Serviciul Vamal a demarat o anchetă internă în cazul angajaților instituției implicați în acte de corupție: „Dacă persoanele nu doresc să activeze cinstit, corect și onest, atunci să plece benevol”

21 decembrie 2022, 17:05 Politică 151
Serviciul Vamal.  Sursa: captură video/rlive.md

Serviciul Vamal a anunțat că a demarat o investigație internă, după ce șefa-interimară a Postului Vamal Chișinău, un șef din cadrul Biroului Vamal Chișinău, un inspector principal și un broker vamal au fost reținuți în această dimineață în cadrul unor cauze penale, pornite pe fapte de corupere.

Instituția dă asigurare că acordă întregul suport organelor competente în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și atragerii la răspundere în conformitate cu normele legale.

„Dacă persoanele nu doresc să activeze cinstit, corect și onest în cadrul instituției, atunci să plece benevol, deoarece vor fi depuse eforturi suplimentare și va fi intensificată conlucrare cu instituțiile de resort, în scopul identificării și contracarării situațiilor de corupție din cadrul Serviciului Vamal”, a declarat conducerea Serviciului Vamal, care a subliniat că „promovarea integrității și combaterea corupției în rândurile funcționarilor vamali reprezintă o prioritate pentru Serviciul Vamal și este un element fundamental pentru o bună guvernare și o administrație vamală modernă și eficientă.

Potrivit actului de sesizare, din grupul de persoane, implicat în acte de corupere, fac parte atât funcționari ai Serviciului Vamal, cât și brokeri și agenți economici, iar sumele pretinse pentru acordarea diferitor facilități pentru unii agenți economici s-ar ridica până la șase mii de euro.

În cadrul urmăririi penale și a măsurilor speciale de investigație, au fost constatate mai multe episoade în care valoarea mărfii introduse în vamă era diminuată cu până la 50 la sută, iar din taxele neachitate funcționarul vamal încasa un comision în mărime de 10-15%.

Astăzi, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au desfășurat 40 de percheziții care au vizat angajați vamali și agenți economici. În urma acestora, trei angajați ai SV și un broker vamal au fost reținuți pentru 72 de ore.

În prezent, acțiunile pe caz sunt în desfășurare și au ca scop stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea întregului cerc de persoane implicate.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media