Radu Marian: „Orice decizie de deconectare a apei va fi una politică și va aparține exclusiv primarului”

24 noiembrie 2022, 12:01 Politică 71
Radu Marian, PAS, fracțiunea PAS, depuatat Radu Marian.  Sursa: Replica Media

Deputatul PAS Radu Marian a precizat într-un mesaj pe pagina sa de Facebook că „orice decizie de deconectare a apei va fi un apolitică și va aparține exclusiv primarului”, menționând că orice ajustare a tarifului ar trebui făcut de către ANRE și nu de către „șantajul lui Ceban”.

„Primarul vrea să ascundă fărădelegile și incompetența care au avut loc la Apă-Canal în timpul mandatului său cu această majorare horror.

Premier Energy a anunțat deja că nu va deconecta punctele strategice ale Apă-Canal. Cunoaștem deja că Apă-Canal și Premier-Energy au agreat un plan de reeșalonare a datoriilor. Așa că orice decizie de deconectare a apei va fi una politică și va aparține exclusiv primarului.

Nu exclud că e necesară o ajustare a tarifului, dar ANRE trebuie să facă acest lucru în baza cifrelor și datelor concrete, și nu a șantajului lui Ceban”, a scris Radu Marian.


Menționăm că, primarul general al capitalei, Ion Ceban, îndeamnă consilierii municipali să aprobe tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), după ce ar fi fost avertizat că de „astăzi putem rămâne și fără apă” în municipiul Chișinău și face apel către aleșii locali să „lase azi politica” și să se gândească împreună „cum salvăm întreprinderea în contextul în care toate serviciile s-au majorat.”

În același timp, pentru a putea fi aprobat un nou tarif la apă și canalizare este necesar ca aleșii municipali să semneze Acordul cu BERD și BEI cu privire la cesionarea datoriei Apă-Canal Chișinău de către CMC, dar și să existe avizul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), condiții care nu au fost îndeplinite până acum. Aceste condiții au fost clar expuse în cadrul ședinței din 3 noiembrie 2022 atunci când a fost audiat reprezentatul ANRE în ședința CMC, iar ulterior Ion Ceban a acuzat ANRE că ar face jocul PAS-ului și că argumentele aduse de Alexandru Mija sunt „brașoave”, iar indicația PAS este ca ANRE „să nu miște un deget” și astfel „Apă-Canal Chișinău” să fie preluată de guvernare prin „atac raider.”

A doua zi, la 4 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu un comunicat în care și-a exprimat dezaprobarea față de modul „agresiv și sfidător” în care reprezentantul Agenției a fost întrerupt de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul rundei de întrebări și răspunsuri în ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și subliniază că o astfel de abordare „în mod cert, nu va contribui la o soluționare constructivă a problemelor din sector.”

La 7 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în contextul în care întreprinderea a solicitat avizarea noilor tarife pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. În acest sens, Agenția „și-a exprimat disponibilitatea examinării oportunității de a eșalona pentru o anumită perioadă, devierile tarifare pozitive ale Apă-Canal Chișinău formate până în anul curent” și a precizat că „orice inacțiune sau acțiune contrară legislației în vigoare din partea S.A. „Apă-Canal Chișinău” va fi calificată corespunzător”.

Mai devreme, la 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a criticat intenția Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău” și a calificat subiectul ce ține de majorarea tarifelor drept „ilegal”.

Amintim că la 27 octombrie, în timpul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a invocată o situație excepțională în sectorul serviciilor de apă și canalizare. Gutnic a spus că situația este generată de metodologia tarifară „restrictivă”, precum și de „tarifele nu acoperă nici costurile operaționale inevitabile că „există risc major de sistare a aprovizionării orașului cu apă și canalizare.” Tariful solicitat de Apă-Canal Chișinău este de 24 de lei.


Anatol
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media