Statele UE au ajuns la un acord pentru a reduce de urgență consumul de gaze naturale. Planul Comisiei Europene a fost aprobat

26 iulie 2022, 14:22 UE 189
Gazoduct.  Sursa: Profimedia Images

Statele UE au aprobat marți planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale în UE. Potrivit planului, acesta cuprinde reducerea voluntară cu 15 % a consumului de gaze între august și martie.

„Astăzi, UE a făcut un pas decisiv pentru a face față amenințării unei întreruperi complete a gazului de către Putin. Salut aprobarea de către Consiliu a Regulamentului Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze.

Acordul politic la care a ajuns Consiliul în timp record, bazat pe propunerea Comisiei depusă săptămâna trecută, va asigura o reducere ordonată și coordonată a consumului de gaze în UE, pentru iarna viitoare. Acesta completează toate celelalte acțiuni întreprinse până în prezent în contextul REPowerEU, în special pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz, a accelera dezvoltarea surselor regenerabile și a deveni mai eficient din punct de vedere energetic.

Angajamentul colectiv de reducere cu 15 % este foarte semnificativ și ne va ajuta să ne umplem depozitul înainte de iarnă.În plus, posibilitatea de a declara o stare de alertă a UE care să declanșeze reduceri obligatorii a consumului de gaze în statele membre oferă un semnal puternic că UE va face tot ce este necesar pentru a-și asigura securitatea aprovizionării și pentru a-și proteja consumatorii, fie că este vorba de gospodării sau industrie.

Acționând împreună pentru reducerea cererii de gaze, ținând cont de toate specificitățile naționale relevante, UE a asigurat bazele solide pentru solidaritatea indispensabilă între statele membre în fața șantajului energetic al lui Putin. Anunțul Gazprom că va reduce în continuare livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1, fără niciun motiv tehnic justificat, ilustrează și mai mult natura nesigură a Rusiei ca furnizor de energie. Datorită deciziei de astăzi, suntem acum pregătiți să ne abordăm securitatea energetică la scară europeană, ca Uniune”, se arată în mesajul președintei Comisiei Europene.

„Este un pas decisiv pentru a face față amenințării unei întreruperi complete a gazului. Datorită deciziei de astăzi, Europa este acum pregătită să abordeze securitatea energetică, ca Uniune”, a menționat Ursula von der Leyen.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media