Ministrul Culturii s-a întâlnit cu rabinul-șef al Moscovei în exil, Pinchas Goldschmidt

11 august 2022, 07:41 Cultură 196
Pinchas Goldschmidt și Sergiu Prodan, Chișinău, 11 august.  Sursa: Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a avut miercuri, 11 august, o întrevedere cu Pinchas Goldschmidt, rabinul-șef al Moscovei, care a părăsit Rusia pentru că s-a opus războiului din Ucraina. Oficialii au abordat criza refugiaților ucraineni dar și despre restabilirea și valorificarea turistică a traseelor memoriei, a culturii și tradițiilor poporului evreiesc în Republica Moldova.

La întâlnire, Goldschmidt a fost însoțit de către Mihail Finchel, director adjunct al CRIO Agudat Israel din Moldova. Oficialii s-au referit la criza refugiaților, dimensiunea mobilității umane și provocările asociate, precum și prioritățile cooperării dintre Republica Moldova și Israel, în special în domeniul turismului și HORECA.

Pinchas Goldschmidt s-a arătat interesat de restabilirea traseelor memoriei, a culturii și tradițiilor poporului evreiesc în Republica Moldova și valorificarea turistică a acestora.

Părțile au menționat posibilitatea, făcând apel la tehnologii și cercetări istorice, de a reconstitui fapte, oameni, povești și locuri și a le pune la dispoziția turiștilor în format audio și video.

În curând ar putea, cu susținerea Ministerului Culturii, a altor parteneri, precum și a investitorilor care susțin comunitatea evreiască, să fie creată o platformă cu astfel de servicii turistice pentru străini.

De asemenea s-a abordat probleme de patrimoniu imobil cu valoare istorică pentru comunitatea evreiască, pe care aceștia ar putea să le reabiliteze și valorifice.

În prezent, Rabinul Goldschmidt este stabilit în Israel, dar continuă să susțină refugiații ucraineni și comunitatea evreiască din spațiul ex-sovietic, în mod special. Rabinul-șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, a părăsit Rusia la sfârșitul lunii aprilie din cauza presiunilor la care era supus pentru a sprijini campania militară.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media