ULTIMA ORĂ/ DOC/ Călătoria cu transportul public ar putea costa 6 lei. Propunerea Executivului Primăriei Chișinău către CMC

11 mai 2022, 10:52 Auto 325
Troleibuz Chișinău.  Sursa: Replica Media
Executivul Primăriei Chișinău va propune mâine, 12 mai, reintroducerea pe ordinea de zi a subiectului cu privire la tariful la transportul public municipal în cadrul unei noi ședințe a Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

„Îmi asum că nu este o decizie foarte populară, dar este strict necesară pentru dezvoltarea transportului din Chișinău și evitarea ducerii în faliment a Parcului Urban de Autobuze (PUA), dar și a Regiei Transport Electric (RTEC)”, a declarat Ion Ceban.

Tariful propus spre aprobare consilierilor municipali este de 6 lei.

Potrivit proiectului, costul abonamentelor la trnaapsortul public municipal va fi de 2-5 ori mai mic decât noul tarif.

Amintim că la 21 aprilie, Executivul Primăriei Chișinău, Ion Ceban, a retras de pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău mai multe subiecte importante ce țin de majorarea tarifelor la gestionarea deșeurilor în municipiul Chișinău și a tarifului la transportul public municipal, precum și cel de acordare a unei donații de 200.000 de euro din partea Primăriei Sectorului 2 București pentru renovarea Centrului Municipal de Tineret de pe bulevardul Dacia.

La 18 aprilie, primarul municipiului Chișinău susținea că pierderile cumulative suferite de Parcul Urban de Autobuze (PUA) și Regia Transport Electric (RTC) în primele trei luni ale anului 2022 sunt de aproximativ 46 de milioane de lei și a acuzat consilierii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că vin intenționat cu amendamente la proiectul cu privire la majorarea tarifului la transportul municipal și i-a atenționat să nu blocheze transportul public în Chișinău și să nu falimenteze intenționat aceste două întreprinderi municipale responsabile de transportul din Chișinău și suburbii.

Reacția lui Ion Ceban a venit după ce a fost propusă noua metodologie de majorare a tarifului la transportul public de la 2 lei la 6 lei, pe care PAS l-a considerat „nejustificat de înalt”, consilierii menționând că „o ajustare a tarifului poate avea loc doar dacă vor fi înlăturate toate riscurile de fraudă și hoție din cadrul celor două întreprinderi municipale.”

Potrivit PAS, fracțiunea pe care o reprezintă din CMC, timp de doi ani îi cere primarului să facă audit financiar și funcțional la RTEC și PUA.

„Există o decizie elaborată de fracțiunea PAS în anul 2020, care prevedea o serie de acțiuni pentru reînnoirea parcului rulant al sistemului de transport public. Conform deadline-ului, Ion Ceban trebuia să facă auditul financiar și funcțional la PUA și RTEC încă acum un an, pe 31 martie 2021. Acest lucru nu a fost făcut, iar acum se plânge că ajunge în faliment. Dacă Ion Ceban mai puțin ar fi furat, acum RTEC și PUA nu erau să ajungă în prag de faliment, iar majorarea cu 300% a prețului pentru călătoriile cu transportul public nu era să fie necesară”, subliniază PAS.

Fracțiunea PAS din CMC reiterează că „dacă se dorește o majorare a prețului este nevoie îmbunătățirea calității transportului public.”

„Benzi dedicate încă nu au fost amenajate, troleibuzele și autobuzele nu respectă orarul din cauza că stau în ambuteiaje, sistemul de GPS nu funcționează, tichetarea electronică nu funcționează, cu toții am văzut cum sărmanii taxatori merg cu aparatele de casă aninate la gât prin troleibuzele arhipline, audit nu a fost făcut și nici concurs de angajare pentru funcțiile de directori la RTEC și PUA nu a fost organizat”, a precizat fracțiunea PAS din CMC.

Fracțiunea PAS din CMC reamintește că a condiționat ajustarea prețurilor printr-o serie de amendamente:

  • prezentarea în ședința CMC a rezultatelor auditului financiare și funcțional al Î.M. Regia Transport Electric Chișinău și Parcul Urban de Autobuze, precum și auditul costurilor efectuate de companii independente;
  • implementarea sistemului GPS;
  • dezvoltarea rețelei de benzi dedicate;
  • implementarea tichetării electronice;
  • contracte de muncă cu administratorii ÎM RTEC și PUA în condițiile și cu respectarea prevederilor Legii 246/2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală.
Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media