Un start-up britanic, fondat de doi moldoveni, a fost cumpărat de compania britanică XpertHR. Cine sunt Zara Nanu și Ion Suruceanu, care au creat platforma de analiză a disparităților salariale de gen

4 august 2021, 15:21 Afaceri 216
Moldovenii Zara Nanu și Ion Suruceanu, fondatori Gapsquare Limited, Marea Britanie.  Sursa: www.gapsquare.com

Compania britanică XpertHR, activă în segmentul resurselor umane, a achiziționat startup-ul Gapsquare, o platformă de analiză a disparităților salariale de gen din Marea Britanie, fondată de doi moldoveni.

Potrivit TechCrunch, Gapsquare abordează această problemă încă din 2017, fiind printre primele startup-uri care abordează aceste probleme privind inegalitățile salariale de gen prin învățarea automată a problemei.

Software-ul său de analiză, care analizează și urmărește datele privind disparitățile salariale, egalitatea salarială și diferențele de salarizare bazate pe gen, a fost acum achiziționat de XpertHR, o parte a RELX, pentru o sumă nedivulgată.

Platforma Gapsquare - alături de cofondatorii Zara Nanu și Ion Suruceanu - se va alătura echipei XpertHR. Gapsquare număra anterior Vodafone, Condé Nast și Serco drept clienți, reprezentând date de la zeci de mii de angajați.

Scopul companiei Gapsquare este de a oferi profesioniștilor în resurse umane informații detaliate cu privire la diferențele salariale de gen existente în companiile lor.

Prin intermediul platformei sale „FairPay Pro”, Gapsquare spune că poate identifica variabile pentru datele demografice ale angajaților, cum ar fi sexul, etnia, orientarea sexuală și dizabilitățile, identificând cauzele decalajelor salariale și propunând și urmărind acțiuni de remediere.

„Știm că pentru multe întreprinderi transparența în ceea ce privește corectitudinea compensării și raportarea salarială este una dintre prioritățile de pe ordinea de zi. Cercetările efectuate de Gartner indică faptul că peste 80% dintre întreprinderile din întreaga lume sunt conduse să ia măsuri în ceea ce privește echitatea salarială și diferențele salariale, pe măsură ce forța de muncă se schimbă și generațiile mai tinere care intră pe piața forței de muncă sunt din ce în ce mai interesate de transparență, durabilitate și egalitate. Prin unirea forțelor, XpertHR și Gapsquare sunt mai bine echipate pentru a susține nevoile în continuă evoluție ale clienților noștri și ale afacerilor din întreaga lume”, a declarat Zara Nanu, CEO-ul companiei Gapsquare.

„Sunt încântat să aduc Gapsquare în familia XpertHR. Misiunea noastră este una simplă: să creăm locuri de muncă bine intenționate pentru fiecare persoană din fiecare organizație. Ambele companii sunt dedicate îmbunătățirii experiențelor a milioane de profesioniști care lucrează în întreaga lume. Combinând tehnologia avansată a Gapsquare cu expertiza XpertHR în date privind recompensele salariale pe categorie de gen, putem echipa mai bine angajatorii pentru a construi o lume în care munca este incluzivă, în care salariul să se încadreze în valoare, iar diversele talente să prospere”, a subliniat Scott Walker, director general la XpertHR.

Gapsquare este un furnizor de top de software de analiză echitabilă a salariilor, a diferenței de salarizare și a transparenței salariale. Software-ul revoluționează modul în care companiile măsoară și încetează să plătească disproporționat salarii bărbaților și femeilor.


Zara Nanu este co-fondatoarea și directoarea executivă a companiei Gapsquare, începând cu anul 2015.

Potrivit Linkedin, în mai 2020, a devenit președintă a Women in Business Task Group din Marea Britanie, iar în octombrie 2020, a devenit membră a Global Future Council on Equity and Social Justice, World Economic Forum.

Pe site-ul companiei Gapsquare este caracterizată drept „un puternic avocat pentru egalitatea de gen la locul de muncă și a salariului echitabil.

„Începând cu cariera sa în combaterea traficului de ființe umane și de campanii pe probleme de drepturi ale femeilor, în calitate de CEO al Gapsquare, care oferă diversitate extinsă și egalitate de informații și generare de rapoarte, Zara folosește știința datelor și AI pentru a reimagina viitorul muncii”, este caracterizată Zara Nanu pe site-ul companiei.

Ion Suruceanu este co-fondatorul Gapsquare. Este licențiat în informatică cibernetică și economică, absolvent al Academiei de Studii Economice din Republica Moldova (ASEM).

Potrivit Linkedin, a activat în calitate de dezvoltator IT la Rural Finance Corporation (2003-2004), ulterior a activat ca dezvoltator senior la S.A. MobiasBanca (2004). În perioada 2004-2007 a fost angajat al companiei Endava, iar în 2008-2009, afost dezvoltator de software la Moldova Governance Threshold Country Program. În anii 2009-2015 a fost dezvoltator șef, apoi arhitect software la compania Amdaris din Marea Britanie. Începând cu anul 2015, este data Scientist, dezvoltator de software și co-fondator al companiei Gapsquare Limited.

Pe site-ul companiei se subliniază că Ion Suruceanu are background în domeniul inteligenței artificiale, iar în ultimul deceniu, a dezvoltat abilități de programare și dezvoltare de software.

„Pasiunea sa este construirea de sisteme care să permită oamenilor reali să ia decizii inteligente, care sunt susținute de informații de date”, se arată în caracteristica lui Ion Suruceanu, plasată pe site.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media