Rosselhoznadzor a permis exportul fructelor și legumelor în Rusia pentru trei întreprinderi din raionul Orhei

7 octombrie 2022, 14:58 Agricultură 409
mere.  Sursa: lumeasatului.ro

Trei producători agricoli au fost scoși din lista interdicțiilor a serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia, Rosselhoznadzor și vor putea exporta fructe și legume pe piața rusească, anunță partidul ȘOR. Potrivit unui comunicat al regulatorului rus, decizia a fost luată ca urmare a discuțiilor purtate cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, și după examinarea situației fitosanitare în regiunea respectivă.

Reprezentanții ȘOR spun că este vorba despre trei întreprinderi din raionul Orhei - Petru Maler GȚ, Laur Matei SRL și RUSMILIUD SRL, care pot relua exporturile începând cu 7 octombrie.

Potrivit informațiilor publice despre cele trei întreprinderi, Petru Maler GȚ este înregistrată în Jora de Jos, raionul Orhei, RUSMILIUD SRL este în Jora de Mijloc.

SRL „Laur Matei” este înregistrată în raionul Hîncești.

„În urma lucrărilor derulate, Rosselhoznadzor a selectat trei întreprinderi situate în raionul Orhei, cu furnizarea de produse în care nu au fost depistate anterior obiecte de carantină. Importurile de la cele trei întreprinderi moldovenești vor fi efectuate sub un control amânunțit de laborator. Dacă se va confirma siguranța fitosanitară a produselor importate din raionul Orhei, Rosselhoznadzor va lua în considerare în continuare posibilitatea extinderii listei întreprinderilor agricole.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii, Daniela Turculeț, a declarat pentru Replica Media că decizia aparține Rosselhoznadzorului la fel ca și interzicerea importului de produse vegetale din țara noastră.

„Este o decizie unilaterală și nu a fost consultată cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și nici cu ANSA. Mai mult decât atât, încă trei săptămâni în urmă echipa ministerială împreună cu Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor și cu Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse în Republica Moldova au demarat lucrări de deblocare a situației”, a spus Turculeț.

Anterior, doi deputați din partea Partidului „ȘOR” au efectuat o vizită la Moscova, unde s-au întâlnit cu reprezentanți ai Dumei de Stat a Federației Ruse și au cerut reluarea exporturilor producătorilor agricoli din Orhei pe piața rusească și stabilirea unui tarif preferențial la gazele naturale, pentru același raion.

Rosselhoznadzor, Instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare în Federația Rusă, a introdus la 15 august restricții temporare la importul de produse vegetale în Rusia din Republica Moldova, invocând „situația fitosanitară nefavorabilă de pe teritoriul țării” și că produsele „încalcă repetat standardele de calitate”.

Astfel, a fost interzis importul de mărfuri din următoarele regiuni: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău și Bălți.

Excepție fac doar raioanele din stânga Nistrului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media