Robu a obținut acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale pe numele magistratului Aureliu Postică, bănuit de fals în declarații

22 septembrie 2022, 14:36 Justiție 6372
Magistratul Aurel Postică, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.  Sursa: noi.md

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis în ședința extraordinară de joi, 22 septembrie, sesizarea procurorului general interimar Dumitru Robu referitor la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privința unui judecător. Potrivit surselor Replica Media, este vorba despre magistratul Aureliu Postică de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Judecătorul este bănuit de fals în declarația de avere.

„Se admite sesizarea și se eliberează acordul pentru începerea urmăririi penale pe numele unui judecător de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe Articolul 3521 al. 1 Cod Penal”, a spus președintele CSM, Dorel Musteață după aproape jumătate de oră de deliberări.

Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

Articolul 3521 al. 1 Cod Penal al Republicii Moldova se referă la „Falsul în declarații” și anume „declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe”.

Potrivit legii penale, infracțiunea se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Amintim că judecătorul Aureliu Postică a fost suspendat din funcție de către CSM în ședința din 9 septembrie, la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu. Tot atunci, Robu a primit acordul pentru efectuarea perchezițiilor la domiciliul magistratului.

El face parte din cei 24 de magistrați candidează pentru cele șase locuri vacante de membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii.

Aureliu Postică este judecător din anul 2011. Între 2000 și 2011 a fost procuror. A activat la Judecătoria Orhei, iar în 2014 a fost transferat la Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău. Din 2019 activează la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.

Potrivit unui articol scris de Ziarului de Gardă, În noiembrie 2021, ZdG a scris că Aureliu Postică deține, din 2020, o casă de locuit cu o suprafață de 147,7 metri pătrați, pentru care susține că a plătit 500 de mii de lei. El mai declară că deține două apartamente, de 41 și 80 de metri pătrați, dobândite în 2009 și 2018, dar și două automobile: Volvo XC 90, fabricat în 2010 și dobândit în 2018 cu 285 de mii de lei și Toyota Yaris, fabricată în 2004 și cumpărată în 2014 cu 10 mii de lei (!).

Familia magistratului păstrează în două bănci, una din R. Moldova și alta din Austria, 648 de mii de lei și 10 mii de euro.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media