WSJ: UE a propus plafonarea prețului pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pentru un baril

1 decembrie 2022, 18:06 Externe 149
Petrol.  Sursa: REUTERS/File Photo

Comisia Europeană a recomandat ca toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să aprobe un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril, scrie joi The Wall Street Journal, citând mai multe persoane familiare cu discuțiile din interiorul UE.

Disputele privind plafonul de preț în UE durează de câteva luni.

Plafonul ar stabili prețurile la țițeiul rusesc semnificativ sub nivelul de referință internațional, numit Brent, care s-a tranzacționat joi, 1 decembrie, la aproximativ 88 de dolari pe baril.

Plafonul de preț face parte din încercările Occidentului de a limita veniturile petroliere ale Kremlinului, menținând în același timp livrările globale constante și evitând creșterea prețurilor. Plafonul a fost conceput, de asemenea, ca o modalitate de a încerca să permită petrolului rusesc să satisfacă piețele globale fără ca Moscova să beneficieze pe deplin de vânzarea combustibilului.

Dacă UE va ajunge la un acord asupra plafonului, Grupul celor Șapte națiuni ar urma să îl aprobe și să-l implementeze până pe 5 decembrie, când trebuie să intre în vigoare sancțiunile petroliere împotriva Rusiei.

Conform discuțiilor, plafonul ar urma să fie revizuit la fiecare două luni, începând de la jumătatea lunii ianuarie.

Nu este exclus ca în urma negocierilor Comisia Europeană să vină cu un alt plafon, deși cel de 60 de dolari propus este o variantă considerată relativ „safe” de către experții care subliniază că este un prag în jurul căruia executivul UE crede că poate obține un consens.

Unele țări din UE, inclusiv Polonia și țările baltice, au fost revoltate de plafonul de preț de 65-70 de dolari pe baril propus, deoarece corespunde aproximativ cu prețul actual al principalului petrol din Ural de calitate rusească din Europa (62-68 de dolari) și este de trei ori mai mare decât costul de producție, însă acestea s-au confruntat cu opoziția Greciei care se teme că îi va fi afectat comerțul maritim.

Ciprul și Malta au susținut de asemenea poziția Atenei.

Propunerea executivului comunitar vine în contextul în care luni, prețul petrolului Ural, marca fanion a Rusiei, scăzuse la prețul de 51,96 de dolari per baril la porturile Rusiei de la Marea Neagră și Marea Baltică.

Kremlinul a declarat anterior că Rusia va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun plafoane de preț pentru resursele energetice ale Rusiei – plafoane care, potrivit Moscovei, ar duce la o destabilizare semnificativă a pieței globale a petrolului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media