VIDEO/ „Putin este cel care trebuie să fie izolat de societate, nu eu”. Jurnalista Marina Ovseannikova confirmă că a fugit din arestul la domiciliu şi că se ascunde

5 octombrie 2022, 13:39 Rusia 178
Marina Ovseanicova.  Sursa: captură video

Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsianikova, condamnată sub acuzaţia că a răspândit „ştiri false despre armata rusă” și anunțată în căutare de autoritățile de la Moscova după ce a fugit din arest la domiciliu, a făcut prima declarație în care a confirmat că se ascunde. Activista a declarat că se consideră nevinovată și că refuză să se supună legilor pe care însăși statu rus nu le respectă.

De asemenea, fosta angajată de la Pervîi Kanal a apărut într-un scurt videoclip, cu o brățară electronică la picior, în care spune că cel care trebuie să fie izolat de societate este președintele rus Vladimir Putin și nu ea.

Marina Ovseannikova a criticat în declarația sa plasată pe conturile sale de pe rețelele de socializate, ea a confirmat că a fugit. Ea a criticat articolul din Codul Penal care este folosit pentru a o inculpa, spunând că este persecutată pentru că spune adevărul.

O ședință de judecată privind schimbarea măsurii de arest a jurnalistei de 44 de ani urma să aibă loc miercuri, la ora 10:00, la Tribunalul Basmannîi din Moscova.

Fericirea lumii întregi nu merită o lacrimă pe obrazul unui copil nevinovat. Vreau ca aceste fraze pline de emoție ale lui Dostoievski să sune astăzi după pereții Curții Basmannîi. Poate măcar cuiva: unui judecător, unui procuror sau unui anchetator i se va trezi conștiința curată și nu va mai numi copiii morți în Ucraina „fake-uri”. Și nici eu nu voi fi persecutată pentru că spun adevărul.

Am stat aproape două luni în arest la domiciliu. În tot acest timp, ancheta, făcând referire la declarația ministrului Apărării Șoigu și a generalului meme Konașenkov, a încercat să pretindă că nu a murit niciun copil în timpul războiului din Ucraina. Înțelegem cu toții foarte bine că amândoi acești domni nu au fost pe front o singură zi și habar nu au despre numărul victimelor civile.

Între timp, informațiile despre numărul victimelor sunt publice, pe site-ul Organizației Națiunilor Unite, în care Rusia încă este membru cu drepturi depline.

În iulie, când m-am dus să protestez singură și am cerut să nu fie uciși copiii pe teritoriul Ucrainei, conform ONU, până atunci au murit peste 350 de copii. De atunci această cifră, din păcate, a devenit mult mai mare - 390 de morți, alți 790 de răniți. Numele multora dintre ei sunt cunoscute.

Anchetatorul a ignorat cu desăvârșire aceste fapte, iar în urmă cu două săptămâni, în timpul examinării unui recurs la Tribunalul orașului Moscova, procurorul a calificat în general datele ONU nesemnificative și nedemne de atenție.

După aceea, nu mi-am mai făcut iluzii despre „justiția basmană”. Articolul 207.3 din Codul penal al Federației Ruse este complet neconstituțional. Ar trebui exclus imediat din Codul Penal, iar toți cei care au fost supuși represiunii în temeiul acestui articol să fie imediat eliberați și reabilitati.

Mă consider complet nevinovată, iar din moment ce statul nostru refuză să se conformeze propriilor legi, începând cu 30 septembrie 2022, refuz să respect măsura preventivă sub forma arestului la domiciliu și mă eliberez de acesta”, a transmis Ovseannikova.

Mai târziu, jurnalista rusă a publicat un video, în care a spus că cel care trebuie să fie izolat de societate este președintele rus Vladimir Putin, nu ea.

„Stimați colaboratori ai instituției penitenciarelor - atașați această brățară domnului Putin. El este cel care trebuie să fie izolat de societate și judecat pentru genocidul poporului ucrainean și pentru că nimicește în masă populația Rusiei”, a spus Ovseannikova.


Jurnalista rusă Marina Ovseannikova a fost trecută de Ministerul Afacerilor Interne a Rusiei pe o listă cu persoane urmărite, după ce a fugit din arest la domiciliu.

Arestul său la domiciliu urma să se încheie la 9 octombrie, însă postul oficial de ştiri Rusia Today a relatat sâmbătă că ea a fugit cu fiica sa de 11 ani şi că nu se ştie unde s-a ascuns.

Aceasta este acuzată de „diseminarea publică a informațiilor false cu bună știință despre forțele armate ale Federației Ruse” și fusese amendată de mai multe ori în temeiul articolului din Codul administrativ privind discreditarea armatei ruse.

Marina Ovseannikova a devenit celebră în toată lumea în luna martie după ce a intrat pe 14 martie cu o pancartă anti-război în emisie directă la principalului buletin de știri de la canalul cu cea mai mare acoperire națională și controlat de Guvernul Federației Ruse. În semn de protest, angajata televiziunii a îndemnat oamenii să nu asculte știrile pentru că sunt mințiți.

După aceea, conducerea postului TV a acuzat-o de „trădare”. Jurnalista a fost amendată cu 30.000 de ruble în temeiul unui articol despre „discreditarea” armatei din cauza unui videoclip în care se solicita proteste în masă, dar nu a fost taxată cu nimic pentru acțiunea în sine la televizor.

După demiterea ei de pe Pervîi Kanal, Ovsiannikova s-a angajat în calitate de reporteră independentă pentru ziarul german Die Welt, de unde a plecat la începutul lunii iulie.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media