MAI, despre dosarul intentat de un polițist împotriva Jurnal TV: Instanța va decide dacă agentul a admis abateri de procedură

13 ianuarie 2022, 13:42 Societate 377
Iurie Podarilov, Ana Revenco, Viorel Cernăuțeanu.  Sursa: Colaj
Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, dar și șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Iurie Podarilov, au comentat cazul televiziunii Jurnal TV, vizată într-un proces contravențional intentat de un polițist de la Inspectoratul de Poliție Buiucani. Oficialii spun că atâta timp cât procesul contravențional se află pe masa judecătorului, conducerea nu poate interveni în niciun fel. Rămâne de competența instanței să decidă dacă polițistul a procedat corect sau a încălcat legea, după care, eventual, acesta să fie sancționat conform legii, spun aceștia.

Secretarul de stat al MAI, Viorel Cernăuțeanu, indiferent se speță și circumstanță, orice declarații sau intervenție din partea conducerii instituției în procedura respectivă pot fi calificate juridic.

„Ne vom strădui să comunicăm în așa măsură încât să nu intervenim în procesul justiției și să nu afectăm mersul acestui proces, a declarat secretarul de stat al MAI, Viorel Cernăuțanu.

Șeful IGP, Iurie Podarilov, spune că dacă instanța va constata abateri de ordin procesual, polițistul care a întocmit procesul va fi supus unei anchete interne, cu riscul de a fi și sancționat.

„Cazul este unul sensibil. Libertatea presei și libertatea cuvântului este fundamentală pentru noi. Este vorba despre acțiunile reactive ale poliției la plângerea unui cetățean cu privire la faptul că au avut loc, prin intermediul televiziunii, răspândirea unor informații privind învinuirile la adresa acestuia, că ar fi implicată în anumite acțiuni ilicite. Examinând procesul contraventional, agentul constatator a întocmit un proces verbal și a expediat către instanța de judecată pentru examinarea în fond a acesteia și aplicarea unei sancțiuni. Agentul constatator nu a acționat în mod proactiv, ci în mod reactiv, examinând pângerea unui cetățean. La momentul actual cauza contravențională este pe masa instanței. Dacă instanța va constata careva abateri de ordin procesual sau de alt gen în acțiunile polițistului, inevitabil, în privința acestuia va fi efectuată ancheta internă care să constate care au fost cauzele și condițiile care au dus la admiterea încălcărilor și după caz, sancționarea acestuia. Legea este lege pentru toți. Noi vom insista în continuare ca să nu fie admise abuzuri din partea polițiștilor, dar și din partea societății”, a declarat Podarilov în cadrul unui briefing de presă joi, 13 ianuarie.

Ministra MAI, Ana Revenco, este de aceeași părere.

Solicitată de Jurnal TV, Revenco a spus că s-a interesat de acest caz și că, din moment ce procesul a fost trimis în instanță, nu rămâne decât de așteptat decizia magistraților.

Am solicitat informații și pe acest caz. Din câte mi s-a comunicat, cazul a fost deja transmis în instanța de judecată. Respectiv, instanța va stabili dacă există sau nu o componență de infracțiune, dacă au fost sau nu comise abateri de procedură de către agentul constatator. Dacă vor fi admise abateri de procedură, atunci o anchetă internă care va fi declanșată de către Inspectoratul General de Poliție va stabili clar care va fi sancțiunea în raport cu acest agent constatator. Or, legea este lege pentru toți. Noi nu vom admite abuzuri. Totodată, este important ca toți cetățenii să aibă acces la un proces echitabil. Dacă va fi stabilit, atunci consecințele vor fi de rigoare. Or, în cazul dat, dacă agentul constatator ar fi ignorat să dea curs acestei cereri înregistrate, aceasta ar însemna și consecințe de ordin penal în raport cu acest agent constatator, aceasta ar însemna o justiție selectivă, dacă doriți. Noi nu ne dorim întoarcerea acelor vremuri când justiția selectivă a dominat sectorul în care noi activăm”, a declarat Ana Revenco.

Amintim că postul de televiziune Jurnal TV a anunțat miercuri, 12 ianuarie, că „a devenit a devenit ținta unui atac din partea Inspectoratului de Poliție Buiucani”, după ce un angajat de acolo a intentat un proces contravențional pentru calomnie împotriva postului de televiziune în favoarea unui fost polițist vizat într-o investigație jurnalistică și a cerut în instanță sistarea dreptului de a activa pe o perioadă de un an de zile.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media