Directorul Moldovagaz, despre negocierile cu Gazprom: Problema acum nu e în preț, ci în asigurarea volumului necesar

18 octombrie 2021, 22:41 Economie 268
Vadim Ceban, șeful Moldovagaz.  Sursa: Vadim Ceban/ Facebook

Problema asigurării energetice a Republicii Moldova nu este acum în preț, ci în volumul de gaze naturale care să acopere necesitățile tuturor consumatorilor. Declarația a fost făcută de către directorul Gazprom, Vadim Ceban, la emisiunea În Profunzime de la postul de televiziune ProTV Chișinău.

Vadim Ceban spune că discuțiile referitor la încheierea unui nou contract au început încă în iunie a anului curent, iar partea moldovenească a mizat pentru menținerea condițiilor prevăzute în contract și condițiile de plată, însă au apărut întrebări și probleme complexe legate de datorii și de pachetul energetic.

Ceban a explicat că este vorba de o formulă care se numește hibrid - „adică în trimestrul I ianuarie-martie prețul se calculează după derivatele de petrol și respectiv aceeași formulă se aplică și în trimestrul IV. Din luna aprilie și până în septembrie se aplica coridorul de preț. Dacă am aplicat formula de preț până la 1 octombrie, prețurile ne arătau în jur de 200 de dolari.”.

Potrivit șefului Moldovagaz, problema acum nu este în preț, ci în asigurarea volumului necesar, iar singurul furnizor care poate acoperi deficitul de pe piață este Gazprom.

„Situația este mai complexă. Vedem un deficit foarte mare în Europa și nu doar. Unicul furnizor care poate acoperi acest deficit este Gazprom. La moment lupta merge pentru volume, trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaz. Sunt capacități care au fost bronate de către Gazprom pentru toate punctele de interconectare. Capacitățile care sunt bronate pentru noi au fost asigurate, inclusiv pentru luna septembrie a anului curent. Pe parcursul acestui an, noi asigurăm lunar aceste capacități. Gazprom brona lunar și nu au fost probleme. Noi am semnat contractul de data de 30 septembrie, iar licitația pentru capacitățile lunare au fost cu o săptămână în urmă și Gazprom nu a reușit să broneze aceste capacități suplimentare”, a explicat Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz a mai adăugat că specialiștii Energocom (n.red. traiderul de stat), împreună cu Guvernul, gestionează consumul de gaz în așa mod încât volumele pe care le are Republica Moldova să ajungă pentru toți consumatorii.

„Limitările nu sunt doar pentru malul drept, ci și pentru malul stâng al Nistrului. În scurt timp vom avea volume suplimentare pentru a menține presiunea și a acoperi această discrepanță de volume. Vreau să liniștesc consumatorii ca să avem gaz la iarnă”, a precizat Ceban.

Contractul cu Gazprom de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost extins până la sfârșitul lunii octombrie. La 13 octombrie 2021, autoritățile Republicii Moldova au anunțat stare de alertă în sectorul energetic.

Delegația Republicii Moldova, din care a făcut parte Andrei Spînu și reprezentanții Moldovagaz, a cerut Gazprom să extindă contractul de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova la condițiile de anul trecut, întrucât prețul actual pe care îl plătește țara noastră este „nejustificat și nerealist”.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media