Franța este împotriva Planului Uniunii Europene de a reduce consumul de gaze naturale cu 15%

26 iulie 2022, 08:01 UE 120
Sediu Comisia Europeană, Berlaymont, Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Franța este împotriva unei ţinte unice de reducere cu 15% a consumului de gaze în Europa, plan propus de Comisia Europeană, susțin oficiali din ministerul francez al energiei transmite Reuters.

Înaintea întâlnirii de marţi, de la Bruxelles, a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană, reprezentanţii Parisului au susţinut că ţintele pentru fiecare ţară trebuie să ţină cont de capacitatea de export.

Propunerea Uniunii Europene care vizează reducerea consumului de gaze cu 15% până în primăvara anului viitor, pentru a se pregăti în eventualitatea unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia, se confruntă cu rezistenţa guvernelor din mai multe țări, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă acestea vor aproba planul.

Comisia Europeană a propus pe parcursul acestei săptămâni un nou instrument legislativ și un plan european pentru a reduce consumul de gaze în Europa cu 15% până în primăvara anului viitor. Măsura anunțată are loc în condiţiile în care UE se confruntă cu riscul unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia, se arată într-un comunicat al Executivului european.

Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia şi Portugalia sunt printre ţările care spun că Bruxelles-ul nu ar trebui să facă asta înainte ca statele membre să-și exprime poziţia și, eventual, un drept de veto.


Potrivit propunerii Comisiei Europene, toţi consumatorii, administraţiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie şi industria pot şi ar trebui să ia măsuri pentru economisirea gazelor.

„Rusia folosește gazul pe post de armă. Trebuie să ne ocupăm de securitatea noastră energetică la nivelul UE. Am învățat din pandemie că, dacă acționăm în unitate, putem face față oricărei crize. Așadar, să acționăm împreună pentru a reduce consumul de gaze și pentru a asigura o plasă de siguranță pentru toate țările UE”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia va accelera, de asemenea, lucrările privind diversificarea aprovizionării, inclusiv achiziţionarea comună de gaze pentru a consolida posibilitatea UE de a-şi asigura livrări alternative de gaze.

Comisia propune un nou Regulament al Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze, pe baza articolului 122 din Tratat. Noul regulament va stabili ca obiectiv pentru toate statele membre să reducă cererea de gaze cu 15% între 1 august 2022 şi 31 martie 2023.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media