Bellingcat: Înainte de a fi asasinat, Boris Nemțov a fost urmărit de aceeași oameni implicați în otrăvirea lui Navalnîi

28 martie 2022, 13:05 Rusia 1588
Boris Nemțov.  Sursa: ru.usembassy.gov

Politicianul Boris Nemțov, asasinat în februarie 2015, a fost urmărit în ultimele luni din viață de angajați FSB și NII-2, suspectați de implicare în otrăvirea politicianului Alexei Navalnîi, a scriitorului Dmitri Bîkov și a jurnalistului Vladimir Kara-Murza Jr., arată o investigație comună a jurnaliștilor de la The Insider, Bellingcat și BBC.

Autoritățile ruse neagă implicarea.

La șapte ani de la asasinat, cele trei publicații arată dovezi că din luna mai 2014 până în februarie 2015, Nemțov a fost urmărit de cel puțin trei presupuși ofițeri FSB, principala agenție de securitate a Rusiei, - „Valeri Suharev”, „Dmitri Suhinin” și „Aleksei Krivoșcekov”.

Folosind date scurse despre rezervările de tren și avion, investigația arată că Nemțov a fost urmărit în cel puțin 13 călătorii.

Toate rezervările de tren și avion au fost înregistrate într-o bază de date a FSB, numită Magistral. Însă baza de date nu înregistrează doar mișcările oamenilor pe care agenții FSB îi urmărește, ci poate fi folosită pentru a dezvălui și mișcările agenților – oameni ca Suharev. Astfel de informații sunt deseori scurse pe piața neagră și ajunge în mâinile jurnaliștilor.

„Suharev”, potrivit jurnaliștilor, face parte din grupul persoanelor care ar avea legătură cu otrăvirea jurnalistului Vladimir Kara-Murza, un apropiat al lui Nemțov, și care au mers în aceleași călătorii cu scriitorul Bîcov și opozantul Navalnîi, iar „Krivoșcekov”, ar fi putut conduce procesul la NII-2 în timpul operațiunii de otrăvire a lui Navalnîi în 2020.

Notă: NII-2 sau НИИ-2 este un Institut din cadrul ministerului rus al Apărării - centru de cercetare pentru dezvoltarea teoriei armelor pentru apărarea aeriană și apărarea aerospațială, unde se dezvoltă instrumente de navigație, sisteme de control, ghidare și orientare a vehiculelor terestre, aeriene și spațiale.

Potrivit investigației, agenții soseau cu câteva ore sau cu o zi înaintea lui Nemțov și plecau cu puțin timp înainte sau imediat după el, pentru a nu se întâlni cu el pe drum. În total, în această perioadă, jurnaliştii au numărat 13 călătorii coincidente, în special la Yaroslavl, Nijnii Novgorod şi Novosibirsk.

Cu două zile înainte de asasinarea lui Nemțov, supravegherea a trecut la jurnalistul Vladimir Kara-Murza, care a fost apoi otrăvit de două ori - în 2015 și în 2017. În acel moment, Nemțov și Kara-Murza Jr. făceau în lobby în SUA pentru a fi impuse sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri apropiați de Kremlin.

Politicianul Boris Nemțov a fost împușcat în spate de patru ori pe 27 februarie 2015, la o sută de metri de Kremlin. În 2017, cinci persoane au fost găsite vinovate de crimă - Zaur Dadaev, Anzor și Shadid Gubașev, Tamerlan Eskerhanov și Hamzat Bahaev. Aceștia au fost condamnați la pedepse de la 11 la 20 de ani de închisoare într-o colonie cu regim strict. Organizatorii și comandatarii crimei nu au fost identificați nici până astăzi.

În iunie anul trecut, anchetatorii Bellingcat au descoperit că presupușii ofițeri FSB care ar fi putut fi implicați în otrăvirea lui Navalnîi și Kara-Murza l-au urmărit pe autorul și scriitorul Novaia Gazeta Dmitri Bîkov timp de un an, până în momentul în care acesta a fost internat în spital ce i s-a făcut rău brusc, în timp ce se afla la bordul unei aeronave în 2019.

BBC a solicitat guvernului rus și FSB să comenteze dovezile că Boris Nemțov a fost urmărit îndeaproape de un agent cu legături în rândul unei echipe de asasinare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus: „Toate acestea nu au legătură cu guvernul rus. Pare a fi o altă născocire”. FSB nu a răspuns solicitării.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media