UPDATE 21.15. Reuters raportează că surse americane le-au spus că Statele Unite urmează să ofere Ucrainei o asistență suplimentară de securitate de 450 de milioane de dolari, inclusiv mai multe sisteme de rachete cu rază lungă, într-un pachet care urmează să fie anunțat astăzi mai târziu.
Oficialii au declarat pentru Reuters că detaliile despre pachet s-ar putea schimba în ultimul moment, dar se așteaptă să includă patru sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate sau „Himars”.
Mai devreme, ministrul apărării al Ucrainei a anunțat pe Twitter sosirea unora dintre lansatoarele de rachete ghidate de precizie.
„Himarii au sosit în Ucraina”, a scris Oleksii Reznikov. „Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultimul pentru unii dintre ei.”
UPDATE 21.09. Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara scandinavă în cele 27 de state membre UE, dintre care aproape jumătate se confruntă acum cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti, informează Reuters.
Anterior, Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, a declarat că un număr de ţări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia.Potrivit lui Timmermans, zece din cele 27 state membre UE au emis "alertă timpurie" privind aprovizionarea cu gaze - primul şi cel mai puţin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranţa alimentării cu energie, a explicat Timmermans.
UPDATE 20.25. Pretinsele autorități din stânga Nistrului au prelungit codul galben de pericol terorist în regiune.
Un document în acest sens a fost semnat de către autoproclamatul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.
UPDATE 19.59. De la începutul agresiunii pe scară largă a Rusiei din 24 februarie, 3,4 milioane de cetățeni s-au întors în Ucraina din străinătate. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri de Stat al Ucrainei, Andriy Demcenko, în cadrul unui briefing din 23 iunie, transmite Ukrinform.
El a menționat că, în aceeași perioadă, 6,1 milioane de oameni au părăsit țara.
Majoritatea dintre ei (5,4 milioane) sunt cetățeni ai Ucrainei. Demcenko a adăugat că în prezent 85-90 de persoane trec granița cu țările UE și Moldova în ambele sensuri în fiecare zi. Cel mai mare flux, ca întotdeauna, trece peste granița cu Polonia.
UPDATE 19.03. Bătălia pentru două orașe cheie din estul Ucrainei se îndreaptă către „un punct culminant înfricoșător”, a declarat un consilier al președintelui ucrainean, Vladimir Zelenskiy, deoarece războiul din Ucraina urmează să intre vineri în a patra lună.
Eforturile Rusiei de a captura Severodonetsk și Lysychansk - cele două orașe rămase sub control ucrainean- s-au transformat într-un război sângeros de uzură, ambele părți provocând pierderi grele.
Moscova, în ultimele două săptămâni, a reușit să obțină câștiguri constante. „Luptele intră într-un fel de apogeu înfricoșător”, a spus Oleksiy Arestovych într-un interviu miercuri seara, scrie The Guardian.
UPDATE 18.35. După un summit cu reprezentanţii ţărilor Balcanilor Occidentali, de la care aceştia au plecat dezamăgiţi, liderii statelor UE au început un summit de două zile la care sunt aşteptaţi să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE, dar o aderare a acestor ţări se va produce într-un orizont de timp îndepărtat şi este condiţionată de reforme profunde, relatează agenţia EFE și Agerpres.
Este o „decizie extrem de importantă pentru viitorul” UE, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru care acest summit marchează un „moment istoric în plan geopolitic”.
UPDATE 18.10. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, le-a cerut joi ţările africane ”să fie alături de Ucraina”, a cărei invazie de către Rusia alimentează temeri cu privire la riscul unei grave crize alimentare în Africa, potrivit AFP.
”Are sens ca africanii să fie alături de Ucraina”, a spus Kuleba într-o conferinţă de presă prin videoconferinţă cu jurnaliştii din țările africane.
El a îndemnat statele din Africa ”să nu cumpere cereale ucrainene furate de către Rusia”.
UPDATE 17.30. Belarus ar putea furniza Rusiei arme și echipamente militare.
Potrivit lui Oleksi Hromov, adjunctul șefului de operațiuni al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, echipamentele armatei belaruse sunt în prezent în curs de întreținere și scoase din depozite, ceea ce trezește suspiciuni că echipamentele ar putea fi transferate în Rusia și mutate pe linia frontului, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE 17:00. Vadim Zimin, un colonel care obișnuia să poarte servieta cu codurile nucleare ale lui Vladimir Putin, a fost găsit împușcat în locuința sa de lângă Moscova. El se află în prezent la terapie intensivă, scrie Kyiv Post.
Colonel în retragere al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Zimin, în vârstă de 53 de ani, era responsabil de transportul servietei care îl însoțește întotdeauna pe președintele Rusiei.
El a îndeplinit această funcție încă de când fostul său șef, Boris Elțîn, era liderul Federației Ruse.
UPDATE 16:34. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat joi că tentativele de a organiza o coaliție internațională pentru deminarea porturilor din Marea Neagră „au ca unic scop să intervină în afacerile regiunii (…) sub auspiciile ONU”, potrivit CNN.
Criza ucraineană a exporturilor de cereale ar fi fost deja rezolvată dacă Kievul și aliații săi occidentali ar fi deminat porturile din Marea Neagră, a susținut Lavrov, într-o conferință de presă susținută în urma discuțiilor cu ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian.
„Încercările Turciei și ale secretarului general al ONU ar fi avut succes de mult timp dacă Ucraina și stăpânii săi occidentali ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră”, a declarat Lavrov.
UPDATE 15:58. Primul lot de 14 transportoare blindate M113AS4 australiene donate Ucrainei este deja pe drum, a declarat joi ambasadorul Australiei la Kiev.
„Australia s-a angajat să acorde asistență militară în valoare de peste 196 de milioane de dolari Ucrainei, pentru a sprijini armata ucraineană să contracareze invazia ilegală a Rusiei", a scris joi pe Twitter ambasadorul Bruce Edwards.
UPDATE 15:15. Sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Statele Unite au sosit în Ucraina, a spus joi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.
„Mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei", a declarat el pe Twitter.UPDATE 14:51. Marea Britanie a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, anunță Guvernul britanic.
Măsurile includ interzicerea trimiterii de lire sterline și euro în Rusia, interdicția furnizării de combustibil de aviație, bunuri și tehnologii legate de munca pe mare, precum și interzicerea furnizării de servicii financiare și de brokeraj legate de importul de fier si oțel.
UPDATE 14:09. Armata ucraineană a anunţat că a distrus mai multe poziţii şi arme ale trupelor ruse de pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, relatează CNN. Insula Şerpilor este ocupată de Marina Rusă încă de la începutul războiului, iar operaţiunea forţelor ucrainene împotriva inamicului continuă, anunţă armata ucraineană.
Sergii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, a declarat pe Telegram: ”Veşti bune... armata noastră a lovit un alt sistem de rachete de tip Pantsir”. Pantsirul este o armă de apărare aeriană pe care ruşii au trimis-o pe Insula Şerpilor.
UPDATE 13:15. Tribunalul Districtual Liciakovsk din Lviv ține o audiere preliminară sub acuzația de trădare și tentativă de jefuire a valorilor naționale, deputatul popular Viktor Medvedchuk.
Departamentul a adăugat că întâlnirea are loc cu ușile închise.
La ședința prealabilă, instanța trebuie să se pronunțe asupra desemnării cauzei pentru o ședință pe fond.
UPDATE 12:33. Ucraina va începe joi audierile preliminară în primul proces al unui soldat rus acuzat de violarea unei femei în timpul invaziei, iar în viitor vor fi demarate probabil zeci de astfel de procese, potrivit Reuters.
Suspectul, Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care nu se află în custodie ucraineană și va fi judecat în absență, este acuzat de uciderea unui civil în regiunea capitalei Kiev la data de 9 martie și apoi de violarea repetată a soției bărbatului, potrivit datelor din anchetă.
Romanov este acuzat că a violat o femeie în vârstă de 33 de ani după ce el și un alt soldat rus l-au împușcat pe soțul ei, Oleksiy, în satul Bohdanivka, la nord-est de Kiev.
Apoi cei doi soldați au plecat, iar ulterior s-au întors de două ori pentru a o viola pe femeie, se arată în dosarele tribunalului. Identitatea celui de-al doilea soldat nu a fost stabilită.
UPDATE 12:08. Salvatorii ucraineni din regiunea Luhansk au livrat ajutoare umanitare oamenilor din Lisiceansk care au refuzat să se evacueze. Astfel, potrivit șefului adminsitrațieie regionale din Luhansk, Serghei Gaidai, salvatorii au transportat 48 de tone de apă și 500 de kg de produse alimentare.
UPDATE 11:30. Explozii puternice în Mikolaev. Primarul orașului roagă locuitorii să se adăpostească.
UPDATE 10:43. Cetățenii Rusiei și Belarusului nu vor putea obține vize și permise de ședere pe termen lung în Republica Cehă până în martie 2023. Se va face o excepție doar pentru cei care călătoresc din motive umanitare. Această decizie în legătură cu războiul din Ucraina a fost luată de guvernul ceh la sugestia Ministerului de Externe.
Rușii și bielorușii cu permis de ședere existente în republică vor putea solicita reînnoirea lor „în conformitate cu regimul stabilit”.
UPDATE 10:21. Armata SUA a anunțat că va trimite un câine robot Spot de la Boston Dynamics pentru a curăța minele din jurul Kievului.
„Spot ar putea ajuta la tragerea de muniții neexplodate, cum ar fi bombele cu dispersie, într-o groapă care conține alte muniții, permițându-le să fie detonate în siguranță departe de populația civilă în loturi de 50 până la 100 de cartușe și fără pericol”, menționează armata USA într-un comunicat.
Anterior, autoritățile ucrainene au declarat că, din cauza invaziei ruse, 30 de milioane de hectare de teritoriu ucrainean trebuie deminate.
UPDATE 09:38. Potrivit informațiilor britanice, citate de UNIAN, trupele ruse au reușit să avanseze cu aproximativ cinci kilometri spre Lisichansk în ultimele trei zile datorită rezervelor și unei puternice densități de foc.
Premierul britanic Boris Johnson a spus că, potrivit informațiilor, în următoarele luni, ofensiva rusă va încetini din cauza epuizării resurselor. În același timp, el i-a avertizat pe britanici să „se pregătească pentru un război lung”.
UPDATE 09:27. Autoritățile ucrainene susțin că Rusia ar fi pierdut 34.430 de soldați în războiul din Ucraina. De asemenea, rușii ar fi pierdut în război circa 1.504 tancuri.
UPDATE 08.43. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a afirmat că eliberarea ţării şi obţinerea victoriei este „obiectivul naţional” la care trebuie lucrat în fiecare zi, nu doar de către autorităţi, ci de fiecare cetăţean în parte.
Zelenskiy a anunţat într-o înregistrare video că a discutat cu alţi 11 lideri din tot atâtea state pentru a obţine sprijin pentru „decizia cheie” referitoare la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
„22 iunie este Ziua de Doliu şi Comemorare a Victimelor Războiului. Acel război. Un război care avea să rămână pentru totdeauna în istoria secolului XX şi care nu avea să se mai repete niciodată, scrie News.ro. Dar s-a repetat”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare.
Preşedintele ucrainean afirmă că „Rusia a făcut pe 24 februarie acelaşi lucru pe care l-au făcut naziştii pe 22 iunie”.
„S-au spus multe despre acest lucru. Iar eu vreau să adaug un singur lucru. Atunci au trecut 1418 zile din dimineaţa invaziei până la înfrângerea agresorului. Trebuie să ne eliberăm ţara şi să obţinem victoria, dar mai repede. Mult mai repede. Acesta este obiectivul nostru naţional şi trebuie să lucrăm zilnic pentru a-l atinge. Nu doar statul, ci şi fiecare cetăţean - la nivelul la care este posibil”, a mai afirmat Zelenski.
UPDATE 08.15. Pe frontul de sud trupele ruse s-au concentrat pe operațiuni de apărare și, probabil, pe 22 iunie au obținut succese nesemnificative în zona Nikolaev. În același timp, ocupanții au continuat să atace Slovyansk în timpul zilei. Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studii de Război (ISW).
Cercetătorii spun că trupele ruse și-au continuat ofensiva la nord până la Lysychansk de-a lungul malului de vest al râului Seversky Doneț și au făcut progrese semnificative la sud de oraș pe 22 iunie.
UPDATE 08.00. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut în seara zilei de miercuri o discuție telefonică cu omologul său din Ucraina Vladimir Zelenskiy. Convorbirea dintre cei doi șefi de state a avut loc înaintea summitului Consiliului European unde liderii UE vor decide să acorde țării noastre și Ucrainei statutul de țări candidate la Uniunea Europeană.
„Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în UE”, a scris președinta Sandu pe Twitter.
UPDATE 07.35. Potrivit serviciilor secrete britanice, ritmul ofensivei Rusiei în războiul împotriva Ucrainei va încetini în următoarele luni, deoarece armata rusă rămâne fără resurse. Cu toate acestea, Ucraina are nevoie de ajutor și arme de contraofensivă.
Declarațiile aparțin premierului Regatului Unit Boris Johnson.
„Serviciile noastre de informații consideră că în lunile următoare, Rusia ar putea ajunge la un punct în care nu va mai exista progres, deoarece își epuizează resursele”, a spus Johnson.
Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de ajutor pentru a „rupe dinamica”, așa că va insista asupra acestui lucru la summitul G7, scrie Hromadske.
UPDATE 07.20. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dorește să discute despre Planul Marshall pentru Ucraina cu liderii G7 la summitul de săptămâna viitoare.
El a mai declarat că nu vede perspective în discuțiile dintre Ucraina și Rusia.
„Ucraina și numai Ucraina decide ce le convine. Nimic despre Ucraina fără Ucraina! Suntem departe de negocieri, pentru că Putin crede într-o pace dictată”, a scris el pe Twitter.
Update 07.15. Rușii continuă să adune rezerve la Severodonețk și în direcția Toșkivka - Zolote. În același timp, ocupanții au refuzat să forțeze râul Seversky Donețk de teama pierderilor mari și s-au concentrat asupra altor zone. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Haidai.
Comentând situația din Severodonețk, Gaidai a respins afirmațiile ocupanților conform cărora aceștia controlau complet orașul. „Luptele continuă acolo. Da, într-o mică parte a orașului, dar orașul nu este controlat complet de armata rusă”, a spus el.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie și 22 iunie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.re sunt încă acolo, inclusiv femei, copii și vârstnici.
