FMI a aprobat noul programul de suport al Republicii Moldova: Este vorba despre 600 de milioane de dolari pe 40 de luni

21 decembrie 2021, 11:15 Economie 195
FMI.  Sursa: Reuters

Bordul executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat noul program pentru Republica Moldova în valoare de 590,6 milioane de dolari pentru o perioadă de 40 de luni. Decizia a fost publicată pe site-ul oficial al FMI.

„Autoritățile Republicii Moldova au făcut progrese semnificative în reabilitarea sectorului bancar și stabilitatea macro-finanicară. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 din 2020, creșterea globală a prețurilor la energie, a dus la scăderea activității economice, a crescut nivelul de riscuri și complicat politicile. Cu toate că suportul financiar din partea partenerilor internaționali oferit a redus semnificativ din aceste consecințe, Moldova rămâne printre cele mai sărace țari din Europa, cu politici guvernamentale ineficiente de ani de zile și slăbiciuni structurale. Pentru a reduce aceste efecte, programul de suport al FMI este îndreptat pe trei obiective principale: primul, susținerea revenirii în perioada post-pandemie, a doua, să abordeze nevoile stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, să consolideze guvernanța și cadrul instituțional al Republicii Moldova”, a declarat Kenji Okamura, Directorul General Adjunct și Președinte Interimar al FMI.

Experții de la FMI spun că autoritățile au gestionat criza la nivel macro-economic prin măsuri rapide, dar politicile trebuie susținute în continuare, pe termen lung, prin combinarea măsurilor fiscale, cu atenție sporită spre asistența socială oferită și cheltuielile pentru dezvoltare.

„Reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Privind în perspectivă, autoritățile ar trebui să își continue eforturile de îmbunătățire a credibilității și eficacității politicii băncii naționale; consolidarea supravegherii sectorului financiar, gestionarea crizelor financiare; și să consolideze guvernanța, transparența și responsabilitatea băncii naționale. Apărarea independenței BNM rămâne o condiție prealabilă critică pentru eficacitatea și credibilitatea acesteia. În plus, pentru a proteja stabilitatea macrofinanciară va fi necesară abordarea vulnerabilităților semnificative din sectorul financiar nebancar, consolidarea regimului CSB/CFT și realizarea de progrese decisive în ceea ce privește recuperarea activelor”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, FMI pledează pentru dezvoltarea continuă a Republicii Moldova care să se axeze pe politici consecvente și de lungă durată.

„Pe măsură ce redresarea va avea loc, mixul de politici va trebui să evolueze pentru a aborda obiectivele urgente de dezvoltare ale Moldovei, inclusiv decalajele semnificative de infrastructură, și pentru a accelera convergența veniturilor cu nivelul european, fără a pune în pericol sustenabilitatea datoriei publice. Pe plan fiscal, este necesat de îmbunătățirea nivelului de acumulare a veniturilor la buget, creșterea eficienței cheltuielilor publice, abordarea riscurilor fiscale care vin de la întreprinderile de stat și continuarea eforturilor de îmbunătățire a calității și transparenței bugetului sunt vitale pentru îmbunătățirea rezultatelor fiscale și pentru a promova o politică fiscală mai receptivă și cu impact. Este necesar un angajament continuu cu partenerii de dezvoltare”, se spune în textul FMI.

În același timp, oficialii Fondului apreciază planurile de reformă a noii guvernări pe care le califică drept ambițioase și care, dacă vor fi aplicate corect și corespunzător ar trebui să aducă beneficii pe termen lung.

„Reformele ambițioase ale autorităților se concentrează pe abordarea deficiențelor acumulate de ani de zile ale guvernărilor și vulnerabilităților instituționale ale Republicii Moldova. Măsurile propuse – dacă sunt ordonate în mod corespunzător și implementate cu hotărâre – sunt de așteptat să producă câștiguri mari pe termen mediu, deblocând potențialul economic neexploatat al Moldovei și accelerând convergența veniturilor la nivel european. Eforturile robuste de reformă pentru a consolida statul de drept, a reduce corupția și consolidarea instituțiilor cheie vor fi esențiale pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, stimularea concurenței și inovarea, deblocarea investițiilor private, reducerea exodului de creiere, accelerarea acumulării de capital uman și creșterea productivității”, se încheie comunicatul.

FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la finele lunii iulie la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF).

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media