Primarul orașului Mariupol: „Toți civilii din oraș trebuie evacuați pentru a evita o catastrofă umanitară”

28 martie 2022, 16:23 Ucraina 104
O femeie trece pe lângă un bloc în flăcări, după bombardamentele asupra orașului Mariupol, Ucraina, duminică, 13 martie 2022 .  Sursa: AP

Primarul din Mariupol a afirmat luni că toţi civilii trebuie să fie evacuaţi din oraşul încercuit de forţele ruse, pentru a le permite să evite o catastrofă umanitară, relatează Reuters.

Vadim Boicenko a declarat că 160.000 de civili încă se află blocaţi în Mariupol, lipsit în prezent de încălzire şi curent electric după mai multe săptămâni de bombardament din partea forţelor ruse.

El a precizat că 26 de autobuze aşteaptă să evacueze civilii din Mariupol, oraş care în mod obişnuit are o populaţie de 400.000 de persone, dar că forţele ruse nu au fost de acord să le garanteze trecerea în siguranţă.

„Situaţia în oraş rămâne dificilă. Oamenii sunt dincolo de linia catastrofei umanitare. trebuie să evacuăm complet Mariupolul”, a spus Boicenko la postul naţional de televiziune. Edilul a adăugat: „Federaţia Rusă se joacă cu noi. Suntem în mâinile invadatorilor”.

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând Kievul și o serie de alte orașe. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților și au contraatacat în unele zone.

De la începutul războiului provocat de Rusia, peste 1.100 de civili au murit în Ucraina, potrivit unui bilanț publicat de Națiunile Unite. Dintre aceștia, 143 sunt de copii, iar 216 minori sunt răniți. Totodată, o nouă rundă de negocieri este așteptată între cele două părți, care va avea loc la Istanbul.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media