LIVE TEXT/ A 14-a zi de Război în Ucraina. Maternitatea și spitalul de copii din Mariupol, ținta unui bombardament devastator

9 martie 2022, 07:20 Ucraina 682
Maternitatea din Mariupol, bombardată.  Sursa: Unian.ua

După mai multe zile de evacuări sub bombardamente, Rusia a anunțat miercuri că oprește din nou focul, de la ora 9:00, ora Ucrainei, în mai multe zone, inclusiv în Mariupolul asediat pentru a permite evacuarea civililor. Doar din Sumî, un oraș cu peste 250 de mii de locuitori situat la 350 km nord-est de Kiev, au ajuns în siguranţă în centrul ţării. Primul convoi de 22 de autobuze a sosit deja în orașul Poltava, la sud-est de Kiev, în timp ce o a doua coloană de 39 de autobuze cu civili era pe pe drum în noaptea de marți spre miercuri.

Până acum, în Mariupol, evacuarea a fost oprită de trei ori din cauza bombardamentelor. În cele 13 zile de război, cel puțin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost uciși potrivit ultimelor cifre publicate marți de Biroul ONU pentru Drepturile Omului. Alți 861 de oameni au fost răniți în conflict.

UPDATE 22:35. Acordul de încetare a focului, timp de 12 ore, în cele șase regiuni din Ucraina, a încetat miercuri, 9 martie, la ora locală 21:00. Peste 40.000 de civili au fost evacuați din întreaga țară, deși autoritățile au întâmpinat dificultăți serioase pentru a-i scoate pe oameni din zonele de conflict din jurul orașelor Kiev, Harkov și Mariupol, a anunțat negociatorul ucrainean David Arahamia.

UPDATE 22:00. Acordul de încetare a focului, timp de 12 ore, în cele șase regiuni din Ucraina, a încetat la ora locală 21:00. Miercuri, peste 40.000 de civili au fost evacuați din întreaga țară, deși autoritățile au întâmpinat dificultăți serioase pentru a-i scoate pe oameni din zonele de conflict din jurul orașelor Kiev, Harkov și Mariupol, a anunțat negociatorul ucrainean David Arakhamia, potrivit The Guardian.

„Peste 40.000 de femei și copii au fost evacuați din toată Ucraina într-o singură zi. Am încercat să evacuăm 100.000, dar nu am reușit”, a scris acesta, într-o postare pe rețelele de socializare.

Autoritățile ucrainene au anunțat că civilii au putut părăsi orașul Sumi, din nord-estul țării, părți din regiunea Kiev și orașul Enerhodar, din sud.

UPDATE 19:45. Noi imagini de la Mariupol, unde un spital de copii și o maternitate au fost bombardate în timpul unui atac aerian. Din fericire, nu au fost victime, dar 17 persoane au fost rănite.


UPDATE 19:30. Ministerul rus al Apărării a recunoscut pentru prima dată că a folosit recruți la invazia militară în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat miercuri, 9 martie, că „unii recruți” au fost capturați de forțele ucrainene, după ce anterior președintele Vladimir Putin a dat asigurări că la „operațiunea militară” participă numai soldați profesioniști.

UPDATE 18:40. Clădirea departamentului principal al Poliției Naționale din regiunea Harkov a fost distrusă miercuri, 9 martie, de bombardamentele trupelor ruse. Cel puțin patru persoane au murit și alte 15 au fost rănite.


UPDATE 17:05. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut Procuraturii militare ruse să investigheze modul în care soldații în termen au ajuns să lupte în războiul declanșat acum 14 zile în Ucraina, transmite TASS. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că „au fost trimise materiale pentru o evaluare juridică a acțiunilor și pedepsirea funcționarilor responsabili pentru nerespectarea acestei instrucțiuni”.

UPDATE 16:50. Maternitatea și spitalul de copii din Mariupol, portul de la Marea Azov a fost supus unui bombardament devastator, anunță Anton Gherașcenco, consilierul Ministrului de Interne al Ucrainei.

UPDATE 16:30. Franța pregătește locuri de cazare pentru primii 10.000 de refugiați din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal. Consiliul Naţional de Apărare al Franţei a activat o unitate interministerială pentru pregătirea şi coordonarea sosirii refugiaţilor ucraineni în Franţa.

UPDATE 15:40. Pierderea de energie la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina nu are niciun impact critic asupra securității, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Sarcina termică a piscinei de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire de la Centrală este suficient pentru îndepărtarea eficientă a căldurii fără a fi nevoie de alimentare cu energie electrică, precizează AIEA într-un comunicat de presă.

UPDATE 15:35. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a cerut o încetare a focului pentru a permite efectuarea lucrărilor de reparații pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl, transmite The Guardian.

UPDATE 15:25. Un convoi de civili, format în principal din femei, copii și bătrâni, a fost evacuat din orașul ucrainean Energodar printr-un „coridor umanitar”, după ce a fost convenită o încetare temporară a focului cu forțele ruse, a spus primarul orașului. Energodar este locul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care a fost deținută de trupele ruse de când au capturat centrala la sfârșitul săptămânii trecute.

UPDATE 15:20. Peste 400 de ucraineni care au protestat împotriva ocupării Hersonului de către forțele ruse au fost reținuți de garda națională a Rusiei, a declarat înaltul comandament militar al Ucrainei, transmite The Guardian. Datorită rezistenței locuitorilor din Herson, ocupanții încearcă să introducă un regim administrativ-polițienesc, mai scrie sursa citată.

UPDATE 15:07. Germania primește peste 80.000 de refugiați ucraineni, transmite CNN.

UPDATE 15:00. Celebrul brand de lenjerie Victoria's Secret a anunțat că își suspendă activitatea în Rusia.

UPDATE 14:55. Ministrul ucrainean de Externe spune că Centrala Nucleară de la Chernobîl a fost conectată la un generator electric pe bază de diesel. Acesta însă, are o capacitate de 48 de ore. Dacă până atunci nu se reușește reconectarea centralei la rețea, atunci ar putea avea loc consecințe grave.


UPDATE 14:50. Dmitri Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat miercuri că nu are „aşteptări mari” pentru întâlnirea sa programată cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în Turcia, joi. Kuleba susține că partea ucraineană lucrează din greu pentru ca discuțiile să fie „cât mai eficiente”. „Dar o să vă spun sincer că așteptările mele sunt discrete. Nu am așteptări mari, dar cu siguranță vom încerca să scoatem maximum din asta”, a punctat Kuleba.

UPDATE 14:40. Prim-ministra estoniană Kaja Kallas a făcut un apel către cetăţenii din Rusia prin care să li se clarifice că Uniunea Europeană nu acționează împotriva lor, ci împotriva președintelui Vladimir Putin în urma invaziei sale în Ucraina. Adresându-se miercuri parlamentarilor la Parlamentul European de la Strasbourg, Kallas a subliniat că sancțiunile actuale sunt „intențiate să-l izoleze pe președintele Putin și guvernul său care duce un război brutal împotriva Ucrainei”.

UPDATE 14:30. Membrul delegației Ucrainene și consilierul lui Vladimir Zelenski, Mihail Podolyak, susține că președintele Ucrainei ar fi fost țina a numeroase tentative de asasinare, de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă.

UPDATE 14:10. Prizonierii ruși din Ucraina vor fi tratați conform normelor dreptului internațional umanitar, iar ulterior vor lucra pentru refacerea economiei ucrainene. Acest lucru a fost confirmat de către adjunctul Ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Evghenii Yenin.

UPDATE 13:50. Sursele de căldură, apă și energie electrică, precum și conexiunile telefonice funcționează normal în capitala Ucrainei, a declarat miercuri viceprimarul Mykola Povoroznyk, potrivit Reuters, citat de Digi24.ro. Acesta a spus că autoritățile speră să evacueze mult mai mulți oameni din comunitățile din Irpin, Bucha și Hostomel din regiunea Kiev.

UPDATE 13:30. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost întreruptă complet de la curentul electric. Anunțul a fost făcut de Compania Națională ucraineană de Energie Ukrenergo.

UPDATE 13:25. Imagini inedite au fost surprinse marți, 8 martie, în Odesa. Fanfara ucraineană a cântat „Don’t worry, be happy”, în așteptarea bombardamentelor.

UPDATE 13:20. Uniunea Europeană a convenit asupra unei noi runde de sancțiuni care vizează înalți oficiali ruși și oligarhi ca răspuns pentru invazia de către Moscova a Ucrainei vecine, a anunțat miercuri Franța, potrivit Reuters.

UPDATE 13:00. În a 14-a zi de război, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, vine cu tradiționalul său mesaj video. În noul discurs, liderul de la Kiev a transmis un mesaj, în limba rusă, soldaților ocupanți prin care îi îndeamnă să părăsească câmpul de luptă.

UPDATE 12:15. Peste două milioane de oameni au fugit până acum din Ucraina în urma invaziei Rusiei, a anunțat Organizația Națiunilor Unite (ONU). Este criza de refugiați cu cea mai rapidă evoluție din Europa, de la al Doilea Război Mondial, a transmis Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați UNHCR, citat de BBC, scrie Digi24.

UPDATE 11:53. O nouă schimbare de discurs din partea oficialilor ruși. Dacă la începutul agresiunii militare în Ucraina, obiectivul de bază era denazificarea și demilitarizarea Ucrainei prin schimbarea „puterii nelegitime” și „distrugerea potențialului militar” al acesteia, astăzi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, spune că „operațiunea militară specială nu-și propune schimbarea conducerii Ucrainei”.

UPDATE 11:50. Heineken de asemenea își suspendă toate activitățile din Rusia. Compania produce și distribuie astfel de branduri de bere ca Amstel, Krusovice, Staropramen, Miller, Guiness sau Gosser. De asemenea, are 15 branduri rusești ca Три медведя, Бочкарев sau Жигулевское.

UPDATE 11:20. Ministrul Apărării ucrainean Reznikov a făcut apel la ucraineni de a nu difuza mesaje despre furnizarea de arme către Ucraina de către alte țări. Reznikov a explicat că cooperarea militaro-tehnică este un domeniu foarte sensibil care necesită o abordare extrem de echilibrată a comentariilor publice. Mai ales în timpul războiului. „Toate informațiile care pot fi făcute publice prin acord cu partenerii, le vom publica în timp util. Inamicul nu trebuie să știe la ce să se aștepte. Să fie o surpriză neplăcută pentru el”, a spus Reznikov în mesajul său.

UPDATE 11:05. 22 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise într-un atac aerian rusesc ce a avut loc astăzi la Sumî, a declarat guvernatorul regiunii, Dmitro Jivițki pentru BBC. Acesta a mai adăugat că Rusia a bombardat în timpul nopții o zonă rezidențială din nord-estul orașului și a acuzat-o de „crime în masă”.

UPDATE 10:46. Armata rusă ar putea să implice militari din regiunea transnistreană în lupta contra Ucrainei, potrivit informațiilor operaționale de la ora 06:00, prezentate astăzi, 9 martie, de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova nu a comentat, deocamdată, informația.

UPDATE 10:38. În ultima zi au sosit în Ucraina 12 mii de ucraineni, care în curând se vor alătura forțelor de apărare. Acest lucru se precizează într-un mesaj al Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei de pe Facebook.

UPDATE 10:30. New York Times (NYT) și-a retras toți corespondenții din Rusia, pentru prima dată în peste un secol când ziarul nu va avea reporteri pe teren acolo, transmite CNN. „O zi foarte tristă pentru istoria @nytimes la Moscova. Retragerea tuturor corespondenților săi din țară. Avem reporteri acolo continuu din 1921, cu una sau două scurte întreruperi. Nu Stalin, nu Războiul Rece, nimic nu ne-a alungat afară”, a scris pe Twitter Neil MacFarquhar, fost șef al biroului NYT din Moscova. Ziarul și-a anunțat retragerea oficială din Rusia într-o declarație marți, invocând o nouă legislație care urmărește să incrimineze jurnaliştii care relatează despre invazia Moscovei în Ucraina, interzicând orice referire la „război”. „Noua legislație a Rusiei urmărește să incrimineze știrile independente și precise despre războiul împotriva Ucrainei. Pentru siguranța și securitatea personalului nostru editorial care lucrează în regiune, îi mutăm deocamdată din țară", a declarat purtătoarea de cuvânt a New York Times, Danielle Rhoades Ha.

UPDATE 10:10. Armata ucraineană anunță despre pierderile suferite de către armata rusă de la începutul invaziei. Astfel, datele ucrainene pentru 9 martie arată astfel:

📍Avioane - 49

📍Elicoptere - 81

📍Tancuri - 317

📍Blindate - 1.070

📍Tunuri și sisteme de artilerie - 120

📍Sisteme de atac reactive - 56

📍Mașini și alte autovehicule de luptă - 482

📍Cisterne - 60

📍Drone - 7

📍Nave de mici dimensiuni - 3

📍Sisteme anti-aeriene - 28

📍 Pierderi umane - peste 12 mii.

UPDATE 09:40. Viceprim-minstra Ucrainei, Irina Vereșciuk anunță despre noi coridoare de evacuare a populației civile din orașele ucrainene asediate de trupe ruse de ocupație. Astfel, se așteaptă liniște pe următoarele direcții:

📍Energodar - Zaporojie

📍Sumî - Poltava

📍Mariuopol - Zaporojie

📍Volnovaha - Pokrovsk

📍Izium - Lozovaya

📍Vorzel, Bucha, Borodeanka, Irpen, Hostomel - Kiev.

UPDATE 09:13. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va merge, astăzi, 9 martie, în Turcia pentru a discuta cu omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba.

UPDATE 07:15. Sirenele avertizoare cu privire la raiduri aeriene au pornit miercuri dimineață la Kiev, Cernigov, Lubnî, Poltava și Vasilkov, potrivit mai multor instituții de presă ucrainene locale, semnalând rezidenților să se adăpostească în buncăre, relatează BBC.

UPDATE 07:00 Primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare din oraşul Sumî au ajuns în siguranţă în centrul ţării, conform unui anunţ făcut marţi de adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene.

„Veşti bune, civili au fost evacuaţi din Sumî. Primul convoi de 22 de autobuze a sosit deja (în oraşul) Poltava, la sud-est de Kiev, a anunţat miercuri seara, 8 martie, Kirilo Timoşenko pe Telegram.

„1.100 studenţi străini vor fi evacuaţi în continuare cu trenul către Lvov. Acum toată lumea este în siguranţă, a primit mâncare. Sunt copii, femei, bătrâni, studenţi străini. Oamenii vor putea să rămână în Poltava sau să îşi continue evacuarea spre Lvov, în vest, a mai scris oficialul ucrainean. Sunt fericit că munca echipei de evacuare în această etapă a decurs foarte bine. Mulţumim oamenilor din Sumî pentru că au luptat curajos cu inamicul timp de 13 zile”


Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie și 8 martie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media