Atac aerian asupra unui convoi de camioane care transportau arme iraniene în estul Siriei; Șapte oameni au murit

30 ianuarie 2023, 09:44 Externe 162
Convoiul militar, atacat la granița Siriei cu Irakul.  Sursa: Twitter

Avioane neidentificate au lovit şi au distrus duminică seara un convoi de camioane care transportau arme iraniene în estul Siriei şi care intraseră în ţară dinspre Irakul vecin, relatează Euronews. Șapte persoane au fost ucise în urma raidului, a anunțat luni un ONG sirian.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane, șapte șoferi de camion sau persoane care îi însoțeau, „toți nesirieni”, au murit în urma acestui raid care a vizat convoiul de camioane, în regiunea de frontieră Boukamal.

Atacul a vizat șase camioane frigorifice, încărcate cu arme iraniene, imediat ce au intrat pe teritoriul sirian după ce au trecut granița cu Irakul, a adăugat ONG-ul care are o vastă rețea de surse în Siria.


„Camioanele transportau arme iraniene”, a afirmat Rahmane, precizând că Iranul, un aliat apropiat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, sprijină miliții pro-iraniene desfășurate în regiunea de graniță a Irakului.

Potrivit Observatorului Sirian, cel puţin două convoaie similare au intrat în Siria în această săptămână din Irak şi au descărcat arme pentru grupurile pro-iraniene din oraşul estic Al-Mayadin.

În noiembrie 2022, un raid a vizat un convoi de arme și cisterne încărcate cu combustibil al milițiilor pro-iraniene din Siria, lângă granița cu Irak, ucigând cel puțin 14 persoane, potrivit OSDH.

În decembrie, șeful statului major israelian, Avi Kohavi, a dezvăluit că țara sa se află în spatele raidului, adăugând că convoiul transporta arme îndreptate spre Liban, unde mișcarea armată pro-iraniană Hezbollah are o influență dominantă.

Israelul susține rareori raidurile pe care le desfășoară în Siria vecină și care vizează în special milițiile pro-iraniene, dar a declarat că dorește să împiedice stabilirea militară a Iranului la granița sa.

Oraşele Al-Mayadin şi Boukamal sunt situate în provincia Deir Ezzor, care este divizată şi controlată de diferite grupuri şi facţiuni. Forţele regimului sirian şi luptătorii iranieni şi grupurile loiale acestora controlează zona de la vest de râul Eufrat, care împarte provincia în două părţi. Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi şi susţinute de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de SUA, controlează zonele de pe malurile sale estice.

Forţele iraniene şi irakiene, precum şi grupuri pro-iraniene, inclusiv Hezbollahul libanez, sunt desfăşurate într-o zonă extinsă din estul provinciei, în special între Boukamal şi Al-Mayadin.

Coaliţia internaţională a recunoscut în repetate rânduri că a efectuat lovituri în această zonă împotriva luptătorilor pro-iranieni.

Israelul, ţară vecină şi inamică a Siriei, a efectuat în ultimii ani mai multe raiduri împotriva unor ţinte iraniene pe teritoriul sirian.

Pe de altă parte, Israelul pare să se fi aflat în spatele unui atac cu drone care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra unei fabrici militare din Iran, a declarat duminică un oficial american, citat de Reuters.

Iranul a afirmat că a interceptat dronele care au lovit o ţintă din industria sa militară în apropiere de oraşul Isfahan, din centru ţării, şi a precizat că nu au existat victime sau pagube grave. Amploarea pagubelor nu a putut fi verificată în mod independent. Mass-media de stat iraniană a difuzat imagini care arată o străfulgerare pe cer şi vehicule de urgenţă la faţa locului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media