VIDEO/ Grecia, Turcia și Italia, cuprinse de flăcări: Țările mediteraneene luptă cu incendiile forestiere

1 august 2021, 10:16 Externe 220
Incendii devastatoare în Turcia.  Sursa: Anadolu Agency

Pompierii continuă să lupte împotriva incendiilor forestiere devastatoare din Grecia, Turcia și Italia. Într-un incendiu masiv din Peloponezul grecesc, cinci persoane au fost rănite și o mulțime de case au fost distruse, potrivit unui raport preliminar prezentat sâmbătă, 31 iulie, de serviciul protecției civile. Potrivit acestuia, 56 de incendii au izbucnit în peninsulă în decurs de 24 de ore, dintre care majoritatea au fost însă controlate rapid. În Turcia, numărul morților a crescut la șase după descoperirea a două cadavre. Forțele de urgență din sudul Turciei continuă lupta împotriva flăcărilor pentru a patra zi consecutivă. Numeroase incendii de pădure se aprind în sudul Italiei.

Evacuări în Grecia

Autoritățile grecești au evacuat locuitorii a patru sate din apropierea orașului Patras pentru ca aceștia să fie în siguranță. O altă mică stațiune de pe litoral a fost evacuată sâmbătă după-amiază. Potrivit pompierilor, 145 de servicii de urgență, 50 de camioane și opt avioane de stingere a incendiilor au fost desfășurate în timpul lucrărilor de stingere a incendiilor din regiune, scrie pledgetimes.com.

Toate spitalele din Patras și orașul Egio din apropiere au fost alertate, iar garda de coastă a fost pusă în alertă pentru salvarea înotătorilor afectați de fum. Autostrada și podul Rio-Andirrio către Peloponez au fost închise ca măsură de precauție.

Investigații cu privire la cauzele incendiilor din Turcia

În Turcia, potrivit ministrului Agriculturii și Silviculturii, Bekir Pakdemirli, zece incendii erau încă active sâmbătă. Încă 88 sunt acum sub control. Deoarece multe dintre incendii au izbucnit în vecinătatea locurilor turistice populare aproape în același timp, autoritățile anchetează și varianta de incendiere intenționată a spațiilor.

Un incendiu a izbucnit din nou sâmbătă în stațiunea litorală Bodrum de pe Marea Egee din Turcia, potrivit agenției de știri de stat Anadolu, locuitorii și turiștii au fost plasați în locuri sigure.

Incendiile au izbucnit miercuri și s-au răspândit rapid de-a lungul coastei mediteraneene turcești din cauza căldurii și a vânturilor puternice. Peste 300 de persoane au fost rănite și multe sate au trebuit evacuate.

Între timp, președintele Recep Tayyip Erdogan a mulțumit omologului său rus Vladimir Putin pentru trimiterea de elicoptere și avioane de stingere a incendiilor. Șeful statului turc a fost criticat în propria sa țară, după ce a devenit cunoscut faptul că Turcia nu are avioane de stingere a incendiilor, în ciuda incendiilor care izbucnesc în fiecare an.

Italia, la extreme: inundații în nord și incendii în sud

Autoritatea italiană de protecție civilă a emis, sâmbătă seara, noi avertismente pentru multe părți ale țării mediteraneene. Pentru zonele individuale din nordul Italiei, precum Lombardia, se aplică cel mai înalt nivel - Cod Roșu de avertizare, potrivit unui raport al autorității de protecție civilă.

În această săptămână, furtunile violente au dus la inundații și alunecări de teren în zona din jurul lacului Como.

Primarii și autoritățile locale au fost informați cu privire la starea de lucruri, a declarat șeful autorității de protecție civilă, Fabrizio Curcio, într-o conferință de presă de la Roma. Pentru alte părți din nordul Italiei, se aplică niveluri crescute de avertizare de vreme severă, cum ar fi în nordul Toscanei și Veneto.

În sudul țării, au loc incendii, în special pe insula de vacanță Sicilia din jurul orașului Catania. Incendiile sunt alimentate de căldura persistentă, seceta și vânturile puternice. Unii anchetatori atribuie acest lucru și incendierii intenționate. Agricultura, animalele și stațiunile de vacanță au fost afectate.

Curcio a vorbit despre o situație „gravă” și „dezastruoasă”. Președintele regional al Siciliei, Nello Musumeci, a cerut sprijin suplimentar din partea Guvernului în lupta împotriva flăcărilor.

Potrivit lui Curcio, autoritatea de protecție civilă din Sicilia este deja în acțiune cu douăsprezece avioane de stingere a incendiilor din flota națională. Experții lucrează la trimiterea mai multor trupe de pompieri în Sicilia.

Mai multe incendii se aprind în sudul Italiei continentale. Insula Sardinia a fost, de asemenea, recent afectată grav de incendii.

Anul acesta, regiunile au solicitat deja avioane de stingere a incendiilor de aproape 560 de ori în timpul sezonului de incendii forestiere.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media