DOC/ Candidatura Svetlanei Balmuș la funcția de membru al CSP din rândul societății civile, înaintată Președintei Maia Sandu pentru aprobare

24 septembrie 2021, 13:03 Justiție 184
CSP.  Sursa: Replica Media
Magistrata Svetlana Balmuș a fost desemnată, în urma unui concurs, la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul societății civile. Comisia specializată pentru selectarea unui nou membru al CSP a adoptat astăzi hotărârea privind rezultatele concursului și a înaintat Președintei Maia Sandu candidatura Svetlanei Balmuș pentru aprobare.

Svetlana Balmuș este avocată și expertă în domeniul justiției în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Svetlana Balmuș are o experiență de judecător de 19 ani. Aceasta a activat în calitate de procuror la Procuratura Nisporeni (1997-2001).

Următorii patru ani a ocupat postul de judecător la Judecătoria Nisporeni, fiind transferată ulterior la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

În 2015, aceasta a fost avansată la Curtea de Apel Chișnău.

Potrivit Zdg.md, în aprilie 2017, Balmuș alături de judecătorii Xenofon Ulianovschi și Ion Secrieru, au menținut hotărârea primei instanțe prin care avocatul-vedetă Valerian Mânzat a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un dosar penal de escrocherie în domeniul asigurărilor. În 2019, Svetlana Balmuș a candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale.

Potrivit unui comunicat emis astăzi de serviciul de presă al Președinției, concursul s-a desfășurat în conformitate cu Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură și Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al CSP din rândul societății civile, desemnat de către Președintele Republicii Moldova, aprobat prin Decretul nr. 548 - VIII din 29 decembrie 2017.

La prima etapă de concurs s-au înscris patru candidați, tot ei fiind admiși și la cea de-a doua etapă - interviul, care a avut loc la 22 septembrie 2021.


Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media