UPDATE 17:23. Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă la Izium, a spus Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkov, citat de BBC.
Într-un clip postat pe Telegram, el a mai spus că forțele ruse se retrag în anumite direcții.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a confirmat declarația.
Rusia a preluat controlul orașului Izium la 1 aprilie.
Maxim Strelnik, un oficial din consiliul orașului Izium, a declarat pentru BBC că aproximativ 80% din oraș a fost distrus. Între 10.000 și 15.000 de civili se mai află în Izium, potrivit estimărilor lui.
UPDATE 16:20. Președintele rus Vladimir Putin i-a spus sâmbătă omologul său finlandez Sauli Niinisto că renunțarea la neutralitate și aderarea la NATO ar fi „o greșeală” care ar putea afecta relațiile dintre cele două țări, relatează Reuters, citând un comunicat al Kremlinului.
Cei doi președinți au vorbit la telefon, la două zile după ce Finlanda și-a declarat intenția de a se alătura alianței occidentale. Moscova a descris acest lucru drept pe o amenințare de securitate care va necesita un răspuns, dar nu a precizat care va fi acesta.
„Vladimir Putin a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei. O astfel de schimbare a politicii externe a țării poate avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze”, potrivit comunicatului de la Kremlin.
Moscova a mai spus că discția telefonică a fost un „schimb de opinii franc”, ceea ce este, de obicei, un eufemism diplomatic pentru o conversație dificilă, relatează Reuters.
UPDATE 15:20. Miniștrii de externe ai G7, grupul celor mai bogate țări ale lumii, au spus sâmbătă într-o declarație comună că „nu vor recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară” împotriva Ucrainei, adăugând că G7 respinge „orice noțiune de sferă de influență și folosirea forței”, potrivit CNN.
Grupul a mai cerut Chinei „să nu ofere asistență Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, să nu submineze sancțiunile impuse Rusiei pentru atacul său împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acțiunea Rusiei în Ucraina și să renunțe la manipularea informațiilor, dezinformare și alte mijloace pentru a legitima agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.”
După trei zile de discuții în Germania, miniștrii de externe ai G7 și-au exprimat „solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, deoarece aceasta se apără împotriva războiului nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei”.
UPDATE 15:00. Primarul Harkovului, Igor Terehov, a declarat pentru BBC că rușii s-au retras din zona orașului înspre granița dintre Ucraina și Rusia.
„Rușii au bombardat în continuu Harkovul, pentru că se aflau foarte aproape de oraș. Datorită eforturilor forțelor teritoriale din Harkov și ale armatei ucrainene, rușii s-au retras la distanță de Harkov, în direcția graniței cu Rusia”, a declarat primarul, potrivit BBC.
„Acum e liniște în Harkov, iar oamenii încep să se întoarcă în oraș. Furnizăm apă, gaze și curent electric tuturor cetățenilor. Din păcate, multe clădiri rezidențiale sunt distruse sau avariate. Vom avea mult de reconstruit pe vitor”, a descris Terehov situația din oraș.
„Nu au mai fost bombaramente în oraș de cinci zile. A fost o singură încercare a rușilor de a lovi orașul cu o rachetă lângă aeroportul din Harkov, dar racheta a fost interceptată de apărarea antiaeriană ucraineană”, a mai precizat el.
UPDATE 14:33. Autoritățile ucrainene fac eforturi pentru evacuarea a 60 de oameni de la combinatul siderurgic Azovstal - cei mai grav răniți, dar și personal medical -, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, la un post local, preluat de Guardian.
Potrivit Reuters, mulți dintre cei care se află în continuare în combinat sunt luptători din Regimentul Azov. Comandantul adjunct al regimentului, Sviatoslav Palamar, spusese că vor continua să reziste cât timp vor putea.
„Inamicul nostru, sprijinit de aviație și artilerie, continuă să atace. Continuă asaltul asupra pozițiilor noastre, dar și noi continuăm să-i respingem”, a declarat Palomar.
UPDATE 13:00. Regiunea Odesa a întărit controlul la frontiera cu regiunea separatistă transnistreană a R. Moldova. Autoritățile ucrainene întreprind măsuri suplimentare de filtrare, transmite Unian, cu referire la declarațiile reprezentantului comandamentului operațional „Sud”, Vladislav Nazarov.
UPDATE 10:55. Faptul că Rusia a reușit să impună o conducere pro-rusă doar într-un oraș ucrainean – Herson – arată eșecul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, transmite BBC.
Referitor la referendumul pe care intenționează să-l organizeze în Herson, privind includerea regiunii în cadrul Federației Ruse, Ministerul britanic al Apărării notează că, dacă se va desfășura un astfel de referendum, Rusia „va manipula aproape sigur rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei”.
UPDATE 10:00. Războiul cu Rusia va atinge un punct de cotitură până la jumătates lui august și se va încheia până la sfârșitul anului, spune șeful Direcției de informații militare a Ucrainei, potrivit Guardian, care preia Sky News.
„Punctul de cotitură va fi în a doua jumătate a lunii august. Majoritatea confruntărilor directe se vor termina până la sfârșitul anului. Ca rezultat, ne vom întări puterea în toate teritoriile pe care le-am pierdut, inclusiv în Donbas și Crimeea”, a declarat generalul maior Kirilo Budanov pentru Sky News.
UPDATE 09:22. Anna Kuzneţova, vicepreşedintă a Dumei de Stat - camera inferioară a parlamentului Rusiei - a vizitat regiunea ucraineană Herson, aflată sub ocupaţie rusă, informează sâmbătă agenţia de presă RIA, fără a preciza când a avut loc evenimentul, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Deputata a discutat despre necesităţile de asistenţă socială şi medicală ale populaţiei locale, aprovizionarea cu alimente şi produse pentru copii, arată sursa citată.
„Suntem gata să acordăm orice fel de asistenţă”, a spus Kuzneţova, mamă a şapte copii, căsătorită cu un preot ortodox.
Reuters reaminteşte că au mai existat câteva ştiri confirmate despre vizite ale unor înalţi oficiali ruşi în zone ocupate din Ucraina, de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie.
Rusia a anunţat în aprilie că deţine controlul asupra întregii regiuni Herson, care ar putea fi anexată. Kremlinul afirmă că populaţia va fi cea care decide dacă doreşte aderarea la Rusia; au avut loc şi câteva proteste locale împotriva ocupaţiei ruse. Oraşul Herson este un port important la Marea Neagră, iar regiunea constituie o parte a legăturii terestre între peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile separatiste din estul Ucrainei.
UPDATE 09:07. Peste 1000 de localități ocupate de ruși au fost eliberate de forțele armate ucrainene, a anunțat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy. El a subliniat, într-un mesaj făcut public vineri sera, 13 mai, că n ultimele 24 de ore au fost eliberate încă 6 noi localități, în total – 1015. Localitățile sunt reconectate la energie electrică, apă, comunicații, transport și servicii sociale, a spus Zelenskiy.
UPDATE 09:00. Un tren plin cu cadavre ale militarilor ruși omorâți în Ucraina a fost lăsat în urmă de trupele lui Putin care s-au retras din regiunea Kievului, pe care nu au reușit să o cucerească. Un colonel ucrainean a spus că Moscova a refuzat să-și revendice propriii morți, asta în condițiile în care Ucraina susține că a ucis peste 25.000 de mii de soldați, iar Rusia a recunoscut doar aproximativ 1.300 de morți.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai și 13 mai.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
