionale în activitatea polițienească, astfel fiind subminate importanța și valoarea excepțională a acestora.

În continuarea acțiunilor sale, cei doi șefi din cadrul Poliției, au inițiat și organizat ilegal perfectarea Damir a actelor codificate cu o altă identitate.

Astfel, în cadrul urmăriri penale, oamenii legii au stabilit că Damir a utilizat aceste acte la ieșirea și intrarea în țară.

Aspectele dezvăluite în cadrul acestor investigații reflectă modul în care a fost tratată și utilizată o instituție a statului, în vederea realizării unor interese personale și obscure.

Se are în vedere faptul că persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor investigate, le-au comis în timp ce îndeplineau funcţii de comandă în cadrul unei structuri importante în stat.

Toate aceste acțiuni au fost săvârșite din loialitate pentru niște persoane, precum Vladimir Plahotniuc, despre care se știe că a controlat toate instituțiile de forță ale statului pe parcursul mai multor ani, până în iunie 2019.

Totuși, prejudiciul cauzat de pe urma săvârșirii infracțiunilor date nu este doar unul material, ci rezultă din faptul că o instituție a statului, precum este Poliția, a fost utilizată în vederea ascunderii unor fărădelegi și acordarea unor facilități pentru persoane din anturajul organizației criminale „Plahotniuc” – dreptul de a beneficia de o altă identitate, dreptul de a săvârși orice fapte ilegale, pentru ca ulterior să le transpună în calitate de „legendă” sau „misiune” de serviciu.

Prezenta investigație mai demonstrează că în perioada regimului „Plahotniuc” existau formațiuni care activau ca și „stat în stat”. Acestea erau necontrolate și necunoscute în acea perioadă nici măcar de către unele persoane cu funcții cheie din cadrul MAI, utilizată exclusiv în vederea realizării propriilor interese, cu acoperirea serviciului public, spun procurorii.

În prezent, organele competente continuă urmărirea penală în privința altor persoane, inclusiv actuali și foști polițiști.

Inculpaților le sunt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Pentru cele incriminate, lege penală prevede pedeapsa variază de la 2 la 12 ani închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Ex-ministrul Apărării și fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu la 25 august 2021. Pînzari pledează nevinovat. În aceeași zi, a fost eliberat din arest și un ofițer al Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru, reținut în cadrul aceluiași dosar.

Alexandru Pînzari, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile la data de 1 august 2021, fiind vizat în dosarul fostei Direcții 5, la fel ca și finul lui Plahotniuc, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 - Valeriu Cojocaru și Ion Cojocaru, angajat al Poliției de Frontieră.

În prezent, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru se află în arest la penitenciarul 13 din Chișinău. Finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc a contestat decizia primei instanțe, însă Curtea de Apel a respins recursul avocaților acestuia.

Direcția de Misiuni Speciale din cadrul INI a fost desființată în 2019 de către ministrul de Interne de atunci, Andrei Nastase.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media