LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 189. Lupte grele în Herson. Ucrainenii încearcă să elibereze regiunile ocupate de ruși

31 august 2022, 08:20 Ucraina 360
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina a lansat o contraofensivă în sudul țării, în regiunea Herson, unde se dau „lupte grele”. Forțe ucrainene și-au continuat marți atacurile cu rachete HIMARS pentru atacarea pozițiilor rușilor și distrugerea rutelor de aprovizionare, în special a podurilor. De cealaltă parte, Moscova susține că atacurile au eșuat și că trupele ucrainene au suferit pierderi semnificative. Tot marți, inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au ajuns la Kiev și s-au întâlnit cu președintele Zelenskiy.

UPDATE 18:50. Guvernul din Ungaria a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi, mai mult decât dublu faţă de importul din august, a anunţat miercuri ministrul de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia EFE.


UPDATE 18:12. Două avioane încărcate cu muniţii de artilerie de mare calibru, care fac parte din ajutorul militar promis Ucrainei de către Spania, au decolat miercuri de la baza spaniolă Rota, livrarea urmând să fie făcută cu sprijinul unei ţări aliate, scrie EFE, citând un anunţ al Ministerului spaniol al Apărării.

Aceste două avioane sunt primele din cele cinci sau şase transporturi prin care Spania va trimite Ucrainei 75 de paleţi de muniţii, ajutor cerut de Kiev ''cu cea mai înaltă prioritate'', armata ucraineană având nevoie de mari cantităţi de muniţii în războiul declanșat de Rusia.

În plus, răspunzând cererii Kievului de a-i furniza urgent materiale şi uniforme militare adaptate condiţiilor de iarnă, din Spania au plecat deja primele şase camioane cu astfel de transporturi. Alte patru camioane, dintr-un total de 25, vor pleca luni, livrările fiind eşalonate în aşa fel încât autorităţile ucrainene să nu-şi satureze capacităţile de stocare şi distribuţie.

De asemenea, tot în urma solicitării venite din partea Kievului la reuniunea de la Praga a miniştrilor europeni ai apărării, Spania va trimite Ucrainei până pe 6 septembrie un ajutor constând în materiale sanitare.


UPDATE 17:43. Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende acordul care relaxa regimul de vize cu Rusia, ceea ce va face ca procesul de obţinere a vizelor de către cetăţenii ruşi să fie mai greu şi mai lung, în contextul invaziei ruse din Ucraina, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP şi DPA, preluată de Agerpres.

El a precizat că miniştrii, reuniţi la Praga, în Republica Cehă, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, au căzut de acord că relaţiile cu Moscova "nu pot rămâne neschimbate" şi că acordul "trebuie suspendat în totalitate".

Decizia are ca scop să prevină practica de ''visa shopping'', folosită de ruşii care încearcă să intre mai uşor în UE prin statele membre cu reguli mai relaxate, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă la Praga.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.


UPDATE 16:00. Delegația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns miercuri după-amiază în Zaporojie, înaintea vizitei pe care o va face la centrala nucleară, aflată sub controlul forțelor ruse, transmite The Guardian.

Echipa, formată din 14 persoane și condusă de șeful AIEA, Rafael Grossi, a ajuns la Zaporojie într-un convoi. Orașul se află în mod normal la aproximativ două ore de mers cu mașina de centrala nucleară, dar nu este clar cum sau când va ajunge echipa la fața locului, având în vedere pericolul tranzitării zonelor aflate sub controlul Rusiei.


UPDATE 15:33. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut din nou Uniunii Europene să interzică accesul turiștilor ruși pe teritoriul său, vorbind despre această măsură ca fiind „adecvată”, în condițiile în care o majoritate a rușilor susțin „războiul genocidar de agresiune” împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

„Vremea măsurilor luate pe jumătate a trecut. Doar o politică dură și consistentă mai poate să producă rezultate”, a declarat șeful diplomației ucrainene, miercuri.


UPDATE 14:40. Mykolaiv, al doilea cel mai mare port din Ucraina, a fost ținta unor atacuri aeriene din partea armatei ruse. În urma acestora, mai multe silozuri cu cereale au luat foc, a anunțat serviciul de urgență al Ucrainei, potrivit The Guardian.

„Ca urmare a bombardării Mykolaivului, silozurile de cereale care țineau de o clădire din districtul Korabelny au luat foc. Lupta împotriva flăcărilor continuă”, a declarat serviciul, într-o postare.


UPDATE 13:50. Forțele ucrainene au avut „succese” în trei zone din regiunea Herson, ocupată de Rusia, a declarat miercuri un oficial regional ucrainean, la două zile după ce Kievul a anunțat începerea contraofensivei sudice pentru a recuceri teritoriul, relatează Reuters.

Iuriy Sobolevskyi, adjunctul șefului consiliului regional din Herson, a declarat pentru televiziunea națională de știri din Ucraina că trupele ucrainene s-au bucurat de succese în districtele Herson, Beryslav și Kakhovka, dar a refuzat să ofere detalii.


UPDATE 13:26. Mai multe imagini despre un incendiu al unui depozit de combustibil ( din apropierea orașului Dzhankoy, în Crimeea) circulă pe rețelele de social media, autoritățile nu au confirmat oficial .


UPDATE 11:56. Echipa de experți în domeniul nuclear din cadrul agenției ONU se îndreaptă cu mașina către centrala Zaporojie, pentru a inspecta instalațiile acesteia și eventualele scurgeri de combustibil.

Șeful nuclear al ONU, Rafael Grossi, a declarat într-o ședință de informare la Kiev, după cum a raportat publicația ucraineană Ukrinform:

„În sfârșit, plecăm după șase luni de efort. AIEA se îndreaptă către CNP Zaporojie. După cum știți, avem o sarcină foarte importantă acolo – să lucrăm și să examinăm situația reală acolo, pentru a ajuta la stabilizarea situației cât mai mult posibil.”UPDATE 11:31. Agenția culturală a Națiunilor Unite UNESCO a transmis marți că sprijină cererea Ucrainei de a înscrie orașul portuar Odesa, renumit pentru arhitectura sa, dar care a fost deja afectat de bombardamente şi care este situat doar la câteva zeci de kilometri de linia frontului cu armata rusă, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, potrivit Reuters.

În urma unei întâlniri a ministrului ucrainean al Culturii şi Informaţiei, Oleksandr Tkachenko, cu directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, la sediul agenției din Paris, UNESCO a anunțat că a mobilizat experți pentru a sprijini Ucraina, astfel încât nominalizarea să poată fi examinată de urgență de statele membre ale Comitetului Patrimoniului Mondial.


UPDATE 11:00. Vladimir Zelenskiy s-ar putea deplasa la New York pentru a participa la dezbaterea generală a Adunării Generale a ONU, potrivit unor diplomaţi.

Această vizită ar putea fi prima deplasare a acestuia în afara Ucrainei de la declanşarea invaziei ruse.

Preşedintele ucrainean figurează pe lista celor care vor lua cuvântul în cadrul celui mai mare eveniment anual al ONU ce va avea loc la mijlocul lui septembrie.


UPDATE 09:55. Un senator rus vrea schimbarea denumirii „operațiune specială” în „operațiune antiteroristă”, scrie Pravda.ru.

Ucraina a devenit „un focar al terorismului internațional” și, prin urmare , operațiunea specială de la Nezalejnaia trebuie să-și schimbe statutul, a declarat deputatul Dumei de Stat din regiunea Crimeea Mihail Sheremet . Potrivit parlamentarului, statutul unei operațiuni antiteroriste este mai potrivit.

„Cred că ar trebui schimbată natura operațiunii militare speciale din Ucraina. Aceasta nu mai este doar o operațiune specială, ci o operațiune antiteroristă”, a explicat Sheremet într-un interviu acordat RIA Novosti.


UPDATE 09:07. Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze prin intermediul Nord Stream 1, invocând necesitatea întreținerii singurului compresor rămas.

Decizia amplifică temerile de recesiune și raționalizare a energiei în întreaga regiune, scrie The Guardian. Întreruperea pentru mentenanță a gazoductului presupune că Germania nu va primi gaz de miercuri până sâmbătă, pe 3 septembrie, potrivit gigantului energetic de stat rus Gazprom.

Datele de pe site-ul web al operatorului Nord Stream 1, citate de Reuters, au indicat miercuri fluxuri la zero.


UPDATE 08:18. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vorbit, marți seară, despre eforturile armatei sale de a duce bătălia în fața forțelor ruse, afirmând că ocupanții „pot face doar două lucruri: să fugă sau să se predea”, relatează CNN.

În mesajul său video zilnic, Zelenskiy a afirmat că forțele armate și serviciile de securitate fac „tot ceea ce este posibil și imposibil pentru ca fiecare militar rus să simtă în mod necesar răspunsul ucrainean la această teroare teribilă pe care Rusia a adus-o în țara noastră”.

Discursul liderului de la Kiev a venit în timp ce ofensiva ucraineană din sudul țării s-a pus în mișcare. Au apărut puține detalii despre obiectivele și calendarul acesteia, precum și despre progresele înregistrate de trupele ucrainene în regiunea Herson.


UPDATE 07:40. Au fost raportate lupte crâncene în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson din sudul țării, ocupată de ruși, deși experții militari consideră că acest lucru „nu se va întâmpla rapid”, relatează BBC.

„Luptele grele continuă, soldații noștri acționează non-stop”, a declarat guvernatorul Vitaliy Kim, care conduce regiunea învecinată Mikolaiv. Ucraina a anunțat anterior că a străpuns prima linie de apărare a trupelor ruse din regiunea Herson. Rusia susține însă că trupele ucrainene au fost înfrânte în timpul unui atac eșuat.

Ministerul Apărării de la Moscova a precizat, de asemenea, că au existat pierderi grele în rândul forțelor ucrainene, dar afirmațiile Ucrainei și ale Rusiei nu au putut fi verificate în mod independent.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august și 30 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media