Michel, despre afirmațiile unor generali ruși privind regiunea transnistreană: „Nu cred că este inteligent să faci declarații provocatoare despre situația din R. Moldova sau din Transnistria”. Sandu: „Iresponsabile și îngrijorătoare”

4 mai 2022, 13:57 Politică 141
Charles Michel, președintele Consiliului European.  Sursa: Replica Media

Declarațiile care vin din partea unor generali din Federația Rusă precum că printre obiectivele celei de-a doua etape a operațiunii militare din Ucraina, așa cum numesc oficialii ruși invadarea Ucrainei, ar fi invadarea regiunii separatiste a Republicii Moldova Transnistria, sunt iresponsabile și îngrijorătoare, a declarat șefa statului Maia Sandu într-o conferință de presă susținută de comun cu președintele Consiliului Europei. La rândul său, Charles Michel a calificat opiniile vocilor de la Kremlin drept neinteligente, precizând că obiectivul UE este a de pune capăt războiului și de a menține stabilitatea și pacea.

„Evenimentele care s-au petrecut în regiunea transnistreană acum câteva zile sunt îngrijorătoare. Analizele noastre arată că aceste incidente au fost provocate de forțe pro-război din interiorul regiunii. Dar, în același timp, noi am auzit amenințări care au venit din partea unor generali ruși despre intenția lor de a ajunge până în Transnistria. Evident că aceste declarații sunt iresponsabile și îngrijorătoare. Noi încercăm să descurajăm asemenea incidente. Forțele de ordine își fac lucrul pe malul drept al Nistrului, nu pot să ajungă pe malul stâng, dar chiar și așa încercăm să facem tot ce putem pentru a descuraja asemenea incidente și intenții de destabilizare a situației, indiferent dacă vorbim de malul drept sau stâng al Nistrului”, a răspuns jurnaliștilor Maia Sandu.

Șeful Consiliului Europei, Charles Michel, a calificat declarațiile vocilor de la Kremlin drept neinteligente, menționând că obiectivul UE este a de pune capăt războiului cât mai curând posibil.

„O chestie foarte importantă pentru noi este să evităm escaladări. Noi nu credem că este inteligent să faci declarații provocatoare despre situația din Republica Moldova sau din Transnistria, noi vrem să prevenim incidentele și să susținem toate eforturile pentru a menține stabilitatea pe cât de mult posibil. Din partea UE am luat o decizie foarte clară - noi susține Ucraina pe cât de mult posibil, cu mijloace financiare, militare. Am adoptat sancțiuni împotriva Rusiei. Primul nostru obiectiv este să aducem înapoi pacea, securitatea și stabilitatea. Este important să susținem reziliența și securitatea Republicii Moldova. 100% susținem Guvernul și președinta Sandu”, a punctat oficialul european.

Amintim că, două explozii au avut loc, în dimineața zilei de 26 aprilie, în satul Maiak din raionul Grigoriopol, unde au fost deteriorate două antene de telecomunicații. Potrivit așa-zisului minister de interne de la Tiraspol, prima explozie s-a auzit la ora 6:40, a doua la 7:05. Nu au fost înregistrate victime.

Luni, 25 aprilie, a mai avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol.

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Totodată, SIS a venit cu o reacție după ultimele evenimente. SIS susține că monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. În același timp, instituția anunță că și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță al Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media