Tiraspolul cere o reuniune de urgență în formatul 5+2, privind interdicțiile impuse de Ucraina asupra mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene

1 septembrie 2021, 12:38 Societate 5777
Mașini cu numere de înmatriculare transnistrene.  Sursa: novostipmr

Exponenții Tiraspolului au solicitat reuniunea de urgență a participanților la formatul 5+2, în încercarea de a debloca accesul cetățenilor din stânga Nistrului către Ucraina. Totul, după ce autoritățile ucrainene au decis să nu mai permită accesul pe teritoriul țării, începând cu 1 septembrie, a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Chiar dacă Chișinăul a solicitat repetat o amânare amânarea restricțiilor până la 10 ianuarie 2022, partea transnistreană acuză că eforturile noii guvernări a Republicii Moldova pentru prevenirea „acestei crize” nu au dus la niciun rezultat practic.

Astăzi, 1 septembrie, pretinsul minister de externe de la Tiraspol a anunțat că a luat act de decizia Ucrainei prin care interzice intrarea și circulația vehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene pe teritoriul său și a acuzat, în acets context, că eforturile declarate de noua guvernare de la Chișinău pentru prevenirea crizei nu au dus la rezultate practice.

Reprezentanții Tiraspolului au menționat că, „dacă Chișinăul ar fi implementat „în timp util și pe deplin” obligațiile asumate anterior în cadrul Deciziei de protocol semnate la 24 aprilie 2018, „nu ar fi existat motive pentru apariția acestei crize. Cu toate acestea, după semnarea acordului, Chișinăul nu numai că a refuzat să îndeplinească acordul, creând în mod deliberat o serie de noi restricții, inclusiv cu privire la proprietarii de mașini cu permis de conducere transnistrean, dar și în trecut a inițiat introducerea de către Ucraina a unei interdicții pe mașinile din Transnistria”.

Tiraspolul a catalogat decizia autorităților de la Kiev drept „distructivă, care încalcă principiile de bază ale procesului de negociere internațională Tiraspol și Chișinău, și care restricționează astfel drepturile persoanelor nevinovate, inclusiv a peste 80 de mii de cetățeni ucraineni care locuiesc în stânga Nistrului, care sunt acum limitați artificial în comunicarea cu rudele și prietenii”.

Cei de la Tiraspol au adăugat că blocada și măsurile restrictive impuse „afectează negativ starea dialogului moldo-pridnestrovian” și îndeamnă toți participanții la procesul de negociere să evalueze acțiunile pentru a preveni „o blocadă a transportului pe scară largă”.

„Facem apel la partea moldovenească să se așeze la masa negocierilor pentru a rezolva întreaga gamă de probleme cât mai curând posibil, inclusiv subiectul permiselor de conducere, înregistrarea vehiculelor de marfă și de pasageri, precum și alte aspecte înregistrate de Misiunea OSCE în protocolul generalizat din 7 octombrie 2020”, au mai adăugat reprezentanții Tiraspolului, menționând că au solicitat tuturor participanților la formatul 5+2 organizarea unei reuniuni de urgență cu privire la această situație.

Amintim că, începând de miercuri, 1 septembrie, autoritățile ucrainene au interzis accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene, la o săptămână după ce Chișinăul a cerut, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.

Această reglementare urma să intre în vigoare pe 15 ianuarie 2021.

Zilele trecute, Serviciul Vamal Odesa a anunțat că Ucraina a amânat obligația pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre, pentru a putea merge în statul vecin, ca ulterior să dezmintă informația.

Acordul cu privire la eliberarea de numere neutre pentru mașinile înmatriculate în regiunea transnistreană a fost semnat la pe 24 aprilie 2018. De atunci, doar 5% dintre șoferii transnistreni au trecut procedura de obținere a numerelor neutre. Șoferii din stânga Nistrului s-au plâns că pocedurile sunt greoaie și scumpe.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media