Sergiu Prodan, în vizită de lucru la Ankara: Ministrul Culturii s-a întâlnit cu Culturii și Turismului al Turciei, Mehmet Nuri Ersoy. Cooperarea în domeniul producției cinematografice, printre subiectele abordate

23 noiembrie 2021, 11:11 Cultură 141
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan și ministrul Culturii și Turismului al Turciei, Mehmet Nuri Ersoy.  Sursa: mc.gov.md

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, fiind însoțit de șeful Direcției Turism, Andrei Chistol, s-a aflat, ieri, 22 noiembrie, într-o vizita de lucru în Turcia, la Ankara, unde a avut o întâlnire cu ministrul Culturii și Turismului al Turciei, Mehmet Nuri Ersoy, unde s-a discutat despre relațiile de colaborare bilaterală și perspectivele de dezvoltare a proiectelor comune în domeniul culturii.

În context, Sergiu Prodan a mulțumit pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova de Guvernul Turciei, inclusiv în contextul pandemic. În cadrul discuțiilor, Sergiu Prodan a menționat despre accentul pus de Republica Moldova pe dezvoltarea sectorului cultural și pe promovarea rutelor cultural-turistice.

În context, a fost subliniată prioritatea restaurării obiectelor culturale, în particular construcția noii clădiri a Filarmonicii Naționale de la Chișinău, precum și construcția clădirii teatrului național găgăuz la Ceadîr-Lunga.

La rândul său, ministrul Culturii și Turismului al Turciei, Mehmet Nuri Ersoy, și-a manifestat deschiderea pentru susținerea plenară în continuarea proiectelor culturale comune și demararea unor noi acțiuni culturale care ar intensifica relațiile bilaterale și ar contribui la dezvoltarea domeniului culturii și turismului în Republica Moldova.

Cei doi miniștri au convenit la intensificarea schimburilor de experiență, mai ales în domeniul legislației referitoare la restaurarea patrimoniului și protejarea acestuia, corelate cu promovarea investițiilor în infrastructură, având în vedere că Turcia are o vastă experiență în domeniu. În același context, partea turcă și-a manifestat disponibilitatea de a oferi, prin intermediul Direcției pentru Turcii din Străinătate și Comunitățile Înrudite (YTB), un anumit număr de burse de studii pentru studenții din Moldova în universitățile turcești în domeniul restaurării patrimoniului cultural.

În aceeași zi, ministrul Sergiu Prodan a avut o întâlnire aparte cu viceministrul Culturii și Turismului al Turciei, Ahmet Misbah Demircan, în cadrul căreia au fost discutate perspectivele cooperării în domeniul producției cinematografice, în particular privind realizarea unei co-producții de film documentar despre Republica Moldova. Oficialii au convenit intensificarea contactelor la nivelul instituțiilor omoloage în domeniul cinematografiei.

Vizita ministrului Prodan a anticipat desfășurarea Zilelor Culturii Moldovei în Turcia, eveniment organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova împreună cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia și Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia.

La această întrevedere a participat viceministrul Culturii și Turismului al Turciei, Nadir Alpaslan și ambasadorul Republicii Moldova în Republica Turcia, E.S. Dmitri Croitor.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media