DOC/ Filat pierde un dosar la CtEDO: Nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în ședința plenară când a fost lipsit de imunitate parlamentară

7 decembrie 2021, 12:05 Justiție 199
Vlad Filat.  Sursa: IPN.md

Nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare - este hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), publicată marți, 7 decembrie 2021, în privința lui Vlad Filat, când i-a fost ridicată imunitatea de parlamentar în ședința Legislativului din 15 octombrie 2015 și în aceeași zi arestat, iar ulterior fiind condamnat la nouă ani de închisoare.

Reclamantul susține că declarațiile făcute de procuror, precum și de președintele Parlamentului în timpul ședinței plenare din 15 octombrie 2015 nu au constituit declarații ale vinovăției sale.

Prin decizia CtEDO, nici declarațiile făcute de procurorul general, nici motivarea demersului citit în ședință de către președintele legislativului, nu au încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat și astfel nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.

Curtea reține că declarațiile contestate au fost făcute în contextul procedurilor în fața Parlamentului Republicii Moldova chemat să decidă dacă probele strânse de PG permit ridicarea imunității parlamentare a reclamantului.

Restul capetelor din cererea reclamantului Vlad Filat au fost declarate ca inadmisibile.


Amintim că, pe 15 octombrie 2015, la prima ședință a parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, lui Vlad Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară cu votul a 79 din totalul de 101 de deputați, după ce cu o solicitare în acest sens în plenul parlamentului venise procurorul general Corneliu Gurin, care a declarat că există bănuieli și depoziția lui Ilan Shor precum că Vlad Filat ar fi implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, fapte de corupție și trafic de influență.

Înainte de a se vota retragerea imunității, Filat l-a denunțat public pe Vlad Plahotniuc de la tribuna parlamentului, acuzându-l că ar controla justiția, că ar vrea să deturneze cursul pro-european al țării și de fățărnicie pentru că i-ar fi organizat lipsirea de imunitate „pe la spate” întrucât în ajun s-ar fi convenit ca procurorul general Corneliu Gurin, post care neformal a revenit PD-ului prin partajare, să-și dea demisia.

Filat a mai divulgat unele lucruri „din culise” precum Plahotniuc ar controla justiția în modul convenabil, menționând că poate să spună unele lucruri care ar face "să sară în aer clasa politică”. După deposedarea de imunitate, la scurt timp, chiar în parlament el a fost reținut pentru 72 de ore și escortat la Centrul Național Anticorupție. În aceeași zi au avut loc percheziții la domiciliul său și la sediul PLDM din Chișinău.

Pe 18 octombrie, când trebuia să expire cele 72 de ore de arest, judecătoria a decis să se acorde 30 de zile de arest preventiv pentru Vlad Filat. Pe 19 octombrie Mitropolitul Vladimir a emis un comunicat prin care lansează un apel către instituțiile competente ale statului, pentru a-l plasa pe Vlad Filat în arest la domiciliu, spunând că acesta este un „bun creștin”, cu referire la „o serie de activități de ctitorire și binefacere” față de lăcașe de cult, clerici și credincioși și de asemenea menționând că aceasta ar face posibil ca „un tată și un soț să fie alături de copii, soție și de rudenii”.Pe 11 noiembrie judecătoria Buiucani a prelungit mandatul de arest pe numele lui Vlad Filat cu încă 30 de zile, până la data de 14 decembrie 2015.

La sfârșitul lunii octombrie 2015, în timp ce Vlad Filat se afla în arest, Renato Usatîi a publicat pe internet o serie de înregistrări ale convorbirilor telefonice personale dintre Filat și Ilan Shor, fapt pentru care pe 23 octombrie Usatîi a fost reținut preventiv pentru 72 de ore, dar ulterior eliberat 25 octombrie.

Tot în 2015 este filmat, cu camera ascunsă, în timp ce întreținea relații sexuale cu amanta sa.

După mai bine de patru ani de închisoare, la 3 decembrie 2019 Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție înainte de termen. Potrivit ZdG, încheierea prin care Filat a fost eliberat din închisoare a fost pronunțată de către judecătorul de instrucție, Victor Rățoi. Același judecător, pe 15 octombrie 2015, aplicase, pentru prima dată, mandat de arestare pe numele lui Filat.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media