SUA au trimis în România batalionul Stryker. Iohannis: Situaţia de securitate din vecinătate impune măsuri de consolidare a rezilienţei României

4 mai 2022, 09:57 România 1228
Batalionul Stryker.  Sursa: Michael Abrams/Stars and Stripes

Statele Unite ale Americii au trimis în România batalionul Stryker. Președintele român Klaus Iohannis a informat marți senatorii şi deputaţii de la București cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării Batalionului american în România, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate posturii de descurajare şi apărare a NATO, scrie capital.ro.

Potrivit documentului, șeful statului român a subliniat că situația din Ucraina a fost cea care a cerut măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.

„Escaladarea tensiunilor şi consolidarea masivă a prezenţei militare a Federaţiei Ruse în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre afectează securitatea şi stabilitatea internaţională şi în special securitatea europeană şi pe cea regională la Marea Neagră. Situaţia de securitate din vecinătatea ţării noastre impune măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate, care să ne permită o consolidare a rezilienţei României”, se arată în scrisoarea preşedintelui Iohannis transmisă Parlamentului.

Iohannis a mai subliniat și faptul că mișcarea făcută de SUA confirmă solidaritatea acestora față de România.

„Această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principal partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancul Estic al NATO“, se mai arată în document.

În aceeași scrisoare, Iohannis susține că decizia luată demonstrează angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Președintele României a mai adăugat și că decizia „vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi a poziţionării active şi consecvente a României, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic”.

„Prezenţa Batalionului Stryker în România dovedeşte soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite ale Americii şi este în consonanţă cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acţiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate şi să crească securitatea la Marea Neagră”, precizează preşedintele Iohannis în scrisoare.

Potrivit Hotnews, Statele Unite au anunțat la începutul lunii februarie 2022 că vor întări prezența militară în România la solicitarea autorităților de la București.

Este vorba de blindate Stryker și 1.000 de militari americani care până acum au staționat în Germania. Unitatea Stryker de cavalerie mecanizată, menită să fie dislocată rapid și să se miște iute odată ce e pornită, va suplimenta cei circa 900 de militari americani ce sunt în prezent în România”, a declarat atunci John Kirby, ofițerul de presă al Pentagonului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media