Decizia CMC de majorare a tarifului la apă și canalizare va fi contestată „pe toată căile legale”. Radu Marian: „Consilierii și-au depășit atribuțiile”

25 noiembrie 2022, 14:53 Politică 245
Radu Marian, PAS, fracțiunea PAS, depuatat Radu Marian.  Sursa: Replica Media

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, a declarat că aleșii municipali care au votat majorarea tarifului de apă și canalizare la 24 lei „și-au depășit atribuțiile și nu aveau cum să ia o astfel de decizie” și că acest „vot urmează a fi contestat pe toată căile legale.”

„Primarul de Chișinău se indignează că tariful pentru distribuirea apei la Chișinău este mult mai mic decât în celelalte orașe ale Republicii Moldova. Vreau să-i aduc aminte dlui Primar de conceptul microeconomic care se cheamă *economie de scară* (economies of scale). Astea sunt avantajele de cost pe care le obține o entitate care are operațiuni extinse (ex. mulți clienți, multă producție). Prin alte cuvinte, este mult mai ușor să redistribui costurile livrării apei pentru un oraș cu 700 mii locuitori, decât pentru un oraș cu 50 mii de locuitori. Tarifele vor fi mai mici în orașele mai mari. E logică elementară”, a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Amintim că consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului Social Democrat European (PSDE), Partidului Comuniștilor (PCRM), dar și câțiva consilieri neafiliați au votat pentru majorarea tarifului la apă și canalizare la 24 de lei. Consilierii au dezbătut și aprobat amendamentele la proiectul de decizie cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, furnizat/prestat de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”, iar varianta finală a proiectului a fost votată, de asemenea, de 26 de consilieri.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat că ÎCS „Premier Energy” a dat asigurări că nu va deconecta S.A. „Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică. Reacția regulatorului vine urmare a declarațiilor făcute în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de către șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, dar și de edilul capitalei, Ion Ceban, precum că „locuitorii municipiului Chișinău pot rămâne fără apă din cauza datoriilor la energie electrică”.

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) s-a întrunit, la 24 noiembrie, în ședință pentru a aproba următoarele subiecte de pe ordinea de zi, inclusiv cel cu privire la tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, subiect inclus încă în luna octombrie, și care nu a putut fi aprobat din cauza lipsei de îndeplinire a condițiilor necesare, precum semnarea Acordului cu BERD și BEI cu privire la cesionarea datoriei Apă-Canal Chișinău de către CMC, dar și obținerea avizului Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), care va permite ca aleșii municipali să aprobe tariful solicitat de Apă-Canal Chișinău, și nu Agenția.

Înainte de începerea ședinței CMC, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a îndemnat consilierii municipali să aprobe tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, după ce ar fi fost avertizat că de „astăzi putem rămâne și fără apă” în municipiul Chișinău și face apel către aleșii locali să „lase azi politica” și să se gândească împreună „cum salvăm întreprinderea în contextul în care toate serviciile s-au majorat.”


Amintim că, în cadrul ședinței precedente a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), actuala șefă a Apă-Canal și viceprimara municipiului Chișinău, Irina Gutnic, a adus la cunoștință că întreprinderea S.A. „Apă Canal-Chișinău” riscă să fie deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor acumulate față de furnizorul Premier Energy.

Pentru a putea fi aprobat un nou tarif la apă și canalizare este necesar ca aleșii municipali să semneze Acordul cu BERD și BEI cu privire la cesionarea datoriei Apă-Canal Chișinău de către CMC, dar și să existe avizul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), condiții care nu au fost îndeplinite până acum. Aceste condiții au fost clar expuse în cadrul ședinței din 3 noiembrie 2022 atunci când a fost audiat reprezentatul ANRE în ședința CMC, iar ulterior Ion Ceban a acuzat ANRE că ar face jocul PAS-ului și că argumentele aduse de Alexandru Mija sunt „brașoave”, iar indicația PAS este ca ANRE „să nu miște un deget” și astfel „Apă-Canal Chișinău” să fie preluată de guvernare prin „atac raider.”

A doua zi, la 4 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu un comunicat în care și-a exprimat dezaprobarea față de modul „agresiv și sfidător” în care reprezentantul Agenției a fost întrerupt de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul rundei de întrebări și răspunsuri în ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și subliniază că o astfel de abordare „în mod cert, nu va contribui la o soluționare constructivă a problemelor din sector.”

La 7 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în contextul în care întreprinderea a solicitat avizarea noilor tarife pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. În acest sens, Agenția „și-a exprimat disponibilitatea examinării oportunității de a eșalona pentru o anumită perioadă, devierile tarifare pozitive ale Apă-Canal Chișinău formate până în anul curent” și a precizat că „orice inacțiune sau acțiune contrară legislației în vigoare din partea S.A. „Apă-Canal Chișinău” va fi calificată corespunzător”.

Mai devreme, la 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a criticat intenția Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău” și a calificat subiectul ce ține de majorarea tarifelor drept „ilegal”.

Amintim că la 27 octombrie, în timpul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a invocată o situație excepțională în sectorul serviciilor de apă și canalizare. Gutnic a spus că situația este generată de metodologia tarifară „restrictivă”, precum și de „tarifele nu acoperă nici costurile operaționale inevitabile că „există risc major de sistare a aprovizionării orașului cu apă și canalizare.” Tariful solicitat de Apă-Canal Chișinău este de 24 de lei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media