Vitalie Pîrlog nu mai ocupă funcția de membru al Comisiei de Control al Fișierelor INTERPOL. A fost aleasă o nouă componență a Comisiei

25 noiembrie 2021, 17:15 Societate 316
Vitalie Pîrlog.  Sursa: sis.md

Vitalie Pîrlog nu mai ocupă funcția de membru al Comisiei de Control al Fișierelor Interpol. În urma Adunării Generale a Asambleii Interpol, care a avut loc joi, 24 noiembrie, niciun cetățean al Republicii Moldova nu a fost ales în respectiva Comisie. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov.

Șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție, Diana Fetco, a comunicat pentru Replica Media că miercuri, 24 noiembrie, a avut loc alegerea întregii componențe a componenței Comisiei de Control a Fișierelor, care este compusă din șapte membri și că niciun cetățean al Republicii Moldova nu a fost ales în respectiva Comisiei.

Totodată, șeful IGP, Iurie Podarilov, a precizat pentru Replica Media că alegerile membrilor acestei Comisii sunt aleși pentru un termen de cinci ani de către Adunarea Generală a Asambleii Interpol.

„Conform regulamentului Organizației Poliției Criminale Interpol, membrii Comisiei de Control a Fișierelor sunt aleși pentru un termen de 5 ani. Sunt aleși de către Adunarea Generală a Asambleii Interpol. Ieri au avut loc alegerile întregii Comisii, care este constituită din șapte membri, iar niciun cetățean al Republicii Moldova nu a fost ales sau reales în această funcție. Menționez că alegerile sunt închise, iar la momentul actual decizia nu este deocamdată publicată”, a precizat Podarilov pentru Replica Media.

În cadrul celei de-a 85-a Adunări Generale a INTERPOL, care a avut loc la Bali, Indonezia, în noiembrie 2016, Vitalie Pîrlog a fost ales cu majoritate de voturi membru al Comisiei de Control al Fișierelor INTERPOL pentru un mandat de cinci ani. Ulterior, în martie 2017, acesta a fost ales Președinte al Comisiei.

Totodată, în perioada 21 decembrie 2017 – 21 februarie 2018 a deținut funcția de Director al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, fiind numit de Parlament.

Anterior, prin Decretul președintelui Republicii Moldova, Părlog a fost numit în funcția de ministru al justiției. Acesta și-a păstrat funcția de ministru și în noul guvern format de Zinaida Greceanîi în martie 2008. În septembrie 2009 a deținut interimatul șefiei cabinetului de miniștri.

În perioada 23 – 25 noiembrie 2021 a avut loc cea de-a 89-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Internaționale a Poliției Criminale (INTERPOL).

La eveniment a participat și delegația Republicii Moldova reprezentată de șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, șeful DCPI a IGP, Viorel Țentiu și Consulul Consulatului General al Republicii Moldova la Istanbul, Valentin Munteanu.

Adunarea Generală a OIPC Interpol este organizată o dată pe an în unul din cele 194 de state membre ale Organizației, întrunind oficiali de rang înalt, de obicei șefi ai poliției și reprezentanți ai Ministerului care gestionează activitatea Birourilor Naționale Centrale INTERPOL.

Scopul întrunirii oficialilor constă în asigurarea faptului că activitatea INTERPOL corespunde necesităților țărilor membre în raport cu cele mai noi provocări, prin stabilirea strategiilor, principiilor și măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor propuse, prin revizuirea și aprobarea programului de activități și a politicii financiare pentru anul următor.

Prima acțiune pe agenda oficialilor a fost alegerea noului Președinte al OIPC INTERPOL, reprezentantul EAU, Ahmed Naser Al-Raisi.

Ulterior, a urmat alegerea noii componențe a Comitetului Executiv – organul suprem care asigură aplicarea în practică a hotărârilor Adunării Generale, aprobă programul de lucru și proiectul de buget al Organizației și controlează întreaga gestiune a Secretariatului General. În acest sens, membrii delegației Republicii Moldova și-au oferit votul pentru candidații înaintați preliminar, în conformitate cu coordonările de rigoare la nivel de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Totodată, potrivit notei informative a Poliției Republicii Moldova, delegația țării noastre a avut întrevederi bilaterale cu membrii delegațiilor mai multor state, în special China, Israel, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania, SUA, Turcia, România, Ucraina, Republica Coreea, Emiratele Arabe Unite, Lituania și Brazilia, „cu scopul abordării reușitelor dar și deficiențelor în documentarea cazurilor specifice, identificării și stabilirii perspectivelor de viitor în vederea consolidării cooperării, parteneriatului existent și relațiilor bilaterale în materie de afaceri interne dintre Republica Moldova și statele vizate, eficientizării activității autorităților de aplicare a legii întru prevenirea și combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră”.

Totodată, au avut loc întrevederi cu experți din cadrul Departamentului Juridic al OIPC Interpol, Comisiei pentru Controlul Fișierelor INTERPOL, dar și cu Secretarul General actual al Organizației, Jürgen Stoc, în rezultatul cărora s-a propus obținerea recomandărilor de rigoare prin prisma practicii internaționale care să eficientizeze activitatea autorităților de resort naționale.

De asemenea, delegații Republicii Moldova au solicitat organizarea instruirilor la nivel internațional, vizitelor de lucru și de studiu pentru angajații autorităților de aplicare a legii din Republica Moldova, cu scopul acumulării cunoștințelor, bunelor practici și aplicării eficiente a acestora în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

OIPC Interpol este cea mai mare organizație mondială de poliție, care facilitează cooperarea transfrontalieră între organismele de poliție și sprijină toate acele organizații, autorități și servicii care au misiunea de prevenire și combatere a criminalității la nivel național, regional și internațional.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media