Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a publicat o serie de prevederi ale Acordului „Moldovagaz” cu Tiraspoltransgaz SRL: „Tariful pentru consumatorii finali ai malului drept al R. Moldova nu a inclus niciodată”

23 februarie 2022, 14:30 Economie 354
Vadim Ceban Moldova-Gaz.  Sursa: www.nts-tv.md
Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a publicat o serie de prevederi ale Acordului „Moldovagaz” cu Tiraspoltransgaz SRL, care potrivit lui au rolul de „a pune capăt speculațiilor apărute în spațiul public cu privire la datoriile pentru gazele furnizate consumatorilor din regiunea transnistreană”.

În postarea făcută pe contul său de Telegram, Vadim Ceban precizează: „conform contractului dintre SA „Moldovagaz” și CSP „Gazprom”, gazele naturale sunt furnizate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar regiunea transnistreană este parte integrantă a țării noastre, iar actuala structură a relaţiilor contractuale cu CSP „Gazprom” există încă de la formarea SA „Moldovagaz” în 1999”.

Totodată, Ceban precizează că furnizarea de gaze către regiunea transnistreană nu se realizează direct de către SA Moldovagaz, ci este condiționată de încheierea unui acord între SRL Tiraspoltransgaz și SA Moldovagaz.

Precizările făcute de Ceban:

-Contractul specificat prevede termenii și condițiile de plată de către SRL „Tiraspoltransgaz” către SA „Moldovagaz”, precum și răspunderea pentru neîndeplinirea raporturilor contractuale;

- SA „Moldovagaz” furnizează gaz către SRL „Tiraspoltransgaz” la prețurile la care primește acest gaz de la PJSC „Gazprom”;

- Datoria SA „Moldovagaz” către PJSC „Gazprom” pentru gazele furnizate consumatorilor din Transnistria este egală cu datoria SRL „Tiraspoltransgaz” către SA „Moldovagaz”;

- Conform termenilor Acordului dintre SA „Moldovagaz” și PJSC „Gazprom”, în cazul în care SA „Moldovagaz” are o datorie pentru gaze furnizate de SRL „Tiraspoltransgaz”, părțile, în baza unui acord scris, vor lua măsuri pentru a transfera această datorie către SRL „Tiraspoltransgaz”.

- În acest sens, există acorduri scrise între părți, inclusiv la nivel guvernamental;

- SA „Moldovagaz” nu a recunoscut niciodată datoria către PJSC „Gazprom” pentru gazele furnizate consumatorilor din Transnistria, întrucât actualul contract prevede un mecanism de decontare a acestuia;

- Tariful pentru consumatorii finali ai malului drept al Republicii Moldova nu a inclus niciodată, nu include și nu va include sume de datorie pentru gazele furnizate consumatorilor din Transnistria, existând un debitor pentru această datorie;

- Diferența de preț a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană și tarifele stabilite de autoritățile din regiune pentru consumatorii finali este datoria regiunii față de Tiraspoltransgaz SRL;

- Problema datoriei pentru gazele furnizate consumatorilor din regiunea transnistriană este de natură pur comercială, a cărei soluție este posibilă pur politic și nu este de competența consiliului de administrație al SA Moldovagaz.

Contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public marți, 22 februarie, neoficial. Documentul a fost trimis la adresa de email a portalului anticoruptie.md. Reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului, potrivit sursei citate.

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, „Gazprom” se obligă să livreze iar „Moldovagaz” se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la „Tiraspoltransgaz”. Acordul presupune că „Moldovagaz” se obligă să plătească livrările de gaz față de „Tiraspoltransgaz”.

Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi. Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

În acest sens, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat marți, 22 februarie, că va depune un demers la Procuratura Generală, după ce contractul cu „Gazprom” privind furnizarea de gaze naturale în Republica Moldova a ajuns în presă. De asemenea, a declarat că va efectua o anchetă internă pentru a stabili cum a fost posibilă scurgerea de informații a unui secret comercial.

Un nou contract cu „Gazprom”, pe o durată de 5 ani, la un preț aproximativ de 450 de dolari per mia de metri cubi

Gigantul rus „Gazprom” şi Republica Moldova au anunţat vineri, 29 octombrie, prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chișinău. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei „Moldovagaz” și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Noul acord a fost semnat după trei zile intense de negocieri cu partea rusă, acestea fiind purtate de Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la care a participat și președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

„Negocierile au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu „Gazprom” la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel. Ultima rundă de negocieri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie la Sankt Petersburg și s-a încheiat cu semnarea de către mine și Alexei Miller a unui protocol care stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnare de către „Moldovagaz” și „Gazprom” a contractului de livrarea a gazelor pentru țara noastră începând cu 1 noiembrie”, a povestit Spînu.

Andrei Spînu susținea că noul contract cu „Gazprom” nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel, iar datoria formată la „Moldovagaz”, va fi achitată după efectuarea unui audit.

„Pentru a opri orice speculație - protocolul semnat nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel. În ceea ce privește datoria formată la „Moldovagaz”, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către „Moldovagaz””, a sublinat Spînu.

Spînu a mai precizat că în legătură cu prețul e vorba de o relație comercială între „Moldovagaz” și „Gazprom””, iar „doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă”.

„În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la acest moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a punctat Andrei Spînu.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media