LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 240. Forțele armate ale Ucrainei au făcut apel la belaruși cu o cerere de a nu intra în război împreună cu Rusia; Șoigu a purtat discuții cu șeful Pentagonului

21 octombrie 2022, 07:22 Ucraina 205
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 240-a zi de rezistență în războiul declanșat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, la 24 februarie 2022, cu scopul de a „denazifica și demilitariza” statul vecin. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că Rusia continuă să se pregătească pentru un atac cu steag fals asupra centralei hidroelectrice Kahovka (HPP), una dintre cele mai mari instalații energetice, barajul său deține un volum de aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă.

În acest context, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a cerut Europei să formeze o misiune internațională de observare a hidrocentralei Kahovka și să asigure deminarea imediată a barajului.

Statele Unite ale Americii (SUA) pregătesc un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, care ar putea ajunge la aproximativ 50 de miliarde de dolari, au declarat consilierii Congresului și o sursă apropiată guvernului ucrainean pentru NBC. Administrația Biden nu a trimis încă o cerere oficială pentru o nouă finanțare.

În același timp, armata ucraineană a reușit să distrugă două depozite cu muniții ale invadatorilor, iar aproximativ 30 de soldați ruși au fost, de asemenea, lichidați, în ultimele 24 de ore, potrivit notei informative emise în această noapte de comandamentul „Sud” privind situația operațională din timpul zilei de luptă în zona de responsabilitate din Bugul de Sud.

UPDATE 21:38. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că europenii ar fi surprinşi dacă ar afla adevărul despre avariile la gazoductele Nord Stream, transmite AFP, citează Agerpres.

Rusia a cerut de mai multe ori să participe la ancheta internaţională privind exploziile la cele două conducte din Marea Baltică, prin care gazele ruseşti puteau ajunge în Europa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat în 12 octombrie că exploziile care au produs scurgeri de gaze din Nord Stream 1 şi 2 în septembrie au fost urmarea unor acţiuni de „terorism internaţional” în folosul Statelor Unite, al Poloniei şi al Ucrainei. Diplomaţia de la Moscova i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să dezvăluie dacă ţara sa este răspunzătoare de sabotajul respectiv.

Peskov a afirmat că Rusia acţionează „intens” pentru a fi inclusă în anchetă, despre care susţinuse anterior că este „aranjată” pentru a da vina pe ruşi. „Se acţionează prin canalele diplomatice”, a spus el, însă până acum demersul „se izbeşte de un zid de reticenţă faţă de elucidarea în comun a adevărului, care cu siguranţă va surprinde nu doar o singură ţară europeană, dacă ar fi făcut public”.

Purtătorul de cuvânt nu a făcut alte precizări, în schimb a acuzat că „nici germanii, nici suedezii, nici danezii nu fac schimb de informaţii cu noi”.

AFP reaminteşte că gazoductele Nord Stream au făcut obiectul unor controverse geopolitice şi înaintea războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Kievul şi Washingtonul s-au opus proiectelor respective, pe motiv că acestea creşteau dependenţa Europei de gazul din Rusia, însă Berlinul şi Moscova au insistat să continue. După invazia rusă în Ucraina, în contextul sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, deşi lucrările de construcţie se încheiaseră, germanii au renunţat la darea în exploatare a Nord Stream 2.

UPDATE 20:50. Exploziile care au răsunat astăzi în regiunea Kiev la începutul semnalului de alertă aerian sunt opera planificată a sapatorilor, potrivit Administrației Militare Regionale Kiev.

„Locuitorii regiunii Kiev! Exploziile care au putut fi auzite în unele comunități din regiune la începutul alarmei sunt opera planificată a sapatorilor”, se spune în mesaj.

Totodată, în regiune continuă alerta aeriană, așa că cetățenii sunt sfătuiți să rămână în adăposturi.

„Ai grijă de tine și păstrează-ți calmul”, a adăugat OVA.


UPDATE 19:40. În regiunea Herson, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat deja 88 de așezări de invadatorii ruși, potrivit Comandamentului Operațional „Sud”.

„Forțele de apărare au eliberat deja 88 de așezări, unde trăiesc aproximativ 12.000 de oameni”, se arată în raport.

Se observă că printre satele eliberate, unde a fost efectuat un complex de măsuri de stabilizare, Novodmitrovka, Kostîrka, Cereșnevoe, Novonikolaevka, Novopetrovka, Blakitnoe.


UPDATE 18:28. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a semnat o lege privind înregistrarea femeilor cu anumite profesii pentru înregistrarea militară, la cererea acestora.

Acest subiect a fost discutat în cardul proiectului de lege relevant de pe site-ul Parlamentului. Se observă că legea relevantă a fost returnată cu o semnătură a președintelui astăzi, 21 octombrie, punctează UNIAN.

La 7 octombrie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o lege de modificare a articolului 1 din Legea „Cu privire la serviciul militar și serviciul militar” (registrul nr. 6482), care stabilește înregistrarea femeilor cu anumite profesii în registrele militare, la cererea acestora.

Legea stabilește că femeile care sunt apte pentru serviciul militar din cauza stării de sănătate și a vârstei, și care au absolvit instituții de învățământ profesional (profesional-tehnic), profesional sau superior și au primit o specialitate medicală sau farmaceutică, sunt supuse înmatriculării militare a cei pasibili de serviciul militar.

Totodată, femeile cu o specialitate și/sau profesie aferentă specialității militare corespunzătoare, definite în lista aprobată de Ministerul Apărării al Ucrainei, și apte pentru serviciul militar din motive de sănătate și vârstă, pe lângă cele indicate mai sus, sunt luate în evidenţa militară a celor obligaţi la serviciul militar la voia lor.


UPDATE 17:35. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că Ucraina se poate aștepta să primească 18 miliarde de euro anul viitor pentru a satisface nevoile de bază.

Potrivit corespondentului UNIAN, von der Leyen a făcut această declarație în urma unei reuniuni de două zile a Consiliului European la nivelul liderilor statelor membre UE la Bruxelles.

Președinta UE a reamintit că a fost convenită anterior asistență macrofinanciară pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro, care va fi alocată parțial până la sfârșitul acestui an. De la începutul acestui an, Uniunea Europeană a sprijinit Ucraina în valoare de 19 miliarde de euro.

Potrivit acesteia, întâlnirea de astăzi a liderilor UE se concentrează mai mult pe anul viitor.

„Este foarte important ca Ucraina să aibă un flux de venituri previzibil și stabil”, a spus von der Leyen.

„Ucraina ne spune că are nevoie de aproximativ 3-4 miliarde de euro pe lună pentru a avea suficiente resurse pentru nevoile de bază. Iar aceste 3-4 miliarde de euro ar trebui să fie finanțate de Uniunea Europeană, de prietenii noștri americani și de instituțiile financiare. Prin urmare, discuția s-a concentrat pe suma de 1,5 miliarde de euro pe lună pentru Ucraina, care va fi finanțată de Uniunea Europeană”, a spus președinta CE.

Totodată, ea a precizat că, în general, anul viitor, cu ajutorul Uniunii Europene, al Statelor Unite și al organizațiilor financiare internaționale, suma pe care se poate baza Ucraina se va ridica la 18 miliarde de euro.

„Am instruit miniștrii de finanțe să dezvolte mecanismul adecvat, dar a fost, de asemenea, important să transmitem un semnal Ucrainei că știm foarte bine cât de important este acest flux de venit de încredere”, a spus ea.


UPDATE 16:53. Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și șeful Pentagonului Lloyd Austin au purtat conversații telefonice, relatează TASS. Aceasta este a doua discuție între șefii departamentelor militare de la începutul invaziei rusești a Ucrainei - prima a avut loc în mai.

TASS raportează că Șoigu și Austin „au discutat probleme de actualitate ale securității internaționale, inclusiv situația din Ucraina”.

În luna mai, Ministerul rus al Apărării a emis exact aceeași formulare despre conținutul conversațiilor. Iar Pentagonul a spus la acea vreme că Austin „a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina și a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare”.


UPDATE 16:39. Autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk, una dintre zonele ocupate ale Ucrainei pe care Rusia a pretins că le-a anexat, au raportat că un bărbat a fost ucis în districtul Kirovsky din Donețk în urma bombardamentelor din partea forțelor armate ucrainene.


UPDATE 16:05. În regiunea Belgorod, o școală și o grădiniță au fost atacate. Guvernatorul regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov, a vorbit despre bombardarea satului Murom din districtul urban Shebekinsky.

Potrivit acestuia, au fost avariate o școală, o grădiniță, un centru de recreere și case particulare. „Nu există victime sau răniți”, a scris Gladkov.

El a precizat că „majoritatea rezidenților au fost scoși ieri: unii au fost plasați la rude, alții – într-un centru de cazare temporară”.


UPDATE 15:25. Forțele Armate ale Ucrainei au publicat un apel video adresat poporului belarus în limba rusă, îndemnându-i să nu se alăture războiului împotriva Ucrainei împreună cu Rusia.

„Sub masca unor controale, o mobilizare ascunsă a cetăţenilor din Belarus a început să recruteze un grup comun cu Federaţia Rusă la graniţa cu Ucraina. Ucraina nu a ameninţat niciodată şi astăzi nu ameninţă Belarus”, se arată în declaraţia Forţelor Armate ale Ucrainei.

Forțele Armate ale Ucrainei le-au cerut belarușilor să nu urmeze ordinele de a intra în război, să nu împartă responsabilitatea cu Rusia pentru crimele de război și au avertizat cu privire la un răspuns dacă armata belarusă luptă alături de cea rusă.

„Vă îndemnăm să nu vă îngropați fiii, soții, tații, frații, care au murit din cauza ambițiilor și a fricii lui Putin și Lukașenko de a-și pierde puterea”, se arată în apel.

În octombrie, Putin și Lukașenko au convenit să creeze un grup comun de trupe în Belarus din cauza presupusei escalade la graniță. De asemenea, mass-media independentă din Belarus a raportat că mobilizarea sub acoperire a început în țară. Lukașenko a declarat că grupul unit va include 70.000 de belaruși și 15.000 de ruși. În același timp, informațiile britanice au raportat astăzi că este puțin probabil ca Rusia să fi transferat un număr atât de mare de luptători în Belarus - concentrarea forțelor în Ucraina este acum mult mai importantă, scrie BBC.

Informațiile britanice consideră că acestea sunt acțiuni planificate de Rusia pentru a distrage atenția Forțelor Armate ale Ucrainei asupra situației de la granița de vest a Ucrainei. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) consideră, de asemenea, că este puțin probabilă o ofensivă în Ucraina dinspre Belarus în lunile următoare.

Lukașenko nu a comentat apelul Forțelor Armate ale Ucrainei, dar a spus astăzi că Belarus nu va lupta cu nimeni și că el însuși nu crede în posibilitatea unui al treilea război mondial.


UPDATE 14:20. Kremlinul a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Vladimir Putin a ordonat sau nu forțelor ruse să se retragă din Herson.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a redirecționat întrebarea către ministerului rus al apărării, relatează Reuters.

Oficialii instalați de Rusia încearcă să mute zeci de mii de locuitori din Herson de pe malul vestic al râului Nipro, pe fondul a ceea ce el descrie drept o situație „tensionată” pe măsură ce Ucraina avansează.

Comentând tulburările politice din Marea Britanie în urma demisiei premierului Liz Truss, Kremlinul a spus că nu se așteaptă ca Marea Britanie să folosească „înțelepciunea politică” pentru a-și alege următorul lider.

Întrebat despre potențiala întoarcere a fostului premier Boris Johnson, Peskov a spus că Rusia nu dorește să se amestece în treburile interne ale altei națiuni, dar a criticat „procesul intern de partid” al conservatorilor.


UPDATE 14:08. La cinci săptămâni după recucerirea Izium de către Ucraina, reconstrucția este deja în curs.

Imagini video publicate de AFP arată cum muncitorii din construcții încearcă să reconstruiască orașul strategic din est și să îndepărteze semnele ocupației ruse.


UPDATE 12:59. Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a făcut două declarații importante: că se va întâlni cu prim-ministrul Suediei pentru a discuta despre apartenența la NATO și că nu vede obstacole în extinderea acordului intermediat de ONU care permite exporturile ucrainene de cereale din Marea Neagră, potrivit The Guardian.

În chestiunea Suediei, Erdoğan a spus că Ulf Kristersson este de partea luptei împotriva terorismului.

„Noul premier este de partea luptei împotriva terorismului. El are declarații precum „nu ar trebui să adăpostim terorismul și teroriștii”, a spus el. „Bineînțeles că le vom testa sinceritatea cu privire la această problemă la întâlnirea pe care o vom avea”.

Turcia a declarat anterior că parlamentul său nu va aproba ofertele NATO ale Suediei și Finlandei dacă nu extrădează persoanele pe care Ankara îi consideră teroriști.

Despre acordul de export de cereale, Erdoğan a spus că „Nu există niciun obstacol în calea extinderii acordului de export. Am văzut asta în discuțiile pe care le-am purtat aseară cu Vladimir Zelenskiy și, de asemenea, în discuțiile pe care le-am purtat cu Vladimir Putin”.

Erdogan a spus că peste 8 milioane de tone de cereale și alte alimente au fost exportate în cadrul acordului semnat în iulie.


UPDATE 12:23. Prim-ministra estoniană Kaja Kallas a susținut cuvintele omologului său leton despre necesitatea unui tribunal care să se ocupe de Rusia după invazia acesteia în Ucraina.

„Am convenit asupra sancțiunilor împotriva Iranului, deoarece participă la război. Vom discuta despre Iran astăzi și vom discuta despre China și despre evoluțiile de acolo. Trebuie neapărat să discutăm despre răspunsul legal la crimele de agresiune care au fost comise în Ucraina. Acest lucru poate fi soluționat doar de un tribunal separat”, a declarat ea reporterilor în timp ce participa la un summit UE la Bruxelles.


UPDATE 11:15. Autoritățile instalate de Moscova în regiunea Herson ocupată a Ucrainei au declarat vineri că forțele armate ucrainene au ucis patru persoane când au bombardat podul Antonivski de peste râul Nipro, transmite The Guardian.

„Patru oameni au fost uciși”, a spus unul dintre liderii autorităților instalate de Rusia. Kirill Stremousov a postat pe Telegram: „Orașul Herson, ca o fortăreață, se pregătește pentru apărarea sa”.

Forțele pro-ruse din Hersonul ocupat au declarat că urmăresc să transporte până la 60.000 de locuitori departe de oraș pentru ceea ce susțin că este din motive de siguranță, o mișcare pe care autoritățile ucrainene au respins-o drept un „show de propagandă”.

RIA Novosti, agenția de știri rusă deținută de stat, îl citează pe Stremousov: „Tragerea la o trecere civilă pașnică cu obuze de fragmentare nu este doar o blasfemie. Aceasta spune încă o dată că naziștii cer victime.”

El a spus că aproximativ 10 vehicule civile au fost distruse în atac.

Ekaterina Gubareva, guvernatoarea adjunctă a regiunii impusă de Rusia, a declarat pentru RIA că doi angajați ai companiei de televiziune și radio Herson Tavria au fost uciși.


UPDATE 10:21. Pe 14 octombrie, Alexandr Lukașenko a anunțat că noul grup de forțe ruso-belarus va include 70.000 de militari belaruși și până la 15.000 de ruși. A doua zi, autoritățile din Belarus au lansat un videoclip care pretindea să arate că trupele ruse au ajuns deja în Belarus.

Este puțin probabil ca Rusia să fi transferat efectiv un număr atât de semnificativ de trupe suplimentare în Belarus, potrivit informațiilor britanice.

Este puțin probabil ca Rusia să poată forma un grup pregătit pentru luptă de dimensiunea declarată: forțele sale sunt concentrate în Ucraina. Iar forțele armate din Belarus, cel mai probabil, au capacități minime pentru a desfășura operațiuni complexe, notează Ministerul Britanic al Apărării.

Declarația este probabil o încercare de a arăta solidaritatea ruso-belarusă și de a convinge Ucraina să devieze forțele militare pentru a controla granița de nord, concluzionează serviciile de informații.


UPDATE 09:56. Peste 8 milioane de cereale și alte produse agricole au fost exportate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră până pe 20 octombrie, se arată într-un comunicat al Centrului Comun de Coordonare (JCC), care funcționează în baza unui acord internațional încheiat în vara trecută.

Joi, alte trei nave de marfă uscată cu alimente au părăsit porturile ucrainene, după ce au primit permisiunea SKC. Ei vor livra consumatorilor peste 140.000 de tone de cereale și alte produse agricole.

„Un total de 738 de nave au fost autorizate să se deplaseze în acest moment - 375 pentru sosirea în porturile ucrainene și 363 pentru ieșirea din acestea”, a spus SKC într-un comunicat.

Un acord care deschide calea pentru exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre a fost semnat cu participarea ONU, Ucraina, Turcia și Rusia pe 22 iulie la Istanbul.

Documentul expiră pe 19 noiembrie. În prezent, nu este clar dacă va fi prelungit după această dată. Reprezentanții ruși au precizat de mai multe ori că ar dori să revizuiască acest acord, mizând pe condiții mai favorabile pentru ei înșiși. ONU a declarat săptămâna aceasta că discuțiile despre extinderea acordului sunt încă în desfășurare.


UPDATE 09:45. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, până la 2.000 de oameni din rândul rușilor s-au mobilizat pentru a compensa pierderile și a întări unitățile pe linia confruntării au ajuns pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson.

Totodată, autoritățile de ocupație au emis un ordin de pregătire pentru evacuarea instituțiilor bancare pe care le-au deschis în teritoriile ocupate și au fost întocmite liste de evacuare ale lucrătorilor medicali și profesorilor ruși importați. Obiectele din sfera umanitară din Herson încetează să lucreze, a declarat Statul Major General într-un comunicat.

Faptul că forțele de ocupație ruse se pregătesc să-și retragă personalul și echipamentul din Herson în așteptarea ofensivei ucrainene și transportă deja echipamente și vehicule ucrainene capturate cu feribotul către malul stâng al Niprului, Institutul American pentru Studiul Războiului scrie vineri.


UPDATE 09:29. Armata ucraineană anunță propriile calcule despre pierderile ruse de la începutul invaziei:

personal - aproximativ 66.750 (+100) persoane au fost lichidate,

tancuri ‒ 2573 (+6) unități,

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5258 (+3) unități,

sisteme de artilerie – 1.648 (+2) unități,

RSZV / MLRS – 372 (+0) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 189 (+0) unități,

aeronave – 269 (+0) unități, elicoptere – 243 (+0) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1325 (+14),

rachete de croazieră ‒ 329 (+0),

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,

vehicule și rezervoare de combustibil – 4006 (+1) unități,

echipament special / echipament special ‒ 147 (+0).


UPDATE 09:10. În dimineața zilei de vineri, 21 octombrie, trupele ruse au atacat Zaporojie cu rachete, exploziile au răsunat în oraș. Atacul a fost raportat de șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, Alexandr Staruh.

„Inamicul atacă centrul regional cu rachete. Fiți în adăposturi! Urmați regulile de siguranță”, a scris el.

Mai târziu, el a spus că, în urma unui atac inamic, fragmente de rachete ar putea rămâne în oraș.

„Nu atingeți, nu vă apropiați, nu faceți fotografii. Aceste piese de muniție sunt explozive. Aveți grijă unul de celălalt”, a subliniat acesta.

Detaliile atacului au fost raportate de secretarul Consiliului Local Zaporojie, Anatoly Kurtev.

„Monștrii ruși au atacat din nou Zaporojie. Anterior, clădirile rezidențiale și infrastructura orașului au fost avariate de loviturile inamice. Se precizează informații detaliate despre distrugeri și victime. Rusia este o țară teroristă”, a spus el.


UPDATE 08:35. Rusia a atacat din nou Harkivul. Invadatorii ruși au lovit orașul cu rachete. Se cunoaște despre o serie de explozii, a anunțat primarul orașului Igor Terehov pe pagina sa de Telegram.

„Sosiri” peste una dintre întreprinderile din Harkiv. Lovitură preliminară în clădirea administrativă și de producție situată pe teritoriu. Există distrugeri. Gradul lor și dacă există victime ca urmare a bombardamentelor inamice este stabilit de către Serviciul de Stat de Urgență”, a spus primarul orașului.

Se cunosc date și despre victime.

„În urma bombardamentelor de dimineață ale invadatorilor de la Harkiv, 5 persoane au fost rănite. Există distrugeri ale infrastructurii industriale. Toate serviciile specializate lucrează la sol. Informațiile sunt completate", a scris președintele OVA Oleg Sinegubov.


UPDATE 08:05. Riscul unei ofensive ruse din Belarus către nordul Ucrainei rămâne scăzut, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiștii ISW notează că scenariul unei ofensive din Belarus în nord-vestul Ucrainei pentru a întrerupe liniile de aprovizionare ucrainene din țările partenere occidentale rămâne puțin probabil în lunile următoare.

„La urma urmei, armata rusă nu are capacitatea de a tăia liniile de aprovizionare ucrainene din vest printr-o ofensivă terestră”, susține ISW.

„Cea mai apropiată cale ferată ucraineană de la est la vest trece la 30 km de granița cu Belarus, iar mlaștinile Prîpeat din nordul Ucrainei și Belarus fac extrem de dificil războiul de manevră peste granița internațională în regiunile Volînia și Rivne”, se spune în mesaj.

Analiștii notează că rețeaua rutieră și feroviară a Ucrainei are suficiente noduri cu Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Prin urmare, o invazie rusă din Belarus nu poate afecta serios liniile logistice ucrainene decât dacă pătrunde mai adânc în teritoriul ucrainean decât au făcut-o rușii în timpul bătăliei de la Kiev, când trupele rusești erau mult mai puternice.

„Acum forțele lor s-au degradat semnificativ”, notează ISW.


UPDATE 07:40. Ocupanții încearcă să păstreze teritoriile capturate temporar, concentrându-și eforturile pe reținerea acțiunilor Forțelor de Apărare în anumite direcții. În același timp, ei nu încetează să încerce să conducă o ofensivă în direcțiile Bahmut și Avdiivka, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultima zi, unitățile Forțelor de Apărare au respins atacurile invadatorilor ruși în zonele așezărilor Belohorivka din regiunea Luhansk; Opytne, Bahmut, Pobyeda și Mariinka din regiunea Donețk.

Inamicul bombardează pozițiile trupelor ucrainene de-a lungul liniei de contact și efectuează recunoașteri aeriene. Încălcând normele Dreptului Internațional Umanitar, legile și obiceiurile războiului, aceasta continuă să lovească infrastructura critică și casele populației civile.

În ultimele 24 de ore, aviația ucraineană a efectuat 5 lovituri. S-a confirmat că au fost lovite 3 fortărețe și zone de concentrare a armelor și echipamentelor militare și 2 poziții ale sistemelor de rachete antiaeriene ale inamicului. Unitățile de apărare aeriană au doborât 15 drone.

Soldații trupelor de rachete și artilerie au lovit 4 puncte de control, 7 zone de concentrare a forței de muncă, arme și tehnică militară, un depozit de muniții, un dispozitiv de apărare antiaeriană, un pod și un ponton de trecere a inamicului.


UPDATE 07:10. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) prezintă principalele observații din data de 20 octombrie:

  • Rusia continuă să se pregătească pentru un atac cu steag fals asupra centralei hidroelectrice Kakhovka (HPP);
  • Forțele ruse stabilesc probabil condiții pentru îndepărtarea elementelor militare și de ocupație de pe malul de vest al râului Nipro, în așteptarea progreselor iminente ucrainene;
  • Casa Albă a confirmat pe 20 octombrie că personalul militar iranian se află în Crimeea, Ucraina, ocupată de ruși, pentru a ajuta forțele ruse să efectueze atacuri cu drone asupra civililor ucraineni și a infrastructurii civile;
  • Iranul oferă sprijin militar forțelor ruse din Ucraina, în ciuda noilor sancțiuni internaționale, probabil, în parte pentru că liderii iranieni cred că au nevoie de ajutorul Moscovei pentru a schimba ordinea globală condusă de SUA;
  • Surse ruse au continuat să susțină că forțele ruse își consolidează pozițiile limitate recâștigate în nord-estul regiunii Harkiv pe 20 octombrie, în ciuda rapoartelor ucrainene conform cărora Ucraina a eliberat toate, cu excepția a 1,8% din regiunea Harkiv.
  • Surse ruse au indicat că trupele ucrainene au avansat în nordul regiunii Herson, în timp ce forțele ucrainene își continuau campania de interdicție;
  • Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în regiunea Donețk, dar sursele ruse și-au contrazis propriile afirmații privind controlul asupra localității Bahmut. ISW punctează că forțele ruse continuă probabil să falsifice afirmațiile privind progresele în zona Bahmut pentru a se prezenta ca realizând câștiguri în cel puțin un sector, pe fondul pierderilor continue în nord-estul și sudul Ucrainei;
  • Guvernele regionale ale Rusiei și Ministerul Apărării din Rusia continuă să se învinovățească reciproc pentru eșecurile administrative militare.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie,19 octombrie și 20 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media