ULTIMA ORĂ! Ministrul Justiției: „Aeroportul Internațional Chișinău revine înapoi în proprietatea statului, la decizia Curții de Apel”

23 noiembrie 2022, 10:55 Justiție 241
News Alert.  Sursa: Replica Media

Compania Avia-Invest SRL, controlată de Ilan Șor, fugar și condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru fraude la BEM, a pierdut și la Curtea de Apel procesul inițiat împotriva Agenției Proprietății Publice privind anularea contractului de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunță că AIC revine înapoi în proprietatea statului în urma deciziei celei de-a doua instanță care este definitivă și executorie.

„Aeroportul Internațional Chișinău revine înapoi în proprietatea Statului – decizia Curții de Apel Chișinău luată cu puțin timp în urmă. Definitivă și executorie! Felicitări poporului Republicii Moldova. Este meritul vostru”, a scris membrul Guvernului într-un mesaj pe Facebook.


Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat în luna august 2013 în condiții dubioase. Acționarul majoritar Komaksavia Airport Invest Ltd, care deține 95% din capitalul „Avia Invest”, controlat din umbră de fugarul Ilan Șor, a acuzat de mai multe ori autoritățile de la Chișinău de tentative de atac raider. Iar în luna mai 2020, Avia Invest a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm. Iar la 3 august curent, Tribunalul a respins cererea și a dispus acordarea sume de 216 678 de euro, drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

La 8 iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a înaintat SRL „Avia Invest” o notificare, prin care a anunțat despre rezoluțiunea contractului de concesiune a activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, din motivul neonorării de către concesionar a obligației contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție a angajamentelor investiționale.

Mai târziu, SRL „Avia Invest” a venit cu o cerere prealabilă de anulare a notificării de rezoluțiune, cerere respinsă integral de către Agenția Proprietății Publice. Ulterior, SRL Avia Invest a atacat în instanță APP, după ce instituția a respins cererea de anulare a notificării de rezoluțiune.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media