VIDEO/ Scântei la ședința CMC care a fost amânată la solicitarea PSRM: Socialiștii și Șor cer revotarea chestiunii referendumului privind Stadionul Republican

26 mai 2022, 10:02 Societate 309
Sala de ședințe de la CMC.  Sursa: captura video

Continuă ședința Consiliului Municipal din 12 mai. După două serii de amânare a acesteia din cauza lipsei de cvorum, aleșii locali din Chișinău sunt chemați și astăzi, 26 mai în sala de ședințe a Preturii Centru pentru a dezbate proiectele de pe ordinea de zi. Până la această dată, au fost examinate 13 puncte din cele 49 incluse în agenda ședinței.

UPDATE 15:00: Ședința CMC se întrerupe la solicitarea consilierilor PSRM. Dinari Cojocaru spune că membrii fracțiunii merg să-l susțină pe colegul lor, Igor Dodon și cer reluarea acesteia joia viitoare. În același timp, președinta CMC, Zinaida Popa a anunțat prin intermediul secretarului Consiului, Adrian Talmaci că a nimerit în accident și nu poate reveni la ședință. Platforma DA, spune că joia viitoare e Ispasul și cer să nu fie convocată mai târziu de marți, 31 mai.

UPDATE 13:32: Momente confuze în CMC. Socialiștii susțin că au părărsit sala în semn de protest, dar în același timp că doar pleacă la pauza de masă și că vor reveni în ședință.

UPDATE 13:32: Consilierul Platformei DA, Ruslan Verbițchi spune că odată cu votul realizat în chestiunea privind demiterea Zinaidei Popa, punctul 13 se consideră epuizat și cere continuarea ședinței cu punctul 14. Fracțiunea PSRM cere insistent reluarea votului de data trecută pentru chestiunea legată de referendumul privind stadionul republican și a părăsit sala.

UPDATE 13:19: Socialiștii au propus demisia Zinaidei Popa din funcția de președintă a ședinței. Pentru demitere, au votat 24 de consilieri, iar propunerea nu a trecut. Astfel, pentru demitere au votat PSRM - 21 de voturi, Șor - 1 vot, PCRM - 1 vot și independentul Serghei Afanasenco. Platforma DA s-a abținut - 8 voturi, iar împotrivă PAS - 6 voturi, PL - 2 voturi, Victor Bunescu, Veaceslav Nedelea, Aliona Mandatii, Corneliu Pîntea și Ala Tîșcu împotrivă.

UPDATE 13:09: Președinta ședinței, Zinaida Popa constată că ședința este în impas și spune că are dreptul de a decide ca lucrările să continue cu următorul punct pe ordinea de zi. Socialiștii nu sunt de acord și cer pauză până joia viitoare. Consilierii Șor cer continuarea ședinței cu continuarea votului la punctul 13, iar Zinaida Popa cere ca șeful interimar al direcției Adrian Păvăloi să vină la tribună pentru a prezenta următoarele puncte pe ordinea de zi.

UPDATE 13:02: Consilierul PAS, Roman Cojuhari de la PAS cere reîntoarcerea punctelor rămase pe ordinea de zi și organizarea unei noi ședințe. În replică, consilierul Platformei DA nu este de acord și cere continuarea ședinței pentru că trebuie de aprobat punctul de pe ordinea de zi legat de organizarea taberelor de odihnă.

UPDATE 12:35: Șeful interimar al Direcției Învățământ al Primăriei, Andrei Păvăloi a venit în consiliu și a cerut CMC să voteze punctul de pe ordinea de zi care ține de organizarea taberelor de odihnă pentru copii, în caz contrar, ele nu vor putea fi deschise de la 1 iunie pentru că nu vor putea fi finanțate. Consilierul Platformei DA, a cerut explicații de ce acest punct tehnis și important a fost pus pe locul 16, după chestiuni politice care ar fi cea cu referendumul.

UPDATE 12:21: Socialistul Alexandr Odințov cere chemarea fracțiunii PAS pentru a-și rechema candidatura președintelui ședinței. În lipsa lor, propune revocarea Zinaidei Popa.

UPDATE 12:17: 30 de consilieri au revenit în sală și ședința se reia. Potrivit secretarului CMC, Andrian Talmaci președinta ședinței, Zinaida Popa i-ar fi spus la telefon că nu poate să revină în sală fiind plecată din clădire și nu va reveni.

UPDATE 11:50: Consilierul PSRM Dinari Cojocari a cerut pauză până marțea viitoare. Între timp, colegul său, Alexandr Odințov a cerut doar 10 minute pentru consultări și spune că vor reveni în sală pentru a enunța decizia.

UPDATE 11:40: Zinaida Popa a revenit în sala de ședințe și a cerut ca toate punctele de pe ordinea de zi de la 14 la 49 să fie trimise spre reexaminare și ședința să fie închisă. În replică, socialiștii au acuzat-o că încalcă regulamentul și nu i-au permis să pună la vot. În consecință a plecat din sală, în timp ce Dinari Cojocaru i-a blocat ușa, iar Valeri Klimenco a realizat un vot propriu.

UPDATE 11:16: Consilierii PAS și al Platformei DA au ieșit din nou din sală, după ce consilierul Șor, Valeri Klimenco, dar și cei socialiști Dinari Cojocaru și Alexandr Odințov au jignit-o pe președinta ședinței deoarece nu dorește să reia examinarea punctului 13, legat de referendumul privind Stadionul Republican. Zinaida Popa a părăsit sala, iar consilierii socialiști țin discursuri populiste.

UPDATE 10:47: Consilierii au revenit în ședință. Zinaida Popa a anunțat că s-a uitat pe reluare, în una din ședințele trecute când erau 26 de consilieri și votul se consideră efectuat și anunță că se trece la următorul punct pe ordinea de zi. Socialiștii și Șor se declară revoltați și spun că votul nu a putut fi realizat deoarece partidul Șor a cerut pauză.

UPDATE 10:30: Consilierii socialiști protestează față de atitudinea PAS și Platformei DA care boicotează acest punct pe ordinea de zi, menționând că este o problemă națională soarta Stadionului Republican și cer, prin consilierii Dinari Cojocaru ca oamenii să iasă la protest.


UPDATE 10:24: Din sală a ieșit și președinta ședinței, Zinaida Popa. În consecință, consilierul Șor, Valeri Klimenco a cerut schimbarea ei și cere votul consilierilor rămași în sală. Secretarul ședinței a citit prevederile din regulament prin care se poate revoca președintele ședinței menționând că e nevoie de majoritatea consilierilor aleși. Ulterior, Klimenco a cerut pauză.

UPDATE 10:19: Ședința a început cu prezența a 43 de consilieri locali. Zinaida Popa, cea care conduce sesiunea, a cerut explicații privind votul punctului 13, legat de organizarea referendumului privind soarta terenului Stadionului Republican. Secretarul CMC, Adriana Talmaci spune că votul trebuie reluat pentru că în momentul votului 2 consilieri Șor au plecat din sală și nu mai era cvorum. Asta chiar dacă Talmaci, recunoaște că la începutul votului erau 26 de consilieri. Fracțiunea PAS a anunțat că nu va participa la acest vot.

Sesiunea poate fi urmărită aici:


Amintim că la 23 mai, consilierul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a îndemnat aleșii municipali de dreapta sau neafiliați politic să voteze la ședința programată pentru 24 mai, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) împotriva proiectului de decizie privind inițierea unui referendum pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican sau să nu asigure cvorum la ședință pentru „agenda alianței PSRM - Șor - PCRM.” Ședința așa și nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Socialiștii nu au venit în sală deoarece au mers să protesteze față de perchezițiile fostului lor lider, Igor Dodon.

Ședința CMC din 19 mai a fost amânată din cauza lipsei de cvorum, după ce consilierii Platformei DA, Partidului PAS, Partidului Liberal, dar și consilierii neafiliați au părăsit sala de ședințe în timpul punerii la vot a proiectului de decizie cu privire la inițierea unui referendum local cu privire la Stadionul Republican.

Consilierii Partidul Socialist din R. Moldova (PSRM) au ieșit la tribuna Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu pancarte pro-referendum și cu insinuări la comunitatea LGBT, care conțin și greșeli gramaticale în formulări, pentru a susține poziția de a iniția un referendum pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican, care a intrat în posesia Statelor Unite ale Americii (SUA).

La 12 mai, propunerea Executivului Primăriei Chișinău de a include pe ordinea de zi a ședinței proiectul de decizie cu privire la înregistrarea grupului de inițiativă cu privire la realizarea referendumului municipal pe subiectul terenului fostului Stadion Republican (n.r. teren oferit SUA pentru a construi o nouă ambasadă a Americii la Chișinău) a declanșat un scandal de proporții între consilieri. Aleșii municipalității din partea PL au spus că acest proiect „în condițiile actuale (n.r. invazia Rusiei în Ucraina) este o provocare curată”, întrucât „ucrainenii primesc ajutor din partea americanilor”, în timp ce socialiștii au argumentat că „referendumul este unica procedură democratică în lume unde cetățenii benevol se expun despre cum va fi utilizat terenul pe care la moment este amplasat Stadionul Republican.”
Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media