DOC/ Soroca și Comrat vor avea bani pentru contrucția stațiilor de epurare. Șefa statului a semnat un Decret în acest sens: „Apele reziduale nu se vor scurge în râuri și lacuri”

14 martie 2022, 13:33 Mediu 258
Rîul Nistru, Soroca.  Sursa: Centrul Media pentru Tineri

Președinta Maia Sandu a emis săptămâna trecută Decretul prin care aprobă semnarea Acordului de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare, în vederea realizării Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, datorită căruia la Soroca și Comrat vor fi contruite stații de epurare.

„Datorită acestui proiect, zeci de mii de gospodării din raioanele Râșcani, Cahul și Vulcănești vor avea acces la apă de calitate. Va fi extinsă și îmbunătățită și infrastructura de ape uzate din municipiile Soroca și Comrat, unde vor fi construite stații moderne de epurare. Apele reziduale nu se vor scurge în râuri și lacuri, iar locuitorii din cele două orașe și satele din împrejurimi vor trăi într-un mediu mai curat și mai sănătos”, a scris președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit șefei statului, accesul la apă de calitate și la servicii de sanitație în toate regiunile țării noastre este o prioritate a guvernării, dar și una dintre așteptările majore ale oamenilor.

„Vom munci pentru ca în tot mai multe case din Moldova să fie apă bună la robinet, iar astfel să le asigurăm tuturor cetățenilor noștri condiții mai bune de viață”, a mai menționat șefa statului.


Pentru realizarea proiectului, țara noastră va contracta un împrumut de la Asociația Internațională de Dezvoltare, iar Agenția Austriacă de Dezvoltare ne va oferi un grant.

Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” este în valoare de 50 milioane USD, dintre care 11 milioane sunt destinate pentru construcția stației de epurare a municipiului Soroca.

Amintim că la 28 august 2021, compania franceză SEUREC a finalizat Studiul de Fezabilitate și Evaluare a Impactului Social și de Mediu pentru construcția stației de epurare a apelor uzate din municipiul Soroca și localitățile din apropiere, iar pe 26 august documentul a fost supus consultărilor publice și dezbaterilor într-o ședință de lucru la care a participat și Ministra Mediului, Iuliana Cantargiu.

Potrivit proiectului, Stația de epurare ar urma să fie construită până în anul 2025. În urma evaluării mai multor locații, pe baza criteriilor tehnice, de mediu și sociale, a fost propusă locația cea mai fezabilă, pe o suprafață de circa 2,14 ha, amplasată între localitățile Soroca și Trifăuți.

Municipiul Soroca este situat în nord-estul Republicii Moldova, la granița cu Ucraina, pe malul drept al râului Nistru, la o distanță de 160 km de capitala Chișinău. Orașul are în prezent aproximativ 35.000 de locuitori.

Întreprinderea municipală SA „Regia Apă Canal Soroca”, înființată în 2000, este responsabilă de alimentarea cu apă și de gestionarea apelor uzate în orașul Soroca și în unele sate învecinate.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media