Tiraspolul anunță că începând de mâine va sista temporar activitatea punctelor de eliberarea a plăcuțelor neutre de înmatriculare a vehiculelor

28 decembrie 2021, 15:33 Auto 212
Punct de înregistrare a vehiculelor.  Sursa: novostipmr.com

Așa-numitul Minister al Afacerilor Externe de la Tiraspol anunță că, din 29 decembrie, Tiraspolul sistează temporar activitatea punctelor de eliberarea a plăcuțelor neutre de înmatriculare a vehiculelor din regiunea transnistreană. Motivul invocat este că, timp de o săptămână, partea moldovenească ar fi blocat un lot de mărfuri, transportate de autotrenuri cu numere de înmatriculare neutre și cele ale regiunii transnistrene, scrie presa din regiune.

Potrivit sursei citate, partea moldovenească a fost oficial anunțată, precum și toți reprezentanții internaționali în formatul de negociere „5+2” despre suspendarea temporară a punctelor de eliberarea a plăcuțelor neutre de înmatriculare a automobilelor din regiunea transnistreană.

„Acest pas distructiv al părții moldovenești contrazice grosolan acordurile de bază ale procesului de negociere și direct Decizia de Protocol din 24 aprilie 2018. Considerăm acțiunile R. Moldova de blocare a livrării plăcuțelor de înmatriculare în Transnistria ca o creare deliberată de obstacole în calea funcționării normale planificate a mecanismului de înmatriculare a vehiculelor în punctele relevante din Tiraspol și Rîbnița”, se arată în declarația așa-zisului minister de la Tiraspol.

Amintim că, începând cu 1 septembrie 2021, autoritățile ucrainene au interzis accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene, la o săptămână după ce Chișinăul a cerut, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.

Această reglementare urma să intre în vigoare pe 15 ianuarie 2021.

La scurt timp după intrarea în vigoare a interdicției, exponenții Tiraspolului au solicitat reuniunea de urgență a participanților la formatul 5+2, în încercarea de a debloca accesul cetățenilor din stânga Nistrului către Ucraina. Chiar dacă Chișinăul a solicitat repetat o amânare amânarea restricțiilor până la 10 ianuarie 2022, partea transnistreană acuză că eforturile noii guvernări a Republicii Moldova pentru prevenirea „acestei crize” nu au dus la niciun rezultat practic.

Acordul cu privire la eliberarea de numere neutre pentru mașinile înmatriculate în regiunea transnistreană a fost semnat la pe 24 aprilie 2018. De atunci, doar 5% dintre șoferii transnistreni au trecut procedura de obținere a numerelor neutre. Șoferii din stânga Nistrului s-au plâns că pocedurile sunt greoaie și scumpe.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media