Klaus Iohannis: România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană

22 martie 2022, 19:53 Politică 118
Klaus Iohannis, președintele României.  Sursa: Replica Media

România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană, a declarat președintele român Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de șeful statului polonez Andrzej Duda, aflat la Palatul Cotroceni într-o vizită oficială.

„(...) Am discutat despre rolul şi responsabilitățile pe care România şi Polonia le au în regiune. În acest context, am reconfirmat susținerea fermă și deplină a României pentru Republica Moldova, precum și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială.

Impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova este unul major, iar Republica Moldova are nevoie de sprijin solid și coordonat, financiar și logistic, din partea Uniunii Europene și a statelor membre, care să acopere inclusiv securitatea sa energetică.

Totodată, România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană și vom continua să acționăm pentru ca acest obiectiv să devină realitate”, a declarat Klaus Iohannis.

De menționat că, liderul de la București l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni, pe președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la o zi după ce oficialul polonez a efectuat o vizită de lucru la Chişinău, unde a avut o întrevedere cu preşedinta Maia Sandu.

Amintim că, la 3 martie, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În aceeași zi, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Iar luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media