CC a suspendat decretul președintei Sandu, prin care Dumitru Pulbere a fost exclus din CSP

24 septembrie 2021, 16:01 Justiție 165
Dumitru Pulbere își încheie activitatea la Consiliul Superior al Procurorilor.  Sursa: today.md

Curtea Constituțională a suspendat vineri, 24 septembrie, acțiunea decretului președintei Maia Sandu prin care a fost încetat mandatul lui Dumitru Pulbere în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, magistrații Înaltei Curți au suspendat și articolul privind încetarea calității de membru al CSP din Legea cu privire la Procuratură, care i-a permis șefei statului să-i retragă mandatul lui Pulbere.

Decizia Curții Constituționale vine în urma sesizării depuse de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, care a cerut controlul constituționalității decretului Președintei Maia Sandu din 6 septembrie anul curent, prin care a încetat mandatul de membru al CSP a lui Dumitru Pulbere.

„Astăzi, 24 septembrie 2021, Curtea Constituțională a pronunțat Decizia nr. 144 prin care a dispus suspendarea acțiunii articolului 76 alin. (1) lit. i1) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 147-IX din 6 septembrie 2021 privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al domnului Dumitru Pulbere, până la soluționarea cauzei. Menționăm că decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării nr. 202a/2021 depusă la Curte de către domnul Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova”, a anunțat CC.

Dumitru Pulbere este fost preşedinte al Curţii Constituţionale al Republicii Moldova. Dumitru Pulbere a devenit membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în 2018 prin decretul preşedintelui Igor Dodon.

Decretul de excludere a juristului Dumitru Pulbere din componența CSP a fost semnat de către Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la 6 septembrie 2021.

Fostul ministrul al Justiției, Fadei Nagacevschi, a criticat eliberarea lui Dumitru Pulbere din funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și s-a arătat convins că magistrații Curții Constituționale vor declara în afara legii eliberarea acestuia din funcția d emembru al CSP.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmareste-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media