Andrei Spînu anunță că va sesiza Cancelaria de Stat, după ce au fost aprobate Planurile Urbanistice Zonale: „MIDR nu a eliberat aviz general și a solicitat prezentarea corectă a documentelor”

20 decembrie 2022, 15:46 Politică 230
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, anunță că va sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) votate astăzi, 20 decembrie, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și reiterează că ministerul pe care-l conduce nu a eliberat aviz general referitor la aceste construcții.

„Cu regret, Consiliul Municipal Chișinău, totuși, a votat pentru Planurile Urbanistice Zonale care nu respecte normele și sunt cu mari încălcări. Menționez că, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, nu a eliberat aviz general și a solicitat prezentarea corectă a documentelor. Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău. Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către organele de drept pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor”, se arată în mesajul lui Andrei Spînu de pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) au fost votate de CMC prin voturile PSRM, Platforma DA, PCRM, PUN, PSDE și independenții Filimon, Mandatii, Tișcul, Afanasenco și Cebotari. Primarul capitalei, invitat la ședință, a ignorat solicitarea consilierilor locali.

Amintim că viceprimarul suspendat al municipiului Chișinău, Victor Chironda, a venit cu un apel către consilierii municipali de a cere scoaterea celor șase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) de pe ordinea de zi de astăzi, 20 decembrie, a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și i-a îndemnat să nu se lase „amăgiți și prostiți de Ion Ceban, Svetlana Dogotaru și unii colegi de-ai dumneavoastră care vă promit câte o mie de euro.”

Amintim că la 16 decembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a reacționat la scandalul cu cele șase proiecte urbanistice zonale (PUZ) despre care viceprimarul suspendat din funcție al capitalei, Victor Chironda, a avertizat că ar fi fost elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice și care au fost introduse pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău.

Vicepremierul a acuzat Centrul Național Anticorupție „(CNA), Procuratura și judecătorii că ar fi intrat în cârdășie cu Primăria Chișinău pentru ca acestea să treacă toate etapele pentru a fi aprobate.

Consiliera pentru comunicare a primarului general al capitalei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție la scurt timp după ce Andrei Spînu a publicat mesajul și a precizat că anume CMC decide să voteze sau nu anumite documente, iar Primăria Chișinău eliberează acte permisive în strictă conformitate cu legislația și documentația urbanistică aprobată de CMC.

„Toate insinuările cu privire la eliberarea actelor permisive cu încălcări, au fost eliberate în perioadele anterioare și nu suntem vizați nici cum în diverse declarații apărute”, a mai precizat Ixari.

Primul care a dat alarma despre aceste șase PUZ-uri a fost viceprimarul suspendat al municipiului Chișinău, Victor Chironda, care a declarat, într-o conferință de presă organizată pe 16 decembrie, că aprobarea lor „va agrava situația urbanistică din capitală și calitatea vieții pentru cetățenii din aceste zone”.

„Toate cele șase Planuri Zonale sunt elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice, mascate prin diverse șiretlicuri, manipulări de calcule și indicatori urbanistici. Aprobarea acestor PUZ-uri, în forma lor existentă, în caz că ea va avea loc, va agrava situația urbanistică din oraș, mai ales la capitolul trafic, parcări și va afecta, evident, calitatea vieții tuturor oamenilor care locuiesc sau muncesc în zonele vizate de aceste PUZ-uri. Spre regret, cei care promovează aceste documente, aceste modificări, profită de faptul că marea majoritate a cetățenilor, opinia publică nu cunoaște detalii sau nu are cunoștințe atât de avansate în domeniul arhitectură și urbanism și de asta își permit să manipuleze grosolan opinia publică, cetățenii, uneori chiar și funcționarii statului”, a spus Victor Chironda.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media