Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, inițiază un dosar penal pentru modificarea granițelor țării după decizia lui Putin

22 februarie 2022, 09:54 Externe 478
Irina Venediktova, Procurora generală a Ucrainei.  Sursa: Irina Venediktova/Facebook

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că va fi deschis un dosar penal în urma deciziei Federației Ruse de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Șefa Procuraturii spune că a inițiat un dosar penal în temeiul articolului 110 din Codul penal al Ucrainei care interzice apelurile deliberate de schimbare a granițelor Ucrainei.

„Nu am dreptul să reacționez emoțional. Nu pot să glumesc, să vorbesc în nicio limbă în afară de cea procedurală sau să trimit blesteme la adresa străinilor – această lege nu îmi permite să mă comport așa”, a scris șefa Procuraturii ucarinene într-o postare pe Facebook.

Irina Venediktova a mai adăugat că procurorii din țara vecină vor instrumenta în mod serios dosarul și a dat de înțeles că oficialii ruși găsiți responsabili pe acest caz vor primi interdicție de călătorie în Ucraina.


Peşedintele rus Vladimir Putin a semnat, în seara zilei de luni, 21 februarie, decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Tot în seara zilei de 21 februarie, liderul de la Kremlin a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa. Un decret prezidențial a fost emis în acest sens.

Statele Unite coordonează cu aliații și vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei marți, 22 februarie, după recunoașterea de către Moscova a independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk și a trimis acolo forțe de „menținere a păcii”, au declarat oficiali americani, potrivit Reuters. Totodată, potrivit unui comunicat emis de Casa Albă, preşedintele SUA Joe Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiţii, comerţ şi finanţare de către persoanele americane către, dinspre sau în aşa-numitele regiuni DNR şi LNR din Ucraina.

Același lucru a fost anunțat de șeful diplomației europene, Josep Borrell, care spune că primele sancțiuni ale UE împotriva Rusiei vor fi adoptate astăzi, 22 februarie. Dar aceasta este doar o parte din „răspunsul” la recunoașterea „LDNR”.

La acest subiect:

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media