ULTIMA ORĂ/ VIDEO/ Percheziții la domiciliul lui Vasile Costiuc. A fost reținut pentru 72 de ore

12 ianuarie 2022, 08:34 Justiție 1091
Percheziții la domiciliul lui Vasile Costiuc.  Sursa: captură video/Democrația Acasă

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au descins în această dimineață cu percheziții la domiciliului liderului partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc. Acesta ar fi vizat în dosarul afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicați și foști funcționari ai Primăriei Durlești, bănuiți că ar fi prejudiciat statul cu circa 6,5 milioane de lei.

Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi.

„CNA și procurorii anticorupție desfășoară percheziții în dosarul primăriei Durlești privind înstrăinarea frauduloasă a terenurilor. Suntem la patru adrese din raza municipiului Chișinău, unde efectuăm acțiuni de urmărire penală la persoane care au intrat ilegal în posesia terenurilor, fiind în cercul de apropiați ai fostului primar”, ne-a spus Starinschi.

Vasile Costiuc a fost reținut pentru 72 de ore.

Pe pagina de Facebook a partidului Democrația Acasă Vasile Costiuc a publicat un live în care apar procurorii și ofițerii CNA care ar fi sosit, potrivit lui Costiuc, la ora 06:00 dimineața.

Acesta a fost anunțat de procuror că este reținut pentru 72 de ore.

Vom reveni cu detalii...

Amintim că în luna noiembrie 2021 mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul or. Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha.

Ulterior, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, Dianei Crudu, fiica fostului primar de Durlești a fost reţinută de Centrul Național Anticorupție (CNA) şi procurorii anticorupţie în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durleşti, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.


La 28 decembrie 2021 au avut loc noi percheziții pe acest dosar. Cele opt persoane vizate ar fi avut rolul de interpuși, iar beneficiarii efectivi ai tranzacțiilor ar fi rudele fostului primar și ex-angajați ai Primăriei Durlești.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media