Cum o postare pe Facebook a provocat un fake news de proporții: Donația de 10 milioane de dolari a lui Leonardo DiCaprio către Ucraina, de fapt, nu există

17 martie 2022, 11:41 Film 214
Leonardo DiCaprio.  Sursa: marca.com

O poveste falsă potrivit căreia actorul Leonardo DiCaprio ar fi făcut o donație de 10 milioane de dolari Ucrainei a fost repetată de mass-media din întreaga lume și preluată de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare, scrie CNN, citată de Mediafax, potrivit Ziarului Unirea.

Articolele și postările de pe rețelele de socializare susțineau că DiCaprio are legături cu Ucraina deoarece răposata sa bunică din partea mamei s-a născut în Odesa. Unele dintre articole susțineau că donația de 10 milioane de dolari a lui DiCaprio a fost anunțată de o organizație numită Fondul Internațional Visegrad.

DiCaprio nu a făcut o donație de 10 milioane de dolari Ucrainei și nu are niciun membru de familie din Odessa sau din orice alt loc din Ucraina, a declarat miercuri o sursă apropiată actorului pentru CNN. Sursa a declarat că DiCaprio „este alături de Ucraina” și a făcut donații umanitare către CARE, Comitetul Internațional de Salvare, Salvați Copiii și Agenția ONU pentru refugiați – dar că suma de 10 milioane de dolari despre care se vorbește este falsă, că afirmațiile potrivit cărora DiCaprio ar fi dat bani guvernului ucrainean sau armatei ucrainene sunt, de asemenea, false și că afirmațiile potrivit cărora DiCaprio ar avea „legături de familie” cu Ucraina sunt, de asemenea, false.

Fondul Internațional Visegrad a declarat miercuri pentru CNN că nu a anunțat o donație de 10 milioane de dolari din partea lui DiCaprio către Ucraina și nu deține nicio informație în acest sens.

Așadar, cum s-a răspândit până acum această poveste falsă? Saga donației inexistente de 10 milioane de dolari este un studiu de caz despre modul în care o informație proastă poate ajunge din online la principalele instituții media – cu fiecare instituție de presă, mare sau mică, care pur și simplu repetă povestea fără să o verifice în mod independent.

Sâmbătă, un site obscur numit GSA News, care se concentrează pe știri despre Guyana, o țară din America de Sud, a postat un scurt articol în care se afirma că „surse din interiorul Ucrainei” au declarat că DiCaprio „a transferat zece milioane de dolari americani către guvernul ucrainean”. Acesta a adăugat că DiCaprio „are rădăcini ucrainene prin bunica sa maternă”.

Explicațiile fondatorului GSA News, Patrick Carpen, unde a apărut știrea despre presupusa donație a lui Leonardo DiCaprio, citiți pe Mediafax.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media