UE condamnă referendumurile ilegale anunțate marți în teritoriile din estul Ucrainei ocupate de Rusia: „Rezultatele unor astfel de acțiuni vor fi nule și nu vor fi recunoscute”

21 septembrie 2022, 12:49 UE 45
Josep Borrell.  Sursa: europarl.europa.eu

Uniunea Europeană condamnă referendumurile ilegale anunțate marți în teritoriile din estul Ucrainei ocupate de Rusia. Potrivit unei declarații a Înaltului Reprezenant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, acțiunea este o încercare a Rusiei de a-și legitima controlul militar ilegal și are ca scop schimbarea forțată a granițelor Ucrainei, încălcând în mod clar Cartea ONU și independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Astăzi, așa-numitele „autorități”, numite nelegitim de Rusia pe teritoriile Ucrainei pe care le ocupă militar, au anunțat pregătirile pentru „referendumuri” ilegale. Aceasta este încercarea Rusiei de a-și legitima controlul militar ilegal și are ca scop schimbarea forțată a granițelor Ucrainei, încălcând în mod clar Cartea ONU și independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”,se arată în declarația lui Josep Borell.

Uniunea Europeană condamnă ferm aceste „referendumuri” ilegale planificate care vin împotriva autorităților ucrainene alese legal și democratic, încalcă independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și este o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

În declarație este menționat că rezultatele unor astfel de acțiuni vor fi nule și nu vor fi recunoscute de UE și de statele sale membre.

„De la începutul invaziei, Rusia a intimidat, reținut ilegal, torturat și răpit cetățeni ucraineni, iar o parte semnificativă a populației originare din zonele invadate a fost forțată să fugă. Oficialii locali aleși în mod legal au fost, în unele cazuri, înlocuiți cu forța. Accesul la internet, la mass-media liberă și independentă și la libertatea de exprimare au fost, de asemenea, puternic restricționate”, susține înaltul oficial al UE.

Prin urmare, aceste „voturi” ilegale nu pot fi considerate în nicio circumstanță drept exprimarea liberă a voinței oamenilor care trăiesc în aceste regiuni sub amenințarea și intimidarea militară constantă a Rusiei, potrivit declarației.

Rusia, conducerea sa politică și toți cei implicați în aceste „referendumuri” și alte încălcări ale dreptului internațional în Ucraina vor fi trași la răspundere și vor fi luate în considerare măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei.

„Suntem impresionați de determinarea și curajul locuitorilor ucraineni din zonele aflate în prezent sub control militar rusesc, continuând să se opună pașnic prezenței ilegale a Rusiei. Uniunea Europeană rămâne neclintită în sprijinul său pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și îndeamnă Federația Rusă să își retragă imediat, complet și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei în limitele sale recunoscute la nivel internațional”, declară Borell.

Liderii separatiști din regiunile ocupate Luhansk și Donețk, Leonid Pasecinik și Denis Pușilin, au venit marți, 20 septembrie, cu inițiativa de a organiza „imediat” referendumuri în regiunile ocupate pentru anexare la Federația Rusă. Autoritățile de ocupație din republica seapartistă Luhansk au anunțat deja data desfășurării unui pretins referendum de aderare la Federația Rusă, care va începe pe 23 septembrie și va dura cinci zile.

Ulterior a devenit cunoscut că și autoritățile separatiste din regiunile ocupate Herson și Zaporojie au anunțat referendumuri de aderare la Rusia.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia.

Într-o postare pe canalul său de Telegram, Medvedev a spus că a face în aşa fel ca autoproclamatele republici populare Doneţk şi Luhansk (DNR şi LNR, acronimele în limba rusă) să devină oficial parte a Federaţiei Ruse constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja.

În reacție, biroul președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy a calificat anunțurile separatiștilor ruși drept „Șantaj naiv cu amenințări și povești de groază despre „referendumuri”, „mobilizări” din partea celor care știu să lupte doar cu copiii și oamenii pașnici... Așa arată frica de înfrângere”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a descris anunțul referendumurilor fictive de la Moscova în teritoriile ucrainene ocupate drept o intensificare a conflictului Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit acestuia, „referendumurile” desfășurate în astfel de condiții – pe teritoriul altei țări – nu vor avea forță legală și vor servi doar ca „o escaladare a războiului lui Putin”.

„Referendumurile fictive nu au legitimitate și nu schimbă natura războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus șeful NATO.

„Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a scris Stoltenberg pe Twitter.


Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media