ULTIMA ORĂ/ Arta cămășii cu altiță, inclusă în patrimoniul imaterial al UNESCO. Maia Sandu: Bucuria este și mai mare prin faptul că decizia privind acest dosar comun al R. Moldova și României vine pe 1 decembrie”

1 decembrie 2022, 13:39 Cultură 1257
Maia Sandu, depunere de flori.png.  Sursa: Replica Media

Arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, R. Moldova și România, a fost inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. Decizia Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) privind acest dosar comun a venit astăzi, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, sărbătoare importantă pentru românii de pretutindeni.

Anunțul a fost făcut de UNESCO pe pagina sa oficială de Twitter.

„Nouă inscripție pe Lista Patrimoniului Imaterial: Arta bluzei tradiționale cu broderie pe umăr (altiță) — un element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, se arată în mesaj.

„Felicit echipele de la Chișinău și București, care au promovat consecvent cămașa cu altiță la UNESCO. Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii. Întru dăinuirea unui simbol străvechi, care spune povestea neamului nostru, înveșnicit pe cămășile tradiționale românești de bunicile și mamele noastre, și transmisă noilor generații”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media