„Forța Fermierilor” insistă pe introducerea stării de urgență în agricultură: Problemele abordate la întrevederea reprezentanților asociației cu ministrul Vladimir Bolea

5 august 2022, 17:20 Agricultură 210
„Forța Fermierilor”, întrevedere cu ministrul Vladimir Bolea.  Sursa: „Forța Fermierilor”

Membrii Consiliului Asociației „Forța Fermierilor” au avut, astăzi, 5 august, o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Cele două părți au discutat despre situația curentă în sectorul agrar în contextul secetei severe pentru culturile de grupa a doua. Totodată, asociația și-a reiterat doleanța supra introducerii până la 1 septembrie curent a stării de urgență în agricultură și aprobarea de către Comisia Situații Excepționale a unei astfel de decizii.

„Agricultorii, reieșind din experiența tristă al anului 2020, au adus multiple argumente în favoarea oficializării dreptului producătorilor agricoli la amânarea plăților scadente ca garanția legală față de abuzuri din partea creditorilor. Fermierii nu mai au încredere în promisiuni verbale. Ministru a luat act de revendicarea Asociației și a promis că problema va fi încă odată analizată și la următoarea ședința vom primi răspuns”, se arată într-un comunicat emis de Forța Fermierilor.

A doilea subiect abordat de Asociație ține de deoffshorizarea agriculturii și problema cumpărării terenurilor agricole de către persoanele străine.

„Organizația noastră repetat a insistat pe elaborarea urgentă a proiectului de lege privind interzicerea companiilor, controlate din offshoruri, să arendeze terenurile agricole în Republica Moldova. Totodată, am solicitat ca statul să inițieze verificarea procurării terenurilor agricole de unele companii și să ceară anularea contractelor de vănzare-cumpărare a terenurilor în cazuri cănd aceste au fost procurate de întreprinderile cu prezența investițiilor străine. Am adus un exemplu concret cu SRL Consoliterra, care deține în proprietate mii de hectare de terenuri agricole, însă este controlată juridic de o compania din offfshorul cipriot. Ministerul Agriculturii pentru următoarea ședința s-a angajat să prezinte anumită statistică pe aceasta problema”, spune asociația fermierilor.

În cadrul întălnirii a fost discutată și problema extinderii terenurilor irigate prin facilitarea accesului agricultorilor la apă și atragerea mai multor proiecte internaționale pentru modernizarea infrastructurii de irigare.

Următoarea întrunirea în acest format a fost stabilită peste două săptămâni.

Anterior, Forța Fermierilor, director executiv al asociației fiind fostul deputat Alexandr Slusari, au denunțat „lipsa de dialog” cu conducerea țării privind revendicările fermierilor și au organizat proteste.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media