LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua a șaptea. Peste 2.000 de civili ucraineni au fost uciși până acum în urma invaziei Rusiei

2 martie 2022, 07:03 Ucraina 730
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Astăzi, 2 martie, se face o săptămână de când Rusia a invadat țara vecină - Ucraina. Începând cu data de 24 februarie, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi dimineața o operațiune militară specială în Ucraina, zeci de explozii se aud în continuu în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. În a cea de-a patra zi de război, liderul de la Kremlin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă, iar Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Comunitatea internaţională a sporit sancţiunile economice împotriva Federației Rusie.

În cea de-a șasea zi, trupele ruse au intrat în Herson, în timp ce autoritățile din Ucraina spun că orașele din prima linie Harkov, Sumy și Mariupol încă rezistă împotriva invaziei ruse. Kievul a fost bombardat, iar foarte mulți locuitori ai Kievului s-au refugiat în adăposturi anti-bombe, subsoluri și stații de metrou după ce rușii au anunțat mai devreme despre atacuri.

UPDATE: 23:40. Biroul ONU pentru drepturile omului a confirmat astăzi că 227 de civili au fost uciși și 525 au fost răniți în Ucraina de la începutul conflictului până la miezul nopții de 1 martie, dar consideră că adevăratul bilant este „considerabil mai mare”, relatează Reuters.

UPDATE: 23:40. O explozie puternică a fost auzită astăzi lângă gara centrală din Kiev, unde, un obuz al forțelor de ocupație ruse a lovit în zona pasajului subteran al gării unde are loc evacuarea în trenuri a mii de locuitori ai orașului.

UPDATE 20:15. Cei mai mari producători de bere din Cehia au suspendat livrările către Rusia. Vorbim despre companiile Plzensky Prazdroj, Staropramen, Budejovicky Budvar și Bernard, scrie Kommersant cu referire la ziarul Lidove Novyny.

UPDATE 19:45. Miliardarul rus Roman Abramovici a decis să vândă clubul de fotbal Chelsea. Într-un comunicat oficial publicat pe site-ul clubului de fotbal, omul de afaceri a anunțat că banii pe care îi va încasa din vânzare vor merge către un fond de caritate, care va fi înființat pentru a ajuta victimele războiului din Ucraina.

UPDATE 19:10. Pentru prima dată de la declanșarea războiului cu Ucraina, Rusia raportează victimele umane. În cele șapte zile de lupte au decedat 498 de militari ruși, iar 1 597 au fost răniți.

UPDATE 16:52. Un militar rus care s-ar fi predat voluntar apare într-un clip video înregistrat de ucraineni cum izbucnește în plâns după ce a fost hrănit, liniștit și a fost lăsat să vorbească la telefon cu familia sa.

UPDATE 16:22. Un atac aerian a fost efectuat la punctul de control din Korosten - sunt morți și răniți, informează UNIAN.

UPDATE 15:15. Peste 2.000 de civili ucraineni au fost uciși până acum în urma invaziei Rusiei, a anunțat miercuri Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. „Peste 2.000 de ucraineni au murit, fără să luăm în considerare apărătorii noștri”, a spus serviciul într-un comunicat. „Copiii, femeile și forțele noastre de apărare își pierd viața în fiecare oră”, se mai menționează în comunicat. Potrivit serviciului, unele infrastructuri de transport, case, spitale și grădinițe au fost „distruse” de forțele ruse în ultimele șapte zile.

UPDATE 15:00. Ministra Afacerilor Interne a R. Moldova, Ana Revenco a venit cu un raport cu referire la fluxul de cetățeni ucraineni care au traversat frontierele țării noastre. Astfel, în perioada 24 februarie - 2 martie, peste 108.000 de ucraineni au intrat în Moldova de la începutul războiului, iar circa 51.000 au rămas la noi în țară.

UPDATE 14:44. Ministerul Apărării al Ucrainei precizează că pentru prima dată în șapte zile de război, forțele ucrainene au intrat în ofensivă în regiunea Donețk, ocupată de Rusia.

UPDATE 14:36. Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina. Duda: „Sprijinim ucrainenii cu ajutorul umanitar”.

UPDATE 13:44. UE a decis excluderea din SWIFT a 7 bănci ruse: ВТБ (VTB), «Россия» (Rossia), «Открытие» (Otkrytie), Новикомбанк (Novikombank), Промсвязьбанк (Promsveazibank), Совкомбанк (Sovkombank) și ВЭБ (VĂB).


UPDATE 13:38. Ministerul Apărării al Ucrainei informează care este situația din regiuni, ora 12:00. Potrivit forțelor armate ucrainene, agresorul încearcă să evite ciocnirile directe nu numai cu armata ucraineană, ci și cu civilii care blochează mișcarea coloanelor de tehnică militară. În direcția Volîn, inamicul a pierdut inițiativa și nu acționează activ. În direcția Polesiei, una dintre cele mai mlăștinoase regiuni din Europa, ocupanții ruși continuă să avanseze în direcția Makariv - Bruslîv - Fastiv și o parte a forțelor ruse - spre Kiev.

Ministerul Apărării susține în direcția către Malîn și Irpin, forțele ruse au suferit pierderi semnificative și s-au oprit la graniță. Pe direcția Cernobîl, inamicul a încercat să dezvolte o ofensivă în direcția orașelor Demidov și Irpin, dar a pierdut, iar potențialul ofensiv, oprit. În regiunea Jîtomir, agresorul încearcă să desfășoare unități avansate în localitățile Horenîci, Șpîtki și Petrușkî. În același timp, inamicul desfășoară tabere de teren și logistică în zonele Borodianka, Katiujanka și Havronșciîna. În direcția Seversk, forțele ruse care au lansat operațiuni ofensive în direcția Krasnograd și Izium pentru a crea condiții pentru încercuirea forțelor armate ucrainene, au suferit pierderi și a fost oprit la frontierele localităților Bohoduhiv, Ciuhiiv și Șevcenkove.

De asemenea, inamicul a fost oprit în direcția orașului Cernihiv. În direcția Nijîn - tripele s-au mutat în direcția Nova Basan, Kozeleț. În direcția Donețk, inamicul și-a concentrat eforturile cu armatele 1, 2 AK și 8 pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk. Aceștia au fost blocați la Mariupol. La sud, inamicul continuă ofensiva în direcția Zaporojie, iar o parte a forțelor ruse - în Mariupol. În Zona Operațională a Mării Negre, ocupanții ruși continuă pregătirile pentru o operațiune de debarcare navală pe coasta Mării Negre a Ucrainei (raioanele Zatoka, Odesa). S-a remarcat desfășurarea grupurilor de flotă navală în marea liberă.

UPDATE 13:20. Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că delegația Federației Ruse, care va lua parte la negocierile cu Ucraina, va aștepta partea ucraineană începând de miercuri seara, 2 martie. Cât privește poziția Ucrainei, șeful Ministerului de Externe, Dmitrii Kuleba, a declarat că Ucraina este pregătită pentru negocieri, dar nu va accepta niciun ultimatum rusesc.

UPDATE 12:40. Minsiterul Apărării ucrainean anunță că un nou lot de drone „Bayraktar TB2” a sosit în Ucraina.

UPDATE 12:35. O fetiță, în vârstă de 6 ani, a fost ucisă în atacul rusesc asupra orașului-port Mariupol, pe care forțele Federației Ruse l-au lovit cu rachete în ultimele zile, transmite CNN. Familia se afla la un supermarket de la marginea orașului-port din sud-estul orașului când au început bombardamentele rusești, potrivit Associated Press. O echipă medicală a încercat să-i salveze viața, însă au putut constata decât decesul. Un medic care pompa oxigen pentru a salva copila s-a uitat în camera unui videojurnalist Associated Press și a spus: „Arată-i asta lui Putin”.

UPDATE 12:30. Potrivit surselor ucrainene, Kremlinul îl pregătește pe președintele fugar Viktor Ianukovici pentru o operațiune specială. Acest lucru a fost raportat de interlocutorul UP în informațiile ucrainene.

UPDATE 12:11. Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că pe parcursul zilei de ieri, unitățile Brigăzii 128 Separate Transcarpatice de Asalt Montan au continuat să țină linii în zona de luptă. Au avut loc mai multe ciocniri cu ocupanții, ca urmare a uneia dintre ele, rușii s-au retras la întâmplare, lăsând chiar și echipamente militare intacte.

„Trofeele armatei noastre au fost două tancuri, două vehicule blindate și trei camioane cu muniție. Retragerea rușilor a avut un caracter de panică, deoarece echipamentul abandonat nu are daune de luptă. Judecând după marcaje (litera Z albă), brigada 128 a încercat să reziste forțelor estice ale forțelor armate ale Federației Ruse”, se arată într-un comunicat emis de Forțele terestre ucrainene.

UPDATE 12:05. Primarul orașului Herson cere un coridor verde pentru evacuarea populației civile din oraș. La fel, Igor Kolyhari roagă asigurarea scoaterii din oraș a morților și răniților în urma atacului armatei ruse din ultimele zile.

UPDATE 11:42. Steagul ucrainean a fost scos de la ambasada țării la Moscova, a informat agenția de știri rusă RIA. Potrivit RIA, clădirea care găzduia ambasada Ucrainei a fost îndepărtată, iar ușile au fost sigilate. Guvernul ucrainean a rupt legăturile diplomatice cu Rusia pe 24 februarie, după ce Moscova a ordonat o invazie a țării.

UPDATE 11:40. Trupele ruse au preluat controlul deplin asupra orașului Herson, a informat miercuri presa de stat rusă, citând purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov. La scurt timp, Ministerul ucrainean al Apărării a negat informațiile potrivit cărora orașul Herson din sud a căzut în mâinile rușilor.

UPDATE 11:20. Unul dintre „punctele fierbinți” ale Ucrainei este Mariupol. Primarul orașului Vadim Boycenko s-a adresat Ucrainei și apărătorilor orașului printr-un discurs în care a chemat pe toată lumea să se unească și să aibă încredere în victoria împotriva rușilor. Edilul le-a mulțumit apărătorilor Mariupolului pentru că sunt gata să lupte pentru pământul Ucrainei.

UPDATE 11:00. Și-a pierdut statutul de miliardar, Oleg Tinkov, un cunoscut bancher din Rusia a pierdut peste 5 miliarde de dolari de la începutul războiului din Ucraina.

UPDATE 10:48. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski i-a înlocuit pe șefii administrațiilor regionale de stat din Cerkasî și Odesa. Noul șef al administrației militare-civile de la Odesa în locul lui Serghei Grinevetsky a fost numit colonelul Maxim Marchenko. Iar regiunea Cherkasî va fi condusă de cercetașul Igor Taburets.

UPDATE 10:43. Statul Major ucrainean a anunțat închiderea transporturilor maritime în regiunea de nord-vest a Mării Negre.

UPDATE 10:38. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională anunță că în urma atacului aerian din această noapte din Jîtomir, 2 martie, două persoane au decedat, 16 au fost rănite, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei. Maternitatea din Jîtomir a fost avariată de un atac aerian rusesc În saloanele în care urmează să se nască copiii, ferestrele și ușile sunt sparte.


UPDATE 10:30. Tribunalul Internațional de la Haga va organiza audieri publice la începutul săptămânii viitoare în dosarul deschis de Ucraina în care a cerut ca Rusia să fie condamnată pentru genocid și agresiune după invazia pe teritoriul ucrainean. Mai exact, audierile urmează să aibă loc pe 7 și 8 martie, la Palatul Păcii din Haga, sediul Curții.

UPDATE 10:24. Principalele orașe, ca ținte strategice ale ocupanților ruși - Kiev, Harkov, Mariupol - sunt complet sub controlul autorităților ucrainene, declară secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov. Tot el spune că în ciuda concentrării de către o erezie a resurselor colosale pentru blocarea și capturarea orașelor Nikolaev și Sumî, aceste orașe păstrează cu succes apărarea. „Inamicul nu a reușit să avanseze în direcția operațională Donețk”, punctează Danilov.

Oficialul ucrainean mai adaugă că ocupanții ruși se pregătesc pentru un asalt în direcția Polissea și Siversk.

UPDATE 10:20. Apple se alătură altor companii și răspunde la invazia Ucrainei de către Rusia. Gigantul suspendă toate vânzările de produse în Rusia.

UPDATE 10:18. O altă informație îngrijorătoare vine din sudul Ucrainei legată de industria atomică a Ucrainei. De această dată de la Stația Nucleară din Sudul Ucrainei. Primarul orașului Nicolaev anunță că un desant rus format din 20 de elicoptere a plecat în direcția stației. Este a doua cea mai mare stație nucleară din Ucraina.

UPDATE 10:10. Biatloniștii ruși și belaruși au fost excluși din toate competițiile organizate de Federația Internațională de Biatlon. Biatlonul este un sport de tradiție și foarte popular în Rusia și Belarus.

UPDATE 10:05. Conglomeratul danez Maersk, cel mai mare operator de transport maritim containerizat, și-a suspendat temporat activitatea cu Federația Rusă.

UPDATE 10:00. Armata ucraineană și cea rusă face un nou bilanț al pierderilor suferite în lupte.

Datele ucrainene arată astfel:

 • Avioane - 30;
 • Elicoptere - 31:
 • Tancuri - 211;
 • Blindate - 862;
 • Tunuri - 85;
 • BUK - 1;
 • Sisteme de atac aeriene - 40;
 • Mașini și alte autovehicule de luptă - 355;
 • Cisterne - 60;
 • Drone - 3;
 • Nave - 2;
 • Sisteme anti-aeriene - 9;
 • Pierderi umane - 5.840.
Cu un astfel de raport a venit și Ministerul Apărării rus care spune că a fost efectuat un atac aerian masiv asupra infrastructurii militare a Ucrainei, în care au fost lovite 67 de obiecte. În total, în timpul operațiunii, au fost scoase din funcțiune 1.502 de infrastructură militară a Ucrainei, inclusiv 51 de posturi de comandă și centre de comunicații, 38 de sisteme de rachete antiaeriene S-300, Buk M-1 și Osa, 51 de stații radar. Au fost distruse 47 de avioane la sol și 11 avioane în aer, 472 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 62 de lansatoare de rachete multiple, 206 de tunuri și mortiere de artilerie de câmp, 46 de drone.

UPDATE 09:50. Bursa de la Moscova va rămâne închisă și miercuri, pentru a treia zi consecutiv


UPDATE 09:40. Autoritățile ucrainene anunță că navele Federației Ruse solicită navei civile HELT să intre în Marea Neagră pentru a se ascunde în spatele ei ca un scut uman. În caz contrar, ei amenință că deschid focul.

UPDATE 09:20. Șeful administrației regionale Harkov, Oleg Sinegubov, anunță că în urma luptelor grele duse ieri în oraș 21 de persoane au decedat, iar alte 112 sunt rănite. „Toate DRG-urile au fost lichidate. Un avion inamic a fost distrus, pilotul s-a împușcat după capitulare. Noaptea, SU 25 a bombardat pozițiile lui Chuguev (Bașkirovka și aerodromul), orașul Harkov (CHP 5, școala de tancuri de pe Calea Poltava și căminul de pe Klochkivska). Incendiile din cauza raidului aerian sunt în continuare eliminate, obuzele sunt detonate”, raportează Sinegubov. În ceea ce privește activitatea de sprijin umanitar - ieri în centrele logistice ale orașului au intrat 12 camioane cu alimente și apă potabilă.

UPDATE 08:30. În ciuda rezistenței forțelor armate ucrainești, trupele ruse de ocupație continuă ofensiva de-a lungul graniței Gorenichi, Gostomel, Demidov în direcția Kiev pentru a bloca capitala din direcțiile nord și nord-vest, informează Ministerul Apărării din Ucraina în raportul prezentat la ora 08:00.

UPDATE 07:45. Numeroase case dintr-un cartier rezidențial din Jîtomîr erau în flăcări, în noaptea de marți spre miercuri, în urma unei lovituri aeriane asupra unei baze militare, potrivit serviciului de stat de urgență al Ucrainei. Cel puțin patru persoane au murit, printre care ar fi si un copil, și trei au fost rănite în urma bombardamentelor.

UPDATE 07:35. Primarul orașului Herson, Igor Kolîkhaev, a declarat că forțele ruse au capturat gara și portul orașului marți seară, scrie UNIAN. „Luptele au loc acum, iar ocuparea orașului nostru este în curs”, a spus primarul.

UPDATE 07:05. Patru persoane au murit după ce mai multe locuinţe din oraşul ucrainean Jitomir au fost lovite marţi noaptea de o rachetă de croazieră rusă care se pare că viza o bază aeriană din apropiere, a declarat Anton Geraşcenko, consilier al ministrului de interne ucrainean, pe canalul său Telegram.

Gheraschenko a spus că toate clădirile rezidenţiale din apropierea bazei Brigăzii 95 Aeropurtate din Jitomir, la 120 de kilometri vest de capitala Kiev, au fost incendiate. „Până în prezent, patru persoane au murit. Printre care un copil” a spus el.


Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie și 1 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media